V.K. u Karijera

Nekima se nakon fakulteta smiješi plaća i do 10 tisuća eura: Ovo su firme koje u Hrvatskoj isplaćuju NAJVIŠE PLAĆE

Ova generacija zna koji je sektor najprofitabilniji: donosimo popis top 10 hrvatskih kompanija koje isplaćuju najizdašnije plaće. Ako ste odabrali studij farmacije, imamo dobre vijesti za vas.

30. srpnja 2021 13:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako smo nedavno objavili, najbolji maturanti su upisali fakultete u zdravstvenom i farmaceutskom sektoru. Očito, ova generacija zna što će im potencijalno donijeti i najveće plaće.


Novac.hr je nedavno objavio popis tvrtki koje isplaćuju najveće neto plaće u Hrvatskoj, od kojih dvije isplaćuju više od 10 tisuća eura. Od njih 10, pola ih je u farmaceutskoj industriji, stoga je očito je ovogodišnja generacija maturanata izabrala dobro, barem po pitanju financija.


>>>Najbolji hrvatski učenici birali slične studije: Ovih top 5 fakulteta upisuje 'creme de la creme' maturanata<<<


Po pitanju financija, nedavno smo dobili nekoliko informacija uz naših medija. Mogli smo čitati o brojkama „koja bi plaća trebala biti isplaćena da se živi 'primjeren život'“. Također, nedavno je objavljeno i da je prosječna Hrvatska plaća oko 8 tisuća kuna, dok nam je "minimalac" 3.400 kuna.


Dvije firme najšire ruke nude plaće od 10 tisuća eura


Iako je to, u kontekstu ovih brojki teško za povjerovati, prosječne plaće poput onih u razvijenim zemljama zapada isplaćuju se i u Hrvatskoj. Naravno, radi se o iznimkama. Kako navode na novac.hr, dvije tvrtke na vrhu top 10 liste nude plaće iznad 10.000 eura neto. Iduće četiri tvrtke nude iznad 5 tisuća eura neto, a preostale četiri nude mjesečna primanja iznad 4 tisuće eura neto.


>>>Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata<<<


Talijani prednjače


Osim u pobjedi na Europskom nogometnom prvenstvu i na glazbenom spektaklu Eurosong, Talijani prednjače i u isplatama najviših plaća Hrvatima. Zagrebačka podružnica talijanske korporacije KT – Kinetics Technology navodno, prema prošlogodišnjim podacima s FINE, isplaćivala je prosječnu neto plaćuu iznosu od 80.853 kune.


Navodno je ova tvrtka, čija je ekspertiza u izgradnji, održavanju i razvoju postrojenja u energetici, uključena u projekt modernizacije Rafinerije Rijeka. Kako prenose dalje, raditi za ovu kompaniju unazad nekoliko godina je vrlo dobra financijska odluka s obzirom na činjenicu da su oni i godinu prije bili na ovoj ljestvici, i to na visokom drugom mjestu, odmah iza Adris grupe, koje ove godine uopće nema na popisu.


Na drugom mjestu splitska tvrtka


Jedina tvrtka koje je registrirana izvan Zagreba, a da se nalazi na ovoj listi je splitska tvrtka Mejaši Prvi, koja je inače poznata kao investitor u najveći trgovački centar u Dalmaciji – Mall of Split. Oni su prošle godine isplatili prosječna neto primanja u nevjerojatnom iznosu od 78.955 kuna!


S ovom su "prosječnom" neto plaćom pretekli poznatu konzultantsku kuću McKinsey & Company u čijoj je podružnici za jadransku regiju prosječna neto plaća iznosila 38.820 kuna, koja se kao i godinu prije nalazi na visokom trećem mjestu.


>>>Šokantno ili realno očekivanje? 'Mladi bi nakon diplome trebali raditi 12 sati dnevno, 6 dana tjedno'<<<


I na četvrtom mjestu je dobro poznato ime, Microsoft Hrvatska. Ova podružnica najveće softverske kompanije na svijetu isplaćivala je prosječnu neto plaću 36.330 kuna, što je nešto manje u odnosi na predpandemijsku 2019. godinu.


Amerikanci, Danci i Švicarci


"Izuzmemo li Fortenova grupu, odnosno bivši Agrokor, koji se smjestio na devetom mjestu najboljih platiša s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 32.826 kuna, sve ostale tvrtke na popisu su farmaceuti. Rekli bismo, prigodno, s obzirom na to da je lani globalno najvažniji događaj, odnosno onaj s najviše implikacija kako na gospodarstvo tako i život, bila pandemija koronavirusa. Tako na popisu slijede redom Roche, Boehringer Ingelheim, AbbVie, Novo Nordisk Hrvatska i Novartis Hrvatska", piše novac.hr.


Među farmaceutskim kompanijama, najviše su bili plaćeni radnici u tvrtki Roche i Boehringer Ingelheim jer su obje kompanije isplaćivale oko 5 tisuća eura. Dok je Roche isplaćivao prosječnu plaću od 36.211 kuna, njemački Boehringer Ingelheim je isplaćivao 35.585 kuna.


>>>Skoro 3000 studenata glasalo i raspravljalo o UVOĐENJU EURA: 'Ionako 80% Hrvata računa u toj valuti...' Evo što misle o toj temi<<<


Američki AbbVie je Hrvatima isplaćivao 33.943 kune, a iza Amerikanaca, najbolje su plaćali Danci iz Novo Nordisk kompanije sa 33.746 kuna prosječne neto plaće i švicarski Novartis koji je prosječnu neto plaću isplaćivao od 32.620 kuna.


Prije dvije godine (predpandemisjko razdoblje) imalo je još jednu našu poznatu kompaniju – Atlantic grupu kojoj je prosječna isplaćena neto plaća bila 31 tisuća kuna. Kako prenose dalje, ljestvica prosječnih neto plaća je porasla od prošle godine na 32.620 kuna koliko isplaćuje Novartis, a dok su svi ostali spuštali svoje plaće prošle godine zbog korona krize, samo su farmaceuti svoje zadržali, ali i dizali, vrlo visoko.


Prema ovim podacima, naši ovogodišnji maturanti ne trebaju brinuti za svoju budućnost na tržištu rada.

izvor: novac.hr