V.K. u Karijera

Volkswagen osnovao 'Fakultet 73': Ulaganjem milijardi u studente planiraju srušiti Teslu s trona

Prave talente teško je pronaći, pa je njemački automobilski div pronašao rješenje - osnovao je školu programiranja.

25. veljače 2022 15:30
Volkswagen

Volkswagen Foto: Shutterstock

Volkswagen je pokrenuo školu programiranja u Wolfsburgu pod nazivom "Fakultet 73". Naziv je došao inspiriran ljubavlju popularnog lika Sheldona Coopera iz popularne serije "Teorija velikog praska" prema broju 73.


Od IT-ja do konobarenja


Rene Körner je 35-godišnjak koji je prije tri godine preuzeo poziciju voditelja smjene u jednom Magdeburškom restoranu, zbog iznenadne bolesti jednog člana obitelji, koja mu je poremetila planove da jednog dana postane informatičar.


Rene je još kao student radio u restoranu kao ispomoć u kuhinji i konobar, a posao mu je donosio prihode za uzdržavanje obitelji iako ga nije ispunjavao. No srećom, njegovi se snovi o karijeri u IT-u ipak ostvaruju.


>>>[FOTO] Popularni glumac objavio fotku iz studentskih dana: Pogledajte kako je izgledao i kakvu je 'pilu' vozio<<<


"Posao u restoranu je bio zabavan, ali me nije ispunjavao",
rekao je Körner za DW. "Prijateljica, koja je pisala svoj doktorski rad u Volkswagenu, ispričala mi je o novoj školi programiranja u Wolfsburgu pod nazivom 'Fakultet 73'. Škola je nudila sjajnu priliku: da učim i radim za VW i to stvari koje uživam raditi", govori.


Prije godinu dana Rene je i završio Fakultet 73 kao softverski programer, a od VW-a je dobio ugovor o radu i stalni posao. Sada radi u timu koji je zadužen za neometano odvijanje radnih procesa u okviru Volkswagenovog IT-servisa. "Zasad se samo zabavljam. Želim se dalje razvijati kao programer, kao 'product owner'. Ovo su zanimljiva vremena u VW-u jer se ovaj automobilski koncern fokusira na električna vozila. To je upravo ono što sam priželjkivao", kaže ovaj 35-godišnjak.


>>>Mladi Sarajlija dao otkaz u BMW-u i Apple-u da bi živio u kombiju i pauzirao od tehnologije: 'Mislili su da sam skrenuo s pameti'<<<


Pokušat će prestići Teslu


Prekvalifikacije i usavršavanja su u sve većem porastu u cijeloj Europi, pa su ovaj trend ukomponirali i u ovaj automobilski koncern. Kako piše DW, Fakultet 73 je ključni dio VW-ovog više milijardi vrijednog ulaganja u softver kojim će pokušati skinuti Teslu s trona kao lidera proizvođača električnih automobila.


Njihova škola programirana zamišljena je kao pomoć u VW-ovom rješavanju problema nedostatka informatičara s kojom se bore sve kompanije koje se bave razvojem električnih automobila. VW predviđa da će kroz "Fakultet 73" do 2024. godine proći oko 600 IT stručnjaka, a većina studenata dolazi upravo iz njihovih redova – osobe koje su već zaposlene u VW i žele više zadataka.


Kroz dvogodišnji program koliko traje, studenti zarađuju novac, a na kraju imaju i sigurno zaposlenje.


>>>Dvaput ga odbili – nije odustao: Ovo savjetuje studentima koji žele raditi kod RIMCA<<<


"Više od 70% studenata koje smo upisali prošle godine došlo je iz samog Volkswagena. Većina ih je radila na montažnim trakama", rekao je za DW Ralph Linde, šef Akademije grupe Volkswagen i glavni direktor za obrazovanje u ovom njemačkom automobilskom koncernu. "Možete vidjeti u njihovim očima da je to jedna od najvećih šansi koje su ikada dobili."


Tesla, električni automobili, Tesla, električni automobili, Foto: shutterstock by Vitaliy Karimov/Shutterstock

Foto: shutterstock by Vitaliy Karimov


Fakultet 73 i 42 Wolfsburg


Fakultet 73 nije jedini način kojim ovaj automobilski div dolazi do softverskih talenata. Vode i Školu za softverske inženjere pod nazivom 42 Wolfsburg, a među partnerima su im Microsoft i Google. Ova je škola zanimljiva po tome da izbjegava klasične i konvencionalne metode u obuci nove generacije softverskih profesionalaca. U školi nema predavanja, udžbenika, skripti, pa ni profesora, samo učenici koji razmjenjuju ideje s vršnjacima. Za kraj nema ni diplome, ali se ne plaća školarina i mogu se prijaviti svi koji su stariji od 18 godina i vole programiranje.


>>>[FOTO] Elon Musk ponudio brucošu novac da ga prestane pratiti, student odbio – sad traži pripravništvo <<<


Kako pojašnjavaju iz DW-a, ideja za ovakvu školi posuđena je iz kulture rada i učenja onoga što volite i što vam predstavlja zabavu i užitak, koja vlada u Silicijskoj dolini. Ta škola je mjesto opremljeno amfiteatrom, čahurama za spavanje (sleeping pods), konzolama za videoigre, kutkom za "slackline" i sveprisutnim stolnim nogometom. Ideja je pomoći studentima da se snađu u teškoćama i pritiscima dok se osposobljavaju za vrhunske programere implementacijom napornih projekata.


"Volkswagena je zaintrigirao potencijal naših učenika i naš koncept učenja", kaže za DW Max Senges, izvršni direktor firme 42 Wolfsburg. "U VW-u postoji ogromna potreba za talentima. Oni vide potencijal za zapošljavanje naših studenata, ali žele da njihovi ljudi dođu ovdje kao suradnici i pokupe neke od aspekata kulture i načina razmišljanja koje nudimo." Senges je prije pozicije izvršnog direktora radio kao Googleov menadžer, a trenutno radi na postavljanju još jednog kampusa za ovu nekonvencionalnu školu kodiranja u Berlinu.


>>>'Rušio' studenticu na vozačkom zbog nevjerojatnog razloga, a nije ni upalila automobil<<<


Ne žele zaostajati za Teslom – ulažu milijarde u sofvere


Švicarska investicijska banka UBS procjenila je da će do 2030. softver biti najveći izvor prihoda za proizvođače automobila donoseći zaradu od 1,9 miljardi dolara (1,7 milijardi eura) na područjima kao što su robotaxi, infotainment i advanced driver assistance systems (napredni sustavi za asistenciju vozaču).


>>>Varanjem do vozačke: Poslao prijatelja da umjesto njega položi ispit iz prve pomoći – završili na policiji<<<


>>>Mladi više neće učiti voziti u automobilima s mjenjačima? 'Samo na kvačilo otpada barem 5 početnih lekcija, ali dolazi revolucija'<<<


izvor: dw.com

Još vijesti