Mojfaks.hr u Karijera

Štreberica i YouTuberica dijeli naj savjete za učenje: Knjiga pod jastuk – NE, ali bojanje MOŽE!

Iako je učenje nešto što nas prati od rođenja, problem se zna dogoditi u određenom uzrastu kada trebamo svjesno sjesti i učiti. Tu se počne javljati nedostatak motivacije, trka s vremenom, a često i pitanje kako zapravo učiti?

25. studenog 2019 12:52
Štreberica i YouTuberica dijeli naj savjete za učenje: Knjiga pod jastuk – NE, ali bojanje MOŽE!

Štreberica i YouTuberica dijeli naj savjete za učenje: Knjiga pod jastuk – NE, ali bojanje MOŽE! Foto: MojFaks

Nešto više od godinu dana YouTube je bogatiji za kanal "Školska misao", kojeg je pokrenula učiteljica Marija Vlahović, magistrica primarnog obrazovanja. U videima koje objavljuje, Marija dijeli savjete učenicima i studentima kako da učenje ne bude baš tolika tlaka, kako da se organiziraju, koje su to efikasne metode i naravno kako da na kraju postignu dobre rezultate. 

"Studirala sam na fakultetu na kojem sam jako puno mogla naučiti o psihologiji učenja i obrazovanja pa ta znanja itekako koristim u svome radu. Naučila sam komunicirati s publikom ili izlagati pred auditorijem što je također jedna od tema kojima se bavim na kanalu. Javni nastup, držanje seminara, usmeni ispiti, sve su to teme koje zanimaju studente i učenike, ali i sve ljude koji se s time susreću u svome radu. Učenje i samopouzdanje idu ruku pod ruku, zato je na kanalu izrazito važna motivacija bez koje nema uspješnog izlaganja ili učenja", govori nam Vlahović. 


Foto: Privatna arhiva

Tijekom studentskih dana, Marija se služila svim poznatim metodama štrebanja. Od ispisivanja skripti, podcrtavanja markerima različitim bojama, smišljanja mnemotehnike i td. Ona je pronašla svoj sustav učenja koji je izvrsno funkcionirao i donosio sjajne rezultate koji su u konačnici nagrađeni Dekanovom i Rektorovom nagradom. 

"Bila sam očarana i planiranjem vremena i obveza. Svaki ispit, kolokvij, seminar, esej, radionica, edukacija, sve je bilo raspoređeno tako da stignem sve, čak i putovati kući svaki vikend”, govori nam Marija, koja je shvatila da sve to može iskoristiti da savjetuje ljude koji se nalaze u istoj situaciji. Smatra da se premalo priča o tome kako treba učiti, te je željela olakšati taj proces koji često zadaje glavobolje studentima i učenicima. Iz tih razloga pokrenut je kanal "Školska misao". 

Muka zvana učenje 


Mnogi studenti, naročito u kriznom periodu – večer pred ispit, proces usvajanja novog gradiva nazivaju mučenjem. Jer nije lako za jednu noć stići nadoknaditi sve moguće propuste napravljene ustrajnim nerađenjem ničega prethodnih mjeseci. Pogledali smo videe naše sugovornice, i vidimo da traju oko 20 minuta. Nas je sadržaj zainteresirao, ali morali smo se zapitati koliko su studenti voljni i spremni izdvojiti vremena na gledanje YouTube videa o učenju. Kako nam Marija priča, kanal je i otvorila s pretpostavkom da se učenje smatra "mukom" i da se treba "natjerati". 


Foto: Privatna arhiva

"U videima, možete vidjeti da ja učenje smatram i uvijek zovem privilegijom. Nešto što nemaju svi na ovome svijetu i nešto što bi neki itekako voljeli da imaju. Učenje postaje muka onog trenutka kada ne znamo kako učiti efikasno. Kada “štrebamo” puke činjenice bez ikakvog razumijevanja. Iznenadila sam se kada se priča krenula ispisivati, jer mnogi su se pronašli u sadržaju, mnogima su se \'muke\' smanjile primjenom savjeta, mnoge su se knjige otvorile nakon nekoliko motivacijskih riječi", govori naša sugovornica. 


