V.K. u Karijera

19-godišnja rekorderka! Buduća brucošica računarstva postala najmlađa žena koja je preletjela svijet

Buduća brucošica računarstva, Zara Rutherford sa samo 19 godina oborila je rekord i postala najmlađom žena na svijetu koja je proputovala svijet u malenoj letjelici.

18. veljače 2022 11:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Djevojka britansko-belgijskih korijena, Zara Rutherford, najmlađa je žena koja je sama proputovala svijet i prva osoba koja je to učinila u mikrolakoj letjelici nakon petomjesečnog putovanja iznad pet kontinenata u svom Shark ultralight avionu, piše Reuters.

Ova 19-godišnjakinja sletjela je na Kortrijk-Wavelgem aerodrom u Belgiji nakon što je proputovala 51 tisuću kilometara preko 52 države od kada je krenula na ovo putovanje 18. kolovoza u najbržem avionu ove kategorije. Mikrolaki avion je posebna vrsta letjelice, dizajnirana s jednim ili maksimalno dva sjedišta čija maksimalna težina može biti do 520 kilograma.


Ponekad strahovala za svoj život


"To je stvarno nevjerojatno, nisam još svjesna svega", kazala je Zara novinarima s osmijehom na licu. Nakon pretposljednje etape u njemačkom selu u srijedu, ova buduća brucošica kazala je da je ovo bio podvig koji više ne želi ponoviti jer je u nekoliko navrata uistinu strahovala za svoj život.


Nakon Sjeverne i Južne Amerike, Rutherford je mjesec dana "zapela" na Aljasci zbog vremenskih uvjeta i kašnjenja vize. Osim toga, zimska oluja prisilila ju je na još jedno dulje zaustavljanje, na dalekom istoku Rusije, prije nego što je otputovala u južnu Aziju, Bliski istok i natrag u Europu.


>>>[FOTO] Elon Musk ponudio brucošu novac da ga prestane pratiti, student odbio – sad traži pripravništvo <<<


Njeni omiljeni preleti bili su iznad New Yorka i aktivnog vulkana na Islandu, ali je bilo i nekoliko trenutaka kada se bojala za svoj život, uključujući let preko smrznutog sibirskog otpada i bijeg od ulaska u sjevernokorejski zračni prostor tijekom lošeg vremena.


"Testirali su projektile bez upozorenja", prisjetila se straha kada je razmišljala o tome da presječe put kroz ovu autoritarnu državu tijekom zaobilaznog puta od Rusije do Južne Koreje. "Ako vide bljesak ili letjelicu na svom ekranu koja je poprilično nisko na putu prema njihovoj zemlji, vrlo je moguće da bi poslali nekoga da pogleda o čemu se radi", rekla je. "I iskreno, to me nije zanimalo!", kazala je.


Kako bi Zara ispunila kriterije za let oko svijeta, morala je sletjeti na dvije suprotne točke na globusu, pa je odabrala Jambi u Indoneziji i Tumaco u Kolumbiji.

Rutherford je preuzela rekord od Amerikanke Shaeste Wais koja je 2017. godine postala najmlađom ženom koja je sama letjela oko svijeta sa svojih 30 godina. Najmlađi muški rekorder, također Amerikanac, Mason Andrews imao je samo 18 godina kada je postavio rekord 2018. godine.


>>>18 mu je godina tek: Najmlađi pilot preletio svijet za samo 44 dana<<<


Zara je ujedno i prva Belgijanka koja je otputovala svijet samostalno u jednomotornom zrakoplovu, a duge dane na nebu kratila je glazbenom playlistom dugom 40 sati.


Upisuje fakultet najesen


Zara je novinarima priznala kako se sada veseli provesti vrijeme sa svojom obitelji i mačkama. Stekla je pilotsku licencu 2020. godine, nakon što je trenirala sa svojim ocem od svoje 14. godine. Sada je rekla kako želi studirati računarne znanosti i računarno inženjerstvo na nekom američkom ili britanskom sveučilištu.


Zara je rekla kako sanja o tome da postane astronaut i nada se da će njeno putovanje više potaknuti žene u znanosti, tehnologiji i zrakoplovstvu. "Djevojke se često potiču da budu lijepe, uslužne i slatke. Svojim letom želim pokazati ženama da mogu biti hrabre, ambiciozne i ostvariti svoje snove", piše na svojoj stranici buduća brucošica.


Za kraj, mlada Zara je imala još jednu poruku za sve. "Učinite nešto ludo! Ako imate priliku, krenite, jer imate samo jedan život", kazala je za kraj.


izvor: reuters.com

Još vijesti