Anja Z u Karijera

Svi žele raditi kod njih! Ovo su NAJBOLJI poslodavci u Hrvatskoj: Firma za koju se traži ugovor više već 11 godina na prvom mjestu

Istraživanje koje je tijekom 2019. i 2020. godine na gotovo 20 tisuća ispitanika proveo portal MojPosao i ove je godine pokazalo tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i zbog čega su upravo oni najatraktivniji među zaposlenicima. Sudeći po rezultatima, plaća nije najvažnija stavka.

16. lipnja 2020 14:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tako je i ove godine pobjedu odnijela tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s 13,57% bodova. S počasnog trona, popularni DM ne silazi već jedanaest godina. Na drugom mjestu našao se MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. s 3,91% bod, ispred LIDL-a d.o.o. koji je ove godine na trećem mjestu s 3,89% boda. Rimac Automobili d.o.o. su i ove godine na četvrtom mjestu s 3,70% bodova. U odnosu na prošlu godinu, pomak je napravila tvrtka KAUFLAND HRVATSKA komanditno društvo za trgovinu koja je s dvadesetog mjesta prošle godine, došla na 13. mjesto.

...Odabrani najbolji poslodavci u Hrvatskoj – evo tko ima najbolje radne uvjete!...


Ove godine su se po prvi puta među 20 najatraktivnijih poslodavaca našli INFOBIP d.o.o. za informatičke usluge, koji je odmah skočio na 11. mjesto te Zagrebački Holding na dvadesetoj poziciji.

Plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca


Presudni razlog atraktivnosti poslodavca prvog izbora, kao i prošle godine, su harmonični odnosi na radnom mjestu koje je ocjenom 5 ocijenilo više od trećine ispitanika (38%). Sigurnost radnog mjesta nalazi se na drugom mjestu (za 35% ispitanika je sigurnost radnog mjesta presudan razlog atraktivnosti). Na trećem mjestu nalazi se socijalna odgovornost poslodavca (32%). Najmanje je ispitanika, kao i prošle godine, kao presudni faktor atraktivnosti navelo priliku za hijerarhijsko napredovanje, njih svega 19%, ispred kojeg je i ove godine image tvrtke u poslovnom svijetu (27%).

...Već godinama je top-poslodavac: Pitali smo studente kako je njima raditi u dm-u...


Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaća i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 27% ispitanika čim se taj razlog nalazi tek na šestom mjestu faktora atraktivnosti.

Ispitanicima kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, kao presudan faktor atraktivnosti tog poslodavca ističu visinu plaće i ostale materijalne beneficije. MÜLLER trgovina ZAGREB d.o.o. je atraktivan poslodavac najviše zbog harmoničnih odnosa na radnom mjestu te sigurnosti radnog mjesta, dok je LIDL HRVATSKA d.o.o. poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta.


foto:Poslovni dnevnik

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju


I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s razlikom da je upravo ta tvrtka nešto atraktivnija ženama (16,6%) nego muškarcima (7,6%).

Ako nastavimo usporedbu atraktivnosti tvrtki ovisno o spolu ispitanika, doznajemo da se ženama je na drugom mjestu MÜLLER trgovina Zagreb d.o.o., koja se muškarcima nalazi tek na sedmom mjestu. Na drugom mjestu liste najpoželjnijih tvrtki prema odabiru muškaraca nalazi se kompanija Rimac Automobili d.o.o., a na trećem LIDL d.o.o.

...On je uspio i radi kod najpoželjnijeg domaćeg poslodavca: Kako dobiti posao kod Rimca?...


Neovisno o stupnju obrazovanja ispitanika, tvrtka dm-drogerie markt je najpoželjniji poslodavac. No, ako krenemo dalje niz listu, primjećujemo da postoje razlike u rangiranju poslodavaca ovisno o stupnju obrazovanja sudionika istraživanja. Tako su ispitanici sa srednjom stručnom spremom na drugo mjesto svoje liste stavili Muller d.o.o., a na treće LIDL d.o.o. Na drugo mjestu liste kreirane od strane osoba s visokom i srednjom stručnom spremom pozicionirala se tvrtka Rimac Automobili d.o.o.


...I ljeti se zarađuje džeparac: najpopularniji poslovi za studente koji žele raditi...


Gledajući prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto među zaposlenima te onima koji se još školuju na zauzima Rimac Automobili, dok nezaposleni ispitanici na drugo mjesto većinom biraju  LIDL d.o.o.

Među ispitanicima svih dobnih skupina gotovo da i nema razlike u pogledu poslodavca prvog, drugog i trećeg izbora. Na prvom mjestu svima se nalazi dm-drogerie markt. Najmlađim ispitanicima na drugom je mjestu Rimac Automobili, dok je ispitanicima ostalih dobnih skupina na drugom mjestu Müller trgovina Zagreb. Sve dobre skupine su na treće mjesto stavile LIDL.
Još vijesti