V.S u Karijera

'Diploma nije loša stvar, ali...': Domaći poslodavci otkrili kako odabiru zaposlenike i koliko im je važna vaša fakultetska diploma

Pitali smo domaće poslodavce je li im diploma bitna pri zapošljavanju i što sve očekuju od budućih zaposlenika...

24. veljače 2020 13:09
diploma

diploma Foto: Freepik

Uvriježeno mišljenje da fakultetska diploma donosi prestiž, zapošljavanje odmah po završetku fakulteta, veću plaću, a i donosi sa sobom visoko stečene kompetencije,vještine i znanja za određenu profesiju, danas je gotovo i netočno. Ovdje se nameće pitanje: Koja je stvarna vrijednost visokog obrazovanja? Opće je poznato, a s time se slaže i velika većina studenata i poslodavaca, da diploma nije nužan pokazatelj nečijega znanja i praktičnoga iskustva. Nažalost, ali moramo se složiti i s činjenicom da danas fakultet jedva da vam može jamčiti bolje plaćen posao. 


Diploma kao imperativ?


Razlika u satnici između visokoobrazovanih i zaposlenika s nižim stupnjem obrazovanja postaje sve manja. Iako su visokoobrazovani i dalje u nešto boljoj poziciji, njihova zarada prestala je rasti. Razlog zašto je ta razlika do sada bila veća leži naprosto u činjenici da su primanja ostalih stručnih sprema počela rasti dok plaće visokoobrazovanih stagniraju, prenosi portal MojPosao.net. 

...Je li diploma mladima u Hrvatskoj \'samo papir\'? Poslodavcima važna jedna druga stvar osim diplome – evo o čemu je riječ...


Kad diploma padne u drugi plan, tu su i drugi testovi, upitnici i zadaci na kojima poslodavci zahtijevaju da bi mogli ocijeniti vaše znanje i kompetencije, a i stečene praktične vještine. Neki od njih testiraju konkretno znanje koje poslodavac traži od zaposlenika ovisno o profesiji.

Nedavno je poznati proizvođač električnih automobila Elon Musk na svom Twitter profilu objavio oglas za posao u kojemu traži ljude koji bi radili u Odjelu za razvoj umjetne inteligencije u Tesli. Pri tome, Musk je u tweetu napisao da za dobivanje posla u Odjelu za razvoj umjetne inteligencije ne trebate imati diplomu. “Doktorat definitivno nije uvjet. Nije me briga ni jeste li završili srednju školu”, napisao je šef Tesle. Umjesto diplome, proizvođač električnih automobila traži nekog s "dubokim razumijevanjem umjetne inteligencije", no - iako je "obrazovanje nebitno" - svi kandidati moraju proći zahtjevan test kodiranja jer mu trebaju stručnjaci koji bi razvijali autonomna vozila u Tesli. Musk u svojim radnicima traži neki dokaz da posjeduje "izvanredne sposobnosti" jer ako postoji upravo je ovo znak da će se napredak u tim sposobnostima "nastaviti i u budućnosti".

...Tesla zapošljava i živo im se fućka za vašu diplomu: Osnivač ove kompanije traži nešto drugo...


Životopis sa superlativima često pada u vodu – praksa pokaže drugačije?


Za još mnoge utjecajne kompanije poput Googlea i Microsofta, diploma nije potrebna ako se pokaže zavidno znanje i sposobnost obavljanja određenih poslova. Upravo smo zato postavili pitanje domaćim poslodavcima i otkrili kakvo je stanje u Hrvatskoj.

