Mojfaks.hr u Karijera

Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorenim pismom obratio se Vladi Republike Hrvatske te pokrenuo peticiju..

30. ožujka 2020 13:27
Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'

Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?' Foto: MojFaks

"Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim putem izražava zabrinutost za ekonomsku i egzistencijalnu dobrobit studenata koji se moraju sami uzdržavati, a posebice onih koji se nalaze u samoizolaciji", ovim su riječima započeli svoje pismo.

Kako u medijima kruže upozorenja stručnjaka da će gospodarske posljedice ove pandemije biti osjetne i nakon što sve prođe, Studentski zbor ističe da je važno osvrnuti se i na studente u kontekstu mjera vladajućih za pomoć gospodarstvu.

"Na sve spomenute probleme na koje mladi u Hrvatskoj nailaze pokušavajući unaprijediti sebe i društvo u kojem žive nadovezao se i najnoviji čin zaborava – zaborav na mlade koji, uz to što studiraju, rade ne bi li zaradili koju kunu da pokriju trošak studija i života. Studenti koji rade na studentski ugovor, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na naknadu plaće tijekom samoizolacije. Neki će ovaj potez protumačiti kao \'pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija\', smatrajući zdravorazumnim da su to prije roditelji i skrbnici studenata, nego li oni sami, ali mi se slažemo s premijerom kad kaže da ovo nije vrijeme za podjele. Pomoć jednima ne smije ići nauštrb drugih", ističe Studentski zbor FFZG-a.


foto: Shutterstock via fizkes

\'Koliko studenata će morati odustati od studija?\'


Nadalje, ističu da je Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim postotkom mladih koji žive s roditeljima (u dobnoj skupini od 20 do 24 godine, taj postotak iznosi 92.4%, dok u dobnoj skupini od 25 do 29 godina, postotak iznosi 76.7%). S obzirom na nastalu situaciju, većina studenata ostala je bez posla, a studenti se pitaju: "Koliko će naših mladih uskoro ponovno živjeti s roditeljima? Koliko njih će morati odustati od studija jer neće biti u mogućnosti pokriti troškove koji dolaze s njim? Na kraju krajeva, ako ćemo o depopulaciji slijedom emigracije i slijedom prirodnog pada, tko će se među tim mladim ljudima uskoro osjećati dovoljno samouvjereno i stabilno na svojim nogama da bi u skoro vrijeme osnovali vlastitu obitelj?"

...\'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube\': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije...


Apel Vladi da osigura naknade studentima koji rade


Studentski rad je i inače zanemaren uzmemo li u obzir da ne ulazi u mirovinski staž i da poslodavci nerijetko za poslove s nefleksibilnim radnim vremenom zapošljavaju isključivo studente, nauštrb mnoštva nezaposlenih, jer znaju da tako mogu izbjeći doprinose i druga opterećenja. Već smo se dotakli ove teme, no nije zgorega ponoviti.

"Studentu se ne isplaćuje naknada za ono vrijeme koje ne obavlja studentski posao. Sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova Ugovor o obavljanju studentskih poslova sklapa se prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla. Inicijalno se definira podatak o početku i očekivanom trajanju posla, a nakon obavljenog posla izvođač (student) i naručitelj (poslodavac) posla prema prethodno potpisanome ugovoru potpisuju izjavu kojom potvrđuju konačan broj sati ili dana obavljanja posla", rekli su iz Ministarstva.

...Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite... 


"Zbog svega iznesenog, Studentski zbor FFZG-a apelira na Vladu Republike Hrvatske da donese mjere pomoći koje bi osigurale isplaćivanje naknada studentima koji rade na studentski ugovor, a osobito onima koji su ugroženiji zbog socio-ekonomskog statusa obitelji, odnosno skrbnika", zaključili su ovim riječima pismo upućeno Vladi.


foto: Shutterstock

Otvoreno pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Peticiju je od jučer do ovoga trenutka potpisalo više od 1000 osoba, a ako se slažete s navedenim argumentima zbog kojih su studenti ekonomski ugroženi možete ju i vi potpisati.

Mišljenja studenata: \'Poruka i cilj su jasni, ali ne i put kako to postići\'


Priupitali smo i studente što misle o cjelokupnoj situaciji te su se osvrnuli na argumente postavljene u peticiji.

Studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ivana, prokomentirala je pismo i navela nešto što ipak nedostaje u njemu. "Slažem se s navedenim u otvorenom pismu - studenti su ekonomski vrlo osjetljivi te mnogo njih zarađuje džeparac, školarinu, stanarinu ili nešto već treće stalnim ili povremenim studentskim radom. Problem je to što studentski ugovori nisu ni približno slični s ugovorom o radu gdje poslodavac i posloprimac u potpunosti znaju svoja prava. Puno stvari u studentskim ugovorima nije u potpunosti \'pokriveno\' kao npr. zaštita studenata kao zaposlenika u ovoj situaciji.  Ono što manjka u ovom otvorenom pismu su konkretne mjere koje se predlažu Vladi Republike Hrvatske. Kako bi Vlada trebala financijski pomoći studentima, u kojem iznosu? Da li samo studenti koji rade puno radno vrijeme ili uključiti i one koje rade povremene poslove? Što je sa studentima koji ne mogu raditi poslove kao npr. studenti medicine koji su također pogođeni ovom situacijom? Poruka i cilj su jasni, ali ne i put kako to postići", ističe ova studentica.

...Studentski poslovi u doba korone: \'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost\'...


Studentica Ema s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, podupire ovu peticiju koju je već i potpisala. "Svakako bi trebalo osigurati svakome neke prihode s obzirom na situaciju pa tako i za nas studente. Ovo je baš koma jer su doslovno si studentski poslovi otpali, osim onih koji su prije bili na daljinu ili koji mogu funkcionirati na daljinu", podijelila je za naš portal Ema.

V.S.
foto: arhiva, MojFaks

Još vijesti