Ivana Petrić u Karijera

Ova domaća tvrtka uz CV od kandidata traži i osvrt na ocjene iz indeksa! Jesu li ocjene u garancija da će netko kasnije dobro raditi?

U oglasima za posao poslodavci od kandidata traže da pošalju svoj životopis, eventualno zamolbu i motivacijsko pismo; rijetko kada poslodavac od kandidata traži i ocjene s fakulteta te mnogi poslodavci smatraju da ocjene nisu bitne nego kako osoba radi. Ipak, s njima se ne bi složila jedna tvrtka iz Zagreba koja je upravo ocjene navela kao važnu stavku koju kandidati moraju priložiti uz CV.

26. rujna 2018 18:16
Indeks u rukama studenta, ocjene

Indeks u rukama studenta, ocjene Foto: Darko Ba, MojFaks

U moru oglasa za posao zbilja se može pronaći sve i svašta – od apsurdnih plaća za pojedine poslove do čudnih zahtijeva poslodavaca. Takav jedan neobičan "zahtjev" našao se u oglasu arhitektonskog projektnog ureda "Organizacija za Planiranje i Arhitekturu" (skraćeno "Opa") koji je zapravo nastavak rada projektnog ureda "Arhitektura Matković".

Dio oglasa spomenute tvrtke na portalu MojPosao... foto: privatna arhiva

Tvrtka je u oglasu koji je objavljen na portalu MojPosao tražila osobu na mjestu "Arhitekta/urbanista" pa osim što u oglasu navode što se sve očekuje od kandidata i koja su njegova znanja poželjna, na kraju prijave stoji nešto što se inače ne viđa u oglasima. Pogađate? Zanimaju ih ocjene koje je kandidat imao tijekom fakultetskog obrazovanja.

Ako ocjene nisu mjerilo znanja, kako onda mogu biti garancija nečijeg dobrog rada?


"U prijavi je potrebno dostaviti životopis, portfolio i popratno pismo uz osvrt na ocjene iz školovanja te želje osobnog smjera razvoja u narednom periodu", stoji na kraju oglasa. Kao što je i logično, u oglasu tvrtka navodi da je potrebno priložiti i portfolio. No, čemu portfolio ako je potrebno nešto reći i o ocjenama iz indeksa? Vrijedi i obratno – čemu ocjene ako je potrebno priložiti portfolio kao dokaz vlastitog rada? Osim toga što je portfolio "dokaz" rada, iz njega se može puno toga saznati o tome kako kandidat radi, koji je njegov stil i zamisli itd.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Do sada smo pisali i prenosili hrpu članaka u kojima poslodavci kažu da vjerojatno ne bi zaposlili studenta koji je, primjerice, sve završio u roku ili je imao sve petice. Zašto? Zato što uglavnom smatraju da su ti studenti bili samo posvećeni učenju i da nisu radili ništa drugo osim toga – niti ih je zanimala praksa, niti neki studentski posao, niti nešto više od same knjige i "štrebanja". Moguće je da tvrtka ima neki poseban razlog zašto želi vidjeti ocjene kandidata i opise istih, ali mi te razloge nećemo saznati jer nam iz firme nikada nisu odgovorili na upit. No, razgovarali smo smo sa studenticom arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu koja je vrlo podijeljenog mišljenja u vezi teme. S jedne strane razumije zašto je tvrtka tražila ocjene, a opet s druge strane, dosta joj je čudno jer zna iz prve ruke kako neke stvari u toj profesiji funkcioniraju.

...Jesu li ocjene važne za dobivanje posla? Djevojka poslala oštru poruku poslodavcima: 'Ne pitajte me za prosjek'...


...Odvjetnik odbio zaposliti studenta koji je završio pravo U ROKU s ODLIČNIM prosjekom – evo kako to objašnjava...


"Shvaćam zašto traže ocjene jer ima par tih predmeta baš iz projektiranja gdje se može vidjeti ima li student smisla za projektiranje ili ne, je li odgovoran itd. Primjerice, ako imaš dvojku jasno je da nešto nije u redu, ali opet s druge strane, znalo se događati da studenti misle da imaju super projekt i profesor šuti cijeli semestar i zakelji im tu dvojku jer projekt možda nije po njihovom ukusu. Meni je to recimo glupo jer u ovakvim područjima osobni ukus definitvno igra veliku ulogu i nešto što je nekom super, drugome ce biti trash. Zato i je čudno da su tražili ocjene. Inace pošalješ samo svoj portfolio radova bez ocjena pa oni sami prosude jesu ti projekti dobri ili ne, bez obzira na to što je profesor na faksu mislio o tome.", komentirala je studentica.

Spomenuti oglas od danas više nije aktivan, a naši čitatelji bit će obaviješteni ako stigne odgovor objašnjenja iz tvrtke "Opa".

foto: Darko Ba/MojFaks