Ivana Petrić u Karijera

Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora

Studentske ugovore podižu studenti, ali i oni koji ne studiraju jer je mnogim poslodavcima povoljnije isplatiti plaću preko studentskog ugovora nego preko ugovora o radu. Nažalost, zakona koji bi regulirao studentski rad još uvijek ne postoji što znači da je ova populacija nezaštićena kad neki poslodavci ne isplate plaću ili odugovlače s ispunjavanjem ugovora.

29. svibnja 2017 17:05
Oglasna ploča student servisa

Oglasna ploča student servisa Foto: MojFaks

Po forumima i društvenim mrežama nerijetko možemo pročitati pitanja studenata koji s vršnjacima diskutiraju o tome što im je činiti kad se nađu u situaciji u kojoj im poslodavac odbija isplatiti plaću ili odugovlači s uplatom preko student-servisa. Primjerice, jedna djevojka se na portalu MojPosao požalila da je prije više od godinu dana podnijela tužbu protiv firme koja njoj i kolegama nije isplatila plaću.

...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


Tvrtka im je dugovala preko 10 000 kuna, a po naputku SC-a kontaktirala je odvjetnicu koja se bavila tim predmetom. Ona joj je javila da je firma u blokadi i da je pravomoćno i ovršno rješenje predala u Finu te da čekaju isplatu. Naime, po odvjetničinim saznanjima, tvrtka je u blokadi, premda, prema riječima studentice, zapravo opet (ili i dalje) posluje jer su osobe koje su ondje zaposlene kontaktirale neke njezine bivše kolege u vezi novih ponuda.

Kada je odvjetnicu pitala može li trenutno što poduzeti ona joj je odgovorila: "Nažalost, mi Vam ne možemo reći kada ćemo i hoćemo li se uspjeti naplatiti. Sada možemo jedino čekati", što je studenticu iznimno naljutilo pa je postavila retoričko pitanje: Može li se zaista u ovoj državi s vrlo malo manipulacije računima izbjeći plaćanje takve (relativno) male svote studentima ili treba zaboraviti na dug?

"Crna lista" poslodavaca kola između studentskih centara, ali studentima nije dostupna


Odgovor djevojci pružili su stručnjaci s portala MojPosao, a u njemu pišu da u slučaju kada se poslovanje starog trgovačkog društva obavlja preko novog trgovačkog društva, članovi oba trgovačka društva (ako su isti ili povezani) mogu kazneno odgovarati radi prijevare ako poslovanjem preko novog trgovačkog društva pokušavaju izbjeći obveze starog, sve zavisno o kvalifikaciji kaznenog djela te dokazima. K tome, uputili su ju da se savjetuje s odvjetnicom.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


Budući da je riječ o specifičnom slučaju koji se ne može upotrijebiti na sve situacije s poslodavcima, odlučili smo se raspitati što točno studentski centri poduzimaju kada dođe do neisplate plaće studentima. Mailove smo uputili u zagrebački, osječki, riječki, splitski, varaždinski, požeški i virovitički te dobili odgovor samo od strane Studentskog centra Varaždin.

Na pitanja nam je odgovorio Bojan Kranjec koji je iznio nekoliko zanimljivosti koje, usuđujemo se reći, nisu toliko javno poznate. Primjerice, ljubljanski studentski servis ima svoju javnu "crnu listu" poslodavaca koji ne isplaćuju studentima plaću pa nas je zanimalo razmišlja li se i u Hrvatskoj na takav način. Kranjec iz Student servisa Varaždin kaže da takva lista postoji te da je ona zapravo interna mailing lista koja kruži između studentskih centara.

...Ne šalju prijedloge niti se informiraju: Studenti zasad nezainteresirani za izradu Zakona o studentskom radu...


"Između svih studentskih centara u Hrvatskoj provodi se komunikacija i razmjena informacija elektroničkim putem, tzv. crna lista na kojoj jedni druge obavještavamo o poslovnim partnerima koji ne isplaćuju studente odnosno neuredno ispunjavaju ugovore ili studenti s njima imaju drugih problema", kazao nam je Kranjec.

