V.K. u Karijera

Studentice iz Splita 'skuhale' novo studentsko craft pivo 'Brucošica': 'Uz dobro pivo lakše pamtim štivo'

Pivo je jedno od najomiljenijih alkoholnih pića studentske populacije, a u ponudi se odsad nalazi i jedna 'Brucošica'.

9. ožujka 2022 13:18
predstavljanje craft pive Brucošica

predstavljanje craft pive Brucošica Foto: Screenshot

Pivo je zasigurno jedno od najomiljenijih alkoholnih pića studenata, ali i odraslih. Roštilj nema smisla bez pive, kao ni ona 'jedna kava' na koju pozove kolega, zadnjeg dana rokova.


Studentice studija Prehrambene tehnologije u Splitu, Natalija Bulaš, Franka Delonga, Lucija Divić, Martina Kukoleča, Nina Lucić, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić zaslužne su novo studentsko craft pivo "Brucošica".


>>>Karlovački vatrogasci i studenti ujedinili snage i svarili Vatrogasno pivo<<<


"Prošle godine  prijavile smo se na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu u inovativno-tehnološkoj kategoriji, dobile sredstva i krenule s proizvodnjom", prepričava Danica Sinovčić za Sveučilište u Splitu same početke, dodavši kako se projekt sastojao od nabave sirovina i proizvodnje različitih vrsta piva na uređaju Grainfather.


Studentice napravile craft pivu, brucišica pivo Studentice napravile craft pivu, brucišica pivo Foto: Foto: screenshot via unist.hr/Screenshot

Studentice same skuhale svoje pivo! / Foto: screenshot via unist.hr


"Prva vrsta piva bila je American pale ale (APA), napravljena uz pomoć splitske pivovare Tap B, čija pomoć nam je bila neprocjenjiva u procesu kako se rade recepti, kuha pivo… mi smo znale teoriju, ali sva znanja je trebalo provesti u praksi", nastavlja Danica.


"Nakon proizvedenog prvog piva, sve ostalo je bilo na nama. Druge recepture smo osmislile same, a dosad smo proizvele tamnu ipu te američku svjetlu ipu", kaže Danica za vrste piva.


>>>Odnedavno u 'slasti' možete popiti pivo na iksicu: 'Malo mi za sriću triba…'<<<


craft pivo Brucošica craft pivo Brucošica Foto: Foto: screenshot via unist.hr/Screenshot

Foto: screenshot via unist.hr


Pivo kao funkcionalna hrana


Sveučilište u Splitu pojašnjava  kako je moguće da pivo uđe u kategoriju funkcionalne hrane.


"Piva s najboljim organoleptičkim svojstvima išla su na analizu aroma na GC-MS uređaj, odnosno uređaj za plinsku kromatografiju/masenu spektrometriju, te na analizu fizikalnih svojstava. Eksperimentiranjem s okusima ustanovljeno je koje sirovine daju najbolje arome, dok pojedine sirovine sadrže biološki aktivne spojeve koje, osim senzorike, povećavaju i zdravstvenu vrijednost piva te ga potencijalno svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane", pišu na svojim službenim stranicama pojašnjenje.


studentice SPlit, craft pivo Brucošica studentice SPlit, craft pivo Brucošica Foto: Foto: screenshot via unist.hr/Screenshot

Foto: screenshot via unist.hr


>>>Napokon potvrđeno: Znate li da od piva zapravo postajete pametniji?<<<


"Želja nam je bila na ovaj način promovirati naš studij Prehrambene tehnologije; osmišljavanje optimalne recepture i manipulacija s parametrima s ciljem proizvodnje craft piva inovativnih i specifičnih organoleptčkih svojstava", pojašnjavaju studentice. "Rezultat tih istraživanja objašnjavaju tako da primjerice u određenim postotcima 3-metilbutan-1-ol 'daje"' zapravo aromu banane, etil butanoat tropskog voća, heksanska kiselina voćnu slatkastu aromu. To su zapravo kemijski spojevi što mi osjetimo u okusu kada konzumiramo pivo", pojašnjavaju.


studentice Split, craft pivo Brucošica studentice Split, craft pivo Brucošica Foto: Foto: screenshot via unist.hr/Screenshot

Foto: screenshot via unist.hr


Planiraju ubaciti i 'voćne note' iz ekološkog uzgoja


"Sada kuhamo određene vrste piva prema sirovinama s kojima raspolažemo. Naime prilikom prijave projekta smo uplanile više vrste ječma, hmelja, kvasaca i sada prema sirovinama kombiniramo recepture, odnosno okuse. Namjeravamo obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, može se dodavati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit ćemo da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja", napominje Danica Sinovčić.


Osim spomenutog, studenticama je u planu napraviti i proizvod s ostacima ječma, točnije tropa koji ostane nakon što se pivo skuha. Kako kažu, mogu ga koristiti u druge svrhe.


craft pivo Brucošica craft pivo Brucošica Foto: Foto: screenshot via unist.hr/Screenshot

Foto: screenshot via unist.hr


"Taj ječam bi se trebao baciti, no može se koristiti i kao hrana za životinje, no mi bismo ga voljele upotrijebiti na drugi način, želja nam je napraviti jestivi proizvod i prijaviti se na neka natjecanja", kažu studentice.


>>>[VIDEO] 250 litara prvog studentskog piva nestalo u samo par sati! Provjerite koju je ocjenu dobila ova nova zvijezda domaće pivske scene<<<


Njihovo pivo izaziva velik interes


Dizajn boce također je poseban, a iza njega također stoje ove vrijedne studentice. Kako piše Sveučilište, ime piva "Brucošica" osmislila je Anita Pitarević, dok je Franka Delonga osmislila naziv projekta "Osvježi svoje rokove – uz dobro pivo lakše pamtim gradivo".


studentice Split, craft pivo Brucošica studentice Split, craft pivo Brucošica Foto: Foto: screenshot via unist.hr/ScreenshotStudentice su istakle podršku fakulteta koju su dobile, odnosno podršku dekana prof. dr. sc. Matka Ercega, svojih nastavnika izv. prof. dr. sc. Ivane Generalić Mekinić od koje su dobile poticaj za realizaciju i stvaranje piva i doc. dr. sc. Zvonimira Marijanovića, kao i Studentskog zbora i Sveučilišta u Splitu.


Pivo su studentice prvi puta predstavile u veljači na Susretu mladih kemijskih inženjera na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u poster sekciji.  


"Imale smo najveseliji plakat koji je izazvao dosta zanimanja, no na žalost zbog korone i epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati degustaciju piva, no interes je bio velik", kazale su studentice o predstavljanju.


izvor: unist.hr

Još vijesti