L.B. u Karijera

Muški kolege nakon diplome ipak zarađuju poprilično više od djevojaka

Unatoč proklamiranoj jednakosti na tržištu rada, stanje na terenu pokazuje da su muškarci i dalje za obavljanje istih poslova bolje plaćeni od žena, čak i ako imaju jednake kompetencije i razinu obrazovanja.

30. studenog 2021 13:26
prosječne plaće nakon diplome

prosječne plaće nakon diplome Foto: screenshot via thetab.com/Screenshot

Muškarci imaju 40 posto više šanse da nakon diplome zarađuju 30 tisuća funti ili više godišnje, piše The Tab.


Analizirali su podatke HESA-e o plaćama diplomanata na temelju nekoliko faktora: ugovora o radu na puno radno vrijeme, visini prosječne godišnje plaće te spolu ispitanika. Na temelju analize podataka došlo su do zaključka da muškarci prosječno zbilja imaju više plaće od žena.


>>>Neravnopravne: Žene u Hrvatskoj i dalje zarađuju manje, a obrazovanije su od muškaraca<<<


Podaci su prikupljeni na temelju ispitanih 97,565 žena i 68,525 muškaraca s diplomom koju su mahom stekli u akademskoj godini 2018./2019.


prosječne plaće nakon diplome prosječne plaće nakon diplome Foto: screenshot via thetab.com/Screenshot

foto: screenshot via The Tab


27 posto ispitanica (26,655) zarađivalo je preko 30 tisuća funti nakon diplome, dok je ovaj postotak za muškarce iznosio 38 posto (26,345). Ovo znači da muškarci imaju čak 41 posto veće šanse za ovu godišnju plaću od kolegica jednakog stupnja obrazovanja.


>>>Sve više djevojaka studira – dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome<<<


Što se tiče najvišeg platnog razreda, primanja od 51 tisuće i više funti godišnje, muškarci su dvostruko češće u ovoj skupini od žena. Samo 3 posto žena zarađuje ovoliko nakon diplome, dok istu plaću zarađuje čak 7 posto muškaraca.


izvor: The Tab

Još vijesti