Nažalost, lista nije dostupna javno niti nam je gospodin Kranjec mogao reći o kojim se poslodavcima radi.

Što student treba učiniti?


Postoji hrpa pitanja u vezi onoga što poduzeti kada poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora i ona se uglavnom odnose na to što treba napraviti student, a što je obaveza studentskog centra. U svrhu boljeg informiranja studenata, pripremili smo odgovore na sva pitanja kada govorimo o neisplati plaća preko studentskih ugovora, a u tome nam je pomogao gospodin Kranjec iz varaždinskog studentskog centra. Zbog boljeg pregleda, ove bitne informacije stoje u obliku pitanja i odgovora.

Gdje se studenti trebaju javiti kada im poslodavac odbija isplatiti plaću? Koji je postupak?


Ako poslodavac odbija isplatiti studentsku zaradu studenti se trebaju javiti u student servis (osobno, telefonski ili e-mailom) nakon čega SC kontaktira poslodavca kako bi se utvrdio problem i ustanovio razlog neisplate zarade (ako je potrebno poslodavcu se šalje kopija računa i ugovora). Nakon provjere, SC šalje opomenu poslodavcu, a ako ni nakon opomene poslodavac ne izvrši plaćanje pokreće se ovršni postupak putem odvjetničkog ureda s kojim SC Varaždin ima dogovorenu suradnju. U tim situacijama SC isplaćuje studentu zaradu iz vlastitih sredstava ne čekajući rezultate ovršnog ili sudskog postupka.

Što kada student ima ispunjen ugovor pa isplate nema, a što se događa kada poslodavac odugovlači s ispunjavanjem ugovora?


Kada student ima kompletno ispunjen ugovor predaje ga u student servis na obračun te se faktura šalje poštom na adresu poslodavca. Ako poslodavac ne plati račun u ugovorenom roku SC kontaktira poslodavca kako bi se utvrdio problem i ustanovio razlog neplaćanja računa (ako je potrebno poslodavcu se šalje kopija računa i ugovora). Nakon provjere SC šalje opomenu poslodavcu, a ako ni nakon opomene poslodavac ne izvrši plaćanje pokreće se ovršni postupak putem odvjetničkog ureda s kojim SC Varaždin ima dogovorenu suradnju. Ako poslodavac za kojeg je SC objavio oglas odugovlači s ispunjavanjem ugovora studenti se trebaju javiti u student servis nakon čega SC kontaktira poslodavca kako bi se ustanovio razlog odugovlačenja, a ako ne postoji opravdani razlog šalje se službena opomena.

Kako se student može osigurati da do te neugodne situacije ne dođe?


Studenti se mogu osigurati tako da se javljaju isključivo na oglase koje objavljuje SC i da sami ne dogovaraju uvjete posla, pogotovo ne s poslodavcima koji su na crnoj listi studentskih centara RH i za koje ih SC upozori da s njim imaju loša iskustva.

Događaju li se situacije da u oglasu za studentski posao stoji jedna satnica, a kasnije u ugovoru druga?


Takve situacije se događaju rijetko, najčešće kada studenti sami dogovaraju uvjete posla. SC za svaki objavljeni oglas provjerava da li je poslodavac na ugovoru obračunao istu satnicu koja je bila navedena prilikom objave oglasa.

Snose li neke sankcije poslodavci koji ne isplaćuju studente?


Poslodavci koji ne isplaćuju studente ne mogu objavljivati oglase na službenim stranicama SC-a, a studenti ne mogu podizati ugovore za poslodavce s kojima je postojao problem s naplatom, a sve u svrhu kako bi se izbjegla zlouporaba studentskih ugovora. Za ostalo su nadležne inspekcije i institucije države.

Kao što vidite, ako ste zakinuti po pitanju plaće ili poslodavac odugovlači s isplatom ili ispunjavanjem ugovora, najbolje je da se zaputite prema studentskom centru. Ondje ćete naići na pomoć djelatnika te odvjetničkih timova, a osim toga, možete i upozoriti druge kolege na tog poslodavca i njegovu nevoljku isplatu plaće za koju i ovako znate da nije "lova do krova".