Mojfaks.hr u Karijera

Ima posla u Slavoniji! Nakon fakulteta u direktorsku fotelju: 'Iskustva imam – radila sam kao šankerica, konobarica i u slastičarnici'

Već odavno je poznato da mladi iz Hrvatske ne odlaze isključivo zbog slabih primanja ili nemogućnosti da pronađu posao već i zbog korupcije, slabog povjerenja u političare, neefikasnog državnog aparata...

26. svibnja 2020 13:38
Ima posla u Slavoniji! Nakon fakulteta u direktorsku fotelju: 'Iskustva imam – radila sam kao šankerica, konobarica i u slastičarnici'

Ima posla u Slavoniji! Nakon fakulteta u direktorsku fotelju: 'Iskustva imam – radila sam kao šankerica, konobarica i u slastičarnici' Foto: MojFaks

I dok veliki broj mladih iseljava iz Slavonije, izgleda da tamo posla ima. Toliko da neki imaju i dva, poput 26-godišnje Mateje Pejanović iz općine Brodski Stupnik u Brodsko-posavskoj županiji. Mateja pola radnog vremena radi u turističkom uredu na funkciji rukovoditeljice promotivnih aktivnosti te pola radnog vremena u Narodnoj knjižnici i čitaonici kao knjižničarka.

U rujnu 2019. godine Pejanović je imenovana direktoricom turističkog ureda Turističke zajednice (TZ) Općine Brodski Stupnik, s tim da turistički ured prije njenog imenovanja nije ni postojao. Isti je mjesec primljena i na posao u Narodnoj knjižnici i čitaonici. Osnivač turističkog ureda i knjižnice je Općina, kojoj je na čelu načelnik Goran Jelinić, ujedno i predsjednik TZ-a Općine Brodski Stupnik, piše Index.hr

Smijenili je s mjesta direktorice, stvorili novo radno mjesto


U siječnju ove godine Ministarstvo turizma je poništilo odluku o imenovanju Mateje Pejanović na mjesto direktorice turističkog ureda. Potom TZ Općine Brodski Stupnik 28. veljače raspisuje natječaj za rukovoditelja promotivnih aktivnosti u turističkom uredu TZ-a Općine Brodski Stupnik na pola radnog vremena. Na natječaju koji je završen 16. ožujka posao je opet dobila Pejanović.

foto: Facebook@Turistička zajednica Općine Brodski Stupnik

Novinarka Indexa razgovarala je s načelnikom Općine Brodski Stupnik Goranom Jelinićem te ga je pitala zašto je Ministarstvo poništilo odabir Mateje Pejanović na mjesto direktorice kao i kako je onda završila na drugom radnom mjestu u turističkom uredu.

...Samo za najžilavije: Živi tjedan dana kao direktor...


"Zakon propisuje da osoba zaposlena na mjesto direktora turističkog ureda mora imati godinu dana radnog iskustva na rukovodećim pozicijama, a ona ga nije imala. Mi smo mislili da ga ona može stjecati tijekom godine dana. Ministarstvo turizma nije dobro objasnilo uvjete natječaja. U daljnjoj komunikaciji je ustanovljen propust. Nju smo potom zaposlili na mjesto rukovoditelja promotivnih aktivnosti jer se jedina prijavila na taj natječaj. Ona je školovana, završila je hotelijersko-turistički fakultet i vratila se u naše mjesto, bili bi sretni da se i ostali visoko obrazovani vrate", rekao je Jelinić za ovaj portal.

Netom prije nego što je postala direktorica, Pejanović je studirala te radila kao šankerica i konobarica u Opatiji, Lovranu i Rijeci. Načelnik Općine Jelinić kazao je da prije njenog zapošljavanja turistički ured nije postojao.
 
“Mi smo bili u projektu za adaptaciju jednog prostora, gdje bi bio smješten turistički informativni centar (TIC) i tako započele su aktivnosti turističkog ureda. Sad nemamo direktora, a natječaj za istog će biti raspisan u nekom budućem vremenu, u ovom trenu i radi okolnosti se odustalo od toga. Turistička zajednica radi kao i prije, a ja kao načelnik općine predstavljam i operativno tijelo TZ-a", kazao Jelinić.


...Ne diplomira pametan, nego uporan? Studirao 12 godina zbog \'problema s profesorom\', a sada će biti – ministar...


Kao ni turistički ured, prema riječima Jelinića, ni radno mjesto rukovoditelja promotivnih aktivnosti u turističkom uredu, na koje su zaposlili Pejanović nije prethodno postojalo. 

"To radno mjesto nije prije postojalo, ali je sistematizacijom uvršteno, ispunjeni su svi preduvjeti. Naša općina ima i hotel i hostel i privatni smještaj. Mateja je jedina zaposlena u turističkom uredu. Ona se jedina i prijavila za taj posao. Bila je nužnost i potreba lokalne zajednice da se osnuje turistički ured", rekao  je Jelinić.

Zašto je dobila i posao u knjižnici?


Što se tiče zapošljavanja Mateje Pejanović na mjesto knjižničarke u općinskoj Narodnoj knjižnici, Jelinić za Index govori da je ona zadovoljila sve uvjete natječaja i da je isto bila jedini kandidat kao i na natječaju za zapošljavanje u turističkom uredu. "Mi smo kao mala lokalna zajednica sretni da nam se vrati netko visoko obrazovan, tako da nažalost nemamo velikog izbora, bili bi sretni da takvog kadra imamo više, bili bi puno kvalitetniji", zaključio je Jelinić.

Index je potom razgovarao i s Matejom Pejanović. Pitali su ju je li znala da je nakon fakulteta čekaju sigurni poslovi u općini Brodski Stupnik, budući da se odmah nakon završetka fakulteta u Opatiji vratila u rodno mjesto u Brodski Stupnik.

"U principu, otkako sam otišla na faks sam govorila da ću se vratiti, smatrala sam da mi u Brodskom Stupniku imamo predispozicije za razvitak što se tiče turizma. Imamo hotel star 15 godina i on mi je uvijek bio privlačan. Završila sam srednju školu za hotelijere i htjela sam nečime pridonijeti svojoj općini pa sam upisala Fakultet za hotelijerski menadžment. Nakon što sam ga završila, taman se otvorio natječaj za direktora turističkog ureda u Brodskom Stupniku. Smatrala sam da sam i više nego kvalificirana za to radno mjesto", kazala je za Index 26-godišnja Mateja Pejanović.


Nakon fakulteta – direktorska fotelja


Mateja govori da je stekla radno iskustvo prije dolaska na mjesto direktorice i to većinom u ugostiteljstvu. "Radila sam u hotelu Milenij u Opatiji i u hotelu Lovran, većinom kao šanker i konobar, dok sam u slastičarni u Rijeci bila i voditelj jednog odjela, a prije toga zamjenik", govori. U knjižnici radi kao knjižničarka što se, prema njenim riječima, svodi na zaduživanje i razduživanje knjiga. Također se pohvalila preuređivanjem knjižnice i najavila da su u procesu nabavke računalnog programa.

Više pročitajte ovdje.

A.Z.
izvor: Index.hr
Foto: Facebook@Turistička zajednica Općine Brodski Stupnik