Mojfaks.hr u Karijera

On je uspio i radi kod najpoželjnijeg domaćeg poslodavca: Kako dobiti posao kod Rimca?

Bivši student osječkog Elektrotehničkog fakulteta, sada magistar inženjer elektrotehnike, Matija Barišin, odrađuje pripravnički u tvrtki u koju žele dospjeti brojni mladi.

8. studenog 2016 16:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako diplomu u rukama ima tek nekoliko mjeseci, Matija već radi svoj posao iz snova te kaže da mu je u Rimac Automobilima fantastično. Kada netko zna da su mu samo nakon mjesec dana na poslu ispunjena sva očekivanja, odmah znate da se radi o osobi koja nije pogriješila, a upravo to tvrdi i Matija. Premda u Rimac Automobilima radi vrlo kratko, kaže da je ondje odlično prihvaćen kao dio tima te da mu je to olakšalo prilagodbu na prvo radno mjesto.

Od početka je pratio rad Mate Rimca, ali nikada nije mislio da će stvarno raditi za njega


Ovaj mladi inženjer nije mislio da će dobiti posao kod Rimca, a misli da to nitko od "novopečenih inženjera" niti ne očekuje. Iako je od početka pratio rad Mate Rimca, osnovni cilj mu je bio završiti fakultet što je i učinio.

...Za ove riječke studente \'otimaju\' se BMW i Rimac Automobili: Riteh Racing Team...


"Tvrtka Mate Rimca je s vremenom počela rasti pa je porasla i potreba za kvalitetnim zaposlenicima. Brojne natječaje sam i propustio iako sam ih sve prelistao te me bilo strah da više takve prilike neće biti. Poslije ljetnih rokova, kada su mi sve ocjene bile upisane u indeks i kada sam obradio veći dio diplomskog rada, bilo je pravo vrijeme da napravim sljedeći korak. Prijavio sam se na natječaj (Internship) koji je duže vrijeme bio otvoren za prijave, nakon čega je preostalo čekati i nadati se. Prošlo je oko dva tjedna, dobio sam odgovor mailom i tada je sve krenulo. Dobio sam priliku i po dogovoru počeo raditi početkom listopada", kaže Matija.


Matija na Elektrijadi u ulozi fotografa... foto: privatna arhivaPripremao je i tim djevojaka sa svog fakulteta za veslanje tijekom Elektrijade... foto: privatna arhiva

U Rimac Automobilima Matija radi na istraživanju i izradi softverskih rješenja koja će ubrzati daljnji proizvodni proces. Kaže da to ponekad traje i po deset sati, no to mu nije problem jer je atmosfera odlična i brzo mu prolazi vrijeme. Baranjcu se sviđa gotovo sve, a pogotovo to što ne osjeća pritisak nadređenih.


...Oštri, jasni i provokativni: domaći poduzetnici otkrivaju što vas čeka na razgovoru za posao...


"Nema pritiska od strane nadređenih kada je riječ o izvršavanju obaveza. Zbog toga imam motivaciju ostajati duže u firmi ili nastaviti raditi na zadacima kad se vratim kući što je moguće jer je takva priroda posla. Osobno, to mi odgovara. Radio sam puno studentskih poslova i nisam primijetio da je netko ovoliko cijenio moj trud i rad, iako sam još uvijek pripravnik", otkriva Matija.

"Trebate se istaknuti i drugim stvarima koje se ne tiču struke kako bi poslodavac zamijetio baš vaš životopis"


Mnogi mladi inženjeri bi voljeli biti na Matijinom mjestu pa se postavlja pravo pitanje: kako se baš on istaknuo kao idealan kandidat? Budući da se tijekom studija bavio brojnim zanimljivim stvarima, hobijima te sudjelovao u raznim radionicama, time je također popunio svoj životopis. Osim što je Matija magistar inženjer, on se u slobodno vrijeme bavi fotografijom, svira gitaru i bugariju te planinari. Upravo zato je odlučio svoju tajnu podijeliti s nama u nadi da će inspirirati brojne mlade inženjere koji se i dalje oklijevaju javiti na oglase za posao koje bi uistinu htjeli raditi.


Jednom prilikom je napravio Teslin transformator, a ovdje pokazuje prijenos bežične energije... foto: privatna arhivaSklop i nacrt za transformator... foto: privatna arhiva

"Bitno je izraziti želju za radom i učenjem, pogotovo u ovakvim brzorastućim tvrtkama gdje je to neizbježno. Bavio sam se s puno stvari tijekom studiranja koje se ne tiču struke i studiranja, između ostalog sportom, fotografijom, sviranjem bugarije i gitare. Smatram da je poslodavcu bitno prepoznati kako ćete se vi razvijati kao osoba u budućnosti, pogotovo jer nas većina s faksa izlazi sa sličnim životopisima i to je dobar način za istaknuti se"
, tvrdi Matija.


Matija se još u slobodno vrijeme bavi i planinarenjem... foto: privatna arhivaTeam building u tvrtki Rimac Automobili na kojem su zaposlenici uživali u vožnji kartinga... foto: privatna arhiva

Nakon ove pozitivne priče, nadamo se da će se i drugi mladi ohrabriti te ne pokleknuti pred odbijenicama jer posao iz snova možda baš "vreba" iza ugla.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva