Mojfaks.hr u Karijera

Nitko ga neće zaposliti jer je muško? Zagrebački student želi promijeniti zanimanje, ali jedna stvar ga brine

Mnogi studenti usporedo s faksom i rade kako bi mogli ispratiti sve troškove koje studentski život nosi sa sobom. Pored oglasa na specijaliziranim stranicama, mnogobrojne grupe na Facebooku dobro posluže studentima kada traže posao, jer mogu vidjeti i iskustva kolega na istom poslu ili uvjete rada kod istih poslodavaca.

10. listopada 2019 16:40
Nitko ga neće zaposliti jer je muško? Zagrebački student želi promijeniti zanimanje, ali jedna stvar ga brine

Nitko ga neće zaposliti jer je muško? Zagrebački student želi promijeniti zanimanje, ali jedna stvar ga brine Foto: MojFaks

U moru objava, za oko nam je zapeo upit jednog studenta o zanimanju dadilje. Student G.M. želi dadiljati te su ga zanimala iskustva njegovih potencijalnih kolega. Kako nije tako čest slučaj muškaraca dadilja u našem društvu, dobro su mu došli i komentari većinom majki o tome da li bi zaposlile mušku dadilju i razlozi za/protiv. 

"Pozdrav, zanimaju me iskustva dadilje u studentskim poslovima, i koliko je stigma muške dadilje u Hrvatskoj?", bio je upit našeg sugovornika u jednoj od Facebook grupa za traženje studentskih poslova. Kako govori za naš portal, trenutno studira antropologiju, a želja mu je prebaciti se na diplomski studij pedagogije. Ako dobije posao, ovo bi mu bilo prvo iskustvo kao dadilje, a u grupu se javio jer među studentskim poslovima gotovo da nije vidio nijedan oglas muškim dadiljama. 

Foto:Pixabay


Muške dadilje i dalje stigmatizirane 


Sugovornik G.M. komentira nam kako smatra da su muškarci dadilje i danas stigmatizirani. "U svijetu još uvijek postoji rodna podjela na ženske i na muške poslove. Mislim da je tako i u zapadnom svijetu kao i kod nas. Nekako se očekuje da osobine koje su potrebne za rad s djecom: empatija, emocionalna inteligencija, usmjeren rad s ljudima itd., su osobine koje su poželjne kod žena", govori naš sugovornik. 

A sudeći prema komentarima na objavu, mišljenja su podijeljena. I dok jedni iz iskustva govore da nije toliko česta pojava muškaraca koji dadiljaju, te da je stigma uvelike prisutna, drugi su izašli s ličnim pozitivnim iskustvima i kao dadilje i kao osobe koja je povjerila svoju djecu muškoj dadilji. 

Za neke je stvar vrlo jednostavna. Oni kojima je problem sa muškarcem dadiljom, isto tako naprimjer vidi problem i u pilotkinji. S obzirom na postojanje roditelja s takvim svjetonazorom, našeg sugovornika su savjetovali da posao dadilje traži među ljudima koje poznaje ili po principu preporuke. 


A koje osobine treba imati jedna dadilja?


Dosta ljudi koji obavljaju posao dadilje nisu nužno školovani za to. Iz komentara na objavljeni post, vidimo da je većini roditelja na kraju ipak najvažnija ta neka "vibra" koju ima buduća odgajateljica ili odgajatelj za odluku kome će povjeriti svoje dijete. 


Foto:Pixabay

"Osobine koje su bitne za jednu dadilju jesu želja za rad s ljudima, strpljenje, empatija i određena doza autoriteta, čitanje djetetovih emocija. Iako to jesu osobine koje se češće pojavljuju kod žena, te osobine nisu određene samo za jedan spol te se mogu javljati i kod muškaraca, kao i u suprotnom primjeru gdje se u primarno muškim poslovima mogu i naći žene te raditi jednako dobro kao i pripadnici suprotnog spola", govori nam G.M. 

Jedan kolega nastojao je motivirati našeg sugovornika u naumu da bude dadilja te je podijelio svoje pozitivno iskustvo: 

"Predrasuda će uvijek biti, ali evo ja ću ti dati primjer gdje sam se jednom upravo na ovim stranicama javio za takav posao jednoj ženi koja me pozvala ipak na razgovor uživo. Na kraju me uzela pored svih kandidatkinja jer je jednostavno osjetila tu dobru vibru i da se njezino dijete osjeća dobro i sigurno sa mnom od prvog trenutka kad sam kročio u njihov stan. Na kraju je to ostalo kao jedno lijepo iskustvo, tako da svakako ti želim sreću i vjerujem da ćeš pronaći nešto takvo i tako barem malo pomoći razbijanju predrasuda i stereotipa o tome da je to samo \'ženski\' posao.", poručio je Marko.

Od 200-tinjak studenata samo trojica kolega


Prema našoj sugovornici Sandri Balog, diplomiranoj prvostupnici ranog predškolskog odgoja, ali i studentici koja trenutno \'ganja\' magisterij na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, tema muških dadilja je aktualna i popularna na faksu na kojem studira. Štoviše, nekoliko njenih kolegica bave se upravo tom temom u sklopu diplomskih radova. 


Foto:Pixabay

"Na ovom diplomskom studiju studirala sam s trojicom kolega na nas 200 otprilike. Jedan od njih je odgojitelj, drugi je ravnatelj, a treći kolega je odlučio to završiti zbog diplome, a bavi se nečim drugim. Postoji porast, ali je jako spor i postepen jer se i dalje malo muškaraca odlučuje za taj posao", govori nam Sandra. 

Balog smatra da je situacija u vrtićima danas pogodnija za odgajatelje i da to nije problem kao nekada. Ipak, interes među mladićima mogao bi biti veći. "Samo bi, po meni, trebao porasti interes muškaraca za bavljenjem ovom strukom jer itekako mogu pridonijeti odgoju i obrazovanju djece jednako kao i bilo koja žena ako ne i bolje, jer su ponekad inovativniji. Mislim da bi u svim ustanovama trebala postojati neka ravnoteža spolova", zaključuje za MojFaks odgajateljica s višegodišnjim iskustvom Balog.

Iz svega možemo zaključiti da kolega ne bi trebao imati problema s traženjem posla, posebice nakon završenog studija i stečene diplome.

Anja Zulić
Foto: ilustracija/Darko Ba/MojFaks