V.K. u Karijera

Pitali smo zagrebačke studente koliku početnu plaću očekuju nakon faksa: 'Ne bih s tim bila zadovoljna, ali bolje išta nego ništa...'

Svi studenti se nadaju da će ubrzo nakon diplome pronaći posao koji će ih ispunjavati, ali i s kojime mogu pristojno živjeti. Stanarina, režije, prehrana i prijevoz, troškovi su koji mnogobrojnim sugrađanima predstavljaju financijski izazov. Evo koliku plaću mladi očekuju, jednom kad dobiju diplomu i zakorače na tržište rada.

15. listopada 2021 15:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Često u medijima slušamo i čitamo o tome kako su plaće u Hrvatskoj preniske za pristojan život, o zaduživanjima, odljevu mozgova u inozemstvo, poskupljenju živežnih namirnica, goriva, ali i kvadrata nekretnina, kako onih za prodaju tako i onih za najam.


>>>'Nije sve u novcu, evo glavni razlog zašto smo vani i ne vraćamo se', istraživanje pokazalo da više od 80 posto mladih želi ostati u Njemačkoj<<<


Povodom jučerašnjeg obilježavanja Dana karijera Sveučilišta u Zagrebu, razgovarali smo sa studentima raznih studija o njihovim nadanjima i željama što se prve plaće nakon diplome tiče.
Čak i za vrijeme studiranja neki studenti pronađu poslodavca koji ih zadrži i nakon diplome. S druge strane, ima i onih koji obavljaju studentske poslove van svoje struke, a sve zbog većih satnica ili samo zbog okolnosti u kojima su se našli, posebice za vrijeme pandemije.


>>>Dala otkaz u Lidlu i odustala od studiranja: 'Objavila sam fotografiju u kupaćem i zaradila 2000 kuna preko noći…'<<<


Student Filozofskog fakulteta, trenutno na diplomskom studiju sociologije kazao kako je da je, iako godinama radi studentske poslove, samo jednom radio u struci. "Radio sam u struci jedino u Ljudskim resursima. Bio sam u jednoj tvrtki jedno vrijeme, ali sam spletom okolnosti krenuo dalje. Bilo je poslova u CineStaru, nešto u IT-sektoru i na aplikacijama", govori nam.


Pet do pet i pol tisuća kuna


Kada smo ga upitali koju plaću priželjkuje za svoj prvi posao, student nudi iskreni odgovor. "Ovisi o tome hoće li to biti posao na kojem ću ostati nakon studiranja, ali očekujem kojih 5 i pol tisuća kuna i to samo ako vidim da ima mjesta za daljnji napredak", govori.


Student napominje kako mu nije nužno da mu posao uopće bude u struci. "Ne mora biti u struci za ono što sam studirao. Uglavnom, nedavno sam vidio jedan citat koji me se jako dojmio. Kaže kako postoje samo dva pogleda na posao: ili radi da naučiš ili radi da zarađuješ, preferabilno oboje. Nipošto nijedno, tada je vrijeme za odlazak s te pozicije", kaže iskreno za MojFaks.


>>>Najčudnija pitanja koja su studentima postavili na razgovoru za posao: 'Ovo su pitali samo da me šokiraju...'<<<


Studentica diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu razmišlja slično kao i kolega sociolog. "Okvirno mislim oko 5 do 5 i pol tisuća, zbilja ne znam, ovo sam više bubnula neku cifru. I ne, ne bih nikako bila zadovoljna ovom plaćom, ali za prvu ruku je bolje išta nego ništa. Općenito su hrvatske plaće jako male i razočarana sam stanjem u kojem je država", kaže nam razočarana studentica koja nam je spomenula kako joj nije mrska ni opcija odlaska iz Hrvatske.


>>>Nekima se nakon fakulteta smiješi plaća i do 10 tisuća eura: Ovo su firme koje u Hrvatskoj isplaćuju NAJVIŠE PLAĆE<<<


Brucoš priželjkuje minimalno 1000 eura


Brucoš FER-a, Nikolas, kaže kako se nada svojoj prvoj plaći koja je nešto veća od naših ostalih sugovornika. "Otprilike minimalno tisuću eura", kaže za MojFaks. "Mislim da ne mora nužno biti neka IT firma, ali bih ja radio u IT sektoru. Ne bih baš u održavanju, više naginjem ka programiranue i sličnim stvarima", promišlja brucoš. "Ali, plan je s vremenom proći u leadera tima i maknut se iz čistog programiranja, ali otom-potom", otkriva.


S obzirom na to da su plaće u Republici Hrvatskoj vrlo male naspram cijene života, studenti imaju relativno realan pogled na svoje prve plaće i koliko mogu očekivati, iako se svi nadaju napretku u karijeri, a potom i boljim plaćama.

Još vijesti