Jedan video – jedan student na pravom putu učenja


Marija je dosta aktivna na kanalu "Školska misao" i Facebook stranici, te nastoji odgovoriti na svaki komentar ili upit koji dobije. Studenti se najčešće javljaju za savjete kako pravilno da uče, jer većina je kroz školovanje naučila besciljno štrebati. 

"Najčešće greške prilikom učenja su svakako proizašle iz neznanja o tome kako učiti. No, nije samo to razlog. Često mi se jave pratitelji koji žele neku metodu kojom će nabrzinu postignuti uspjeh ili se jave dva dana prije ispita i pitaju kako da polože, a do sada nisu radili ništa. Treba promijeniti svijest o učenju. Ono nije neka muka ili napor ako se zna kako i kada. Na tome intenzivno radim i zadovoljna sam povratnom informacijom", objašnjava nam Marija.


Knjiga ispod jastuka, skripta postaje bojanka i ostale učinkovite metode 


Svaki student zna koje metode učenja mu najbolje odgovaraju, naravno ako uslijede željeni rezultati. Kako nam Marija govori metode se kombiniraju i prilagođavaju svakom pojedincu, a ona ih putem svog kanala nastoji predstaviti i osvijestiti njihovu važnost. Za onu koju veliki broj studenata smatra vrlo učinkovitom (nisam pronašla neko istraživanje koje to potvrđuje – ali priča se) stavljanje knjige ispod jastuka ne pomaže u usvajanju gradiva, kroz smijeh nam govori Marija. Ipak, ako ste mislili da vaše likovne sposobnosti koje dođu do izražaja prilikom podvlačenja knjiga, imaju samo tu estetsku funkciju i nije baš tako. Metoda bojanke, može biti vrlo učinkovita


"Moje su skripte isto tako bile bojanke i to mi je bila najdraža i najdjelotvornija metoda! Tu metodu nazvala sam “metoda tri boje”. Prvo bih podcrtavala tekst žutim markerom u svrhu početnog čitanja i globalnog zahvaćanja teksta, zatim bih ključne definicije podcrtala narančastim markerom, a onda bih dodatno kemijskom podcrtala pojmove koje mi je bilo izuzetno teško zapamtiti. Dakle, \'bojanka\' je imala svoju svrhu. Ja sam odmah na prvi pogled znala vizualno odvojiti što mi je u tom tekstu važno iako je bio bojanka", Marija nam objašnjava svoj način bojanke. 

Ono što je po njoj važno i što nastoji promijeniti kod velikog broja studenata jeste učenje večer prije. U svojim videima, nastoji objasniti zašto i kako to spriječiti. Kako ne bi dolazilo do paničarenja u zadnji tren, potrebno je savladati vještine organizacije i planiranja obveza. Kanal "Školska misao" objedinjuje tri ključne vještine – metode, organizaciju i motivaciju. 


Foto: Privatna arhiva

O efikasnom učenju ne govori se dovoljno 


Marija sve što je sama koristila i naučila kao studentica i magistrica, te kasnije u poslu nastoji prenijeti putem kanala "Školska misao". Svakodnevno se dodatno educira, a teme pronalazi kako iz iskustva rada s učenicima, tako i ponajviše osluškujući komentare pratitelja. 

 "Oni me vode u smjeru u kojem je njima najpotrebnije i tako želim da ostane jer je kanal prvenstveno namijenjen njima. Komuniciram s ljudima svakodnevno i zaista su poruke prekrasne.  Posebno su mi drage poruke u kojima mi šalju slike svojih skripti na kojima se vidi primjena neke metode ili organizirani planovi/radni prostori, ali i postignuti uspjesi na fakultetu ili indeksi sa željenim ocjenama. Uvijek kažem da sam ponosna na njih i svaki njihov uspjeh doživljavam emotivno kao svoj.  Napredak se zaista vidi u onima koji primjenjuju savjete i metode, a planiram vrlo skoro unaprijediti cijelu priču i ponuditi ljudima još izvora znanja", za kraj razgovora govori nam Marija. 

Anja Zulić
Foto: Privatna arhiva
Još vijesti