Mojfaks.hr u Karijera

Nije u papiru sve: 65% 'lovaca na glave' tvrdi da je ova vještina važnija od vaše diplome

Kad razmišljaju o budućnosti i karijeri, studenti se najčešće usredotoče isključivo na reputaciju fakulteta na kojem će studirati i na studij koji će odabrati. Iako su to važni faktori, postoji jedna puno važnija stvar o kojoj bi trebali razmišljati ukoliko ciljaju na što lakšu zapošljivost.

30. svibnja 2018 15:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rezultati novog istraživanja koje su, uz pomoć apsolvenata, u sklopu iCIMS-a proveli menadžeri za zapošljavanje i regruteri objavljeni su u izvještaju "Generacija 2017: Izvještaj o mogućnostima zapošljavanja" (“The Class of 2017: Jobs Outlook Report”). Iznenađujući zaključak studije odnosi se na jednu "tajnu vještinu" koju bi svaki novopečeni akademski građanin trebao posjedovati, a kako bi se što lakše zaposlio bez obzira na diplomu.

Istraživanje je pokazalo da 65% regrutera i menadžera za zapošljavanje smatra da su snažne pisane ili govorne vještine komuniciranja važnije od samog završenog studija, barem što se početničkih radnih pozicija tiče.


...Obrazovanje na zadnjem mjestu: 5 stvari koje su bitnije od diplome jednom kad diplomirate...


Istovremeno, unatoč velikoj samopouzdanosti apsolvenata u svoj nastup na razgovorima za posao, čini se da je velika većina ipak previše samopouzdana, bez pokrića. Naime, više od 60% regrutera izjavilo je da vještine komuniciranja ovih kandidata nisu tako bajne kako se njima možda čini.

Menadžeri u odjelima ljudskih resursa savjetuju kandidatima za posao da se upoznaju s kompanijom u koju odlaze na razgovor za posao, ali i samom industrijom u kojoj žele raditi.

"Kandidati smatraju da odrade zadaću, ali istina je da postoji velika razlika između onih koji samo promrmljaju podatke koje su pročitali na web stranicama tvrtke i onih koji znaju izgraditi narativ vezan uz njihovo iskustvo", izjavila je Susan Vitale, šefica marketinga u kompaniji iCIMS Insights za Forbes. "Danas je kandidatima mnogo informacija na raspolaganju. Nije dovoljno znati samo kad je kompanija osnovana, tko je direktor i gdje im se nalazi sjedište."

...Studenti ocijenili zaposlenike student-servisa: Evo gdje ćete uz ugovor dobiti smiješak, a gdje živčani slom...


Ključni faktor za odlučivanje u slučaju čak 76% regrutera nije diploma nego radno iskustvo. Glavni problem s kojim se susreću osobe koje traže zaposlenje leži u razlici između onoga što od početnika i pripravnika očekuju regruteri i slike o vlastitim vještinama komuniciranja koju ima većina apsolvenata.

Još jedan koristan potez koji savjetuju regruteri odnosi se na "follow up" nakon razgovora za posao. Istraživanje je pokazalo da čak 74% kandidata za pripravnička mjesta nakon razgovora potencijalnim poslodavcima ne pošalje pismo zahvale, mail, ne upute poziv kojim bi se osvrnuli na iskustvo intervjua za posao i sl. Ako se kandidat ne raspituje nakon razgovora, dobiva se dojam da mu nije toliko stalo do samog ishoda intervjua niti potencijalnog posla.

...Ne znaju za burzu: Provjerite koji studenti do posla u Hrvatskoj dolaze i prije nego što dobiju diplomu...


Stoga je svim mladima uputno da osim na ocjenama, radnom iskustvu i stjecanju diplome, porade i na vlastitim vještinama komuniciranja s potencijalnim poslodavcima.

L.B./izvor: Forbes via Brobible
foto: pou-pula.hr