Vlasnik jedne manje medijske kuće iz Zagreba tvrdi da se često dogodi, čitajući idiličan životopis kandidata, da se ta ista idila u praksi raspadne u tisuću komadića."Kod nas u tvrtki diploma nije presudna kod zapošljavanja, važnije su nam vještine i znanja koja potencijalni kandidat posjeduje te želja za učenjem. Upravo zbog toga u razgovoru sa studentima često ističemo važnost rada i prakse za vrijeme studiranja. Naime, često nam se dogodi da u natječajima za posao dobijemo životopise studenta sa super ocjenama i nagradama, sve položeno u roku, a onda tu priča stane. Za nas je to prazan životopis i takve gotovo da i ne uzimamo u obzir", govori nam ovaj poslodavac te uz to daje savjet svim studentima

...Mislite da trebate faks za dobar posao? Varate se jer u ovim svjetski poznatim tvrtkama možete raditi bez diplome...


"U današnje vrijeme je to nezamislivo i zato savjet svim studentima - morate već za vrijeme fakulteta steći određena iskustva, vještine i radne navike. Ne mora to nužno biti iz struke za koju se obrazujete, ali uz radno iskustvo, nove vještine i praksu, vaša će diploma na kraju dobiti daleko veću vrijednost i bit ćete u prednosti u odnosu na ostale kandidate", savjetuje ovaj vlasnik medijske kuće.

\'Diploma nije loša stvar, ali...\'


Svoje je mišljenje s nama podijelila i oglašivačka agencija Kontra sa sjedištem u Zagrebu za koje diploma također nije uvjet za zapošljavanje na njihovim radnim mjestima."Diploma nije loša stvar, dapače, ali nam se puno puta pokazalo da nije presudna. Jesmo većinom zapošljavali ljude s diplomama, ali nismo gledali s kojeg fakulteta, to nam nije bio uvjet. Sve na kraju padne na kvalitetu same osobe", tvrde nam iz Kontre. 

Istog je i mišljenja poslodavac Riba Dražin d.o.o., inače iz Kaštel Kambelovaca, koji je potraživao studente za redizajniranje etiketa i deklaracija za njihove proizvode. Tvrde da im je prije svega "...znanje bitno. Također, smatramo da su studenti vrlo kreativni i da im treba dati priliku. Diploma za to nije presudna, definitivno", kazuju nam. 


\'Niste kompetentni ako imate diplomu\'


Jedna zagrebačka Agencija za nekretnine, naglašavajući važnost određenih vještina i sposobnosti koje kandidat mora ispunjavati za određene poslove, također tvrde da diploma nije bitna, već je bitno znanje. Uz to, kandidati ipak moraju proći i probni rad kako bi se uvjerili da je kandidat uistinu i kompetentan za obavljanje posla. "Bitna je struka, a ne diploma! Niste kompetentni ako imate diplomu, važno je iskustvo", govore nam iz ove agencije. 

...Jesu li mladi u zabludi? Zašto fakultet i diploma nisu jedina garancija za bolji posao...


Istoga je mišljenja i jedan knjigovodstveni ured sa sjedištem u Samoboru. "Nije nam bitna diploma za zapošljavanje za ovu djelatnost. Bitne su nam vještine i znanja koja kandidat posjeduje", dijele svoje mišljenje.

"Ne, nije mi bitna diploma ako se radi o kandidatu koji taj posao, kao prvo zna raditi, a kao drugo, želi ga raditi te je spreman na suradnju", tvrdi vlasnik Servisa elektroničkih uređaja sa sjedištem u Zagrebu. 

Kao što vidimo, domaći poslodavci većinski se slažu i podupiru mišljenja da diploma pri zapošljavanju nikako nije imperativ. Poslodavcima su važna konkretna znanja, vještine i sposobnosti, a prije svega i motivacija te volja koju pokažete za određene poslove bez obzira nosite li diplomu toga zanimanja u džepu ili ne.

...Diploma je ok, ali je li dovoljna za zapošljavanje? Studenti iz 5 zemalja ovdje će saznati što je to jednako važno...


I na kraju, bitno je imati na umu da vam vjerojatno nijedan poslodavac neće \'buljiti\' u diplomu, što su i sami potvrdili, pa ako pokažete konkretna znanja i vještine te motivaciju koju imate za željeni posao – ne morate se bojati da će navedene karakteristike ostati nezapažene!