Mojfaks.hr u Karijera

Radili ste preko SC-a i prije par godina? Porezna šalje 'čestitke'! Mladić upozorio sve da provjere primanja jer on mora vratiti lovu za 2014.

Još prošle godine studenti su poludjeli kada su vidjeli nove izmjene u Pravilniku poreza na dohodak koji predviđa oporezivanje zarade koju studenti na godišnjoj razini uprihoduju, a koja je veća od 15 000 kuna. No, te izmjene nisu vrijedile prije četiri godine, a neki studenti koji su za vrijeme 2014. radili sada moraju vratiti olakšicu pa se postavlja pitanje zašto nije zastupila zastara kada zastare poreznih potraživanja nastupaju nakon tri godine.

27. rujna 2018 17:52
Radili ste preko SC-a i prije par godina? Porezna šalje 'čestitke'! Mladić upozorio sve da provjere primanja jer on mora vratiti lovu za 2014.

Radili ste preko SC-a i prije par godina? Porezna šalje 'čestitke'! Mladić upozorio sve da provjere primanja jer on mora vratiti lovu za 2014. Foto: MojFaks

U popularnoj Facebook grupi "Tražim/nudim studentski posao" osvanulo je pitanje pa kasnije i upozorenje jednog mladića. On kaže da je upravo dobio pismo Ministarstva financija da je u 2014. prekoračio limit za osobni dohodak koji je tada iznosio 11 000 kuna što tada nije primijetio (zaradio je 11 027 kuna), no kada je bacio oko na obračun vidio je da to stvarno jest tako te bi trebao vratiti olakšicu.


Izvor: Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Kao što gotovo svi studenti znaju, danas vrijeme druga pravila pa danas limit za osobni dohodak iznosi 15 000 kuna. Ako je iznos premašen, student prestaje biti porezna olakšica roditeljima ili skrbnicima. Naime, roditelji ostvaraju pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu, tj. uvećani osobni odbitak za svako dijete. Zbog toga roditelj, ako prima plaću, plaća manji porez na dohodak svaki mjesec. Kada student/ica prijeđe prvi prag, roditelj gubi tu olakšicu zbog čega roditelj mora plaćati veći porez. Ovaj prvi prag reguliran je Zakonom o porezu na dohodak (članak 17.) i odnosi se na bilo koji oblik prihoda. K tome, od 2017., nakon prelaska praga od 15 000 kuna obračunavati i 24% poreza, ali je bitno napomenuti da se, zbog osobnog odbitka koji iznosi 45 600 kuna godišnje (12x3800) ovaj porez neće plaćati sve dok godišnja zarada ne pređe 60 600 kuna.

Mladić upozorava sve studente koji su radili prije četiri godine trebaju provjeriti primanja jer u Poreznoj upravi češljaju 2014. godinu


"Iz nepoznatog razloga ja to nisam primijetio i kada sam pogledao obračun u 2014. on zaista je bio u mom slučaju 11 027 kn. Zanima me ima li koga s takvim iskustvom i kakvi su penali u tom slučaju s obzirom na to da je prošlo neko vrijeme?" pitao je student s početka priče u Facebook grupi.

Foto: MojFaks

No, brzo se sam raspitao u Poreznoj upravi pa obavijestio druge o onome što su mu rekli. Kazali su mu da češljaju 2014. godinu te sam sam da zastara neće nastupiti: "Procjena je da na godišnja primanja roditelja od 70 000 kn iznos olakšice ispada 3 000 kn, no koliko vidim po komentarima vise se to vrti oko 4 000 kn ako govorimo o prosjeku. Penala nema ako se sve uredno obavi, ali ponavljam, olakšica se mora vratiti.", napisao je.


...Studenti u panici: \'Prekoračila sam limit od 15000 kuna, a nisam primijetila na vrijeme...\' Evo KAKO IZBJEĆI ovaj scenarij!...


...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


U komentarima se naravno razvila rasprava u kojoj neki tvrde da se treba žaliti Poreznoj upravi jer je njihova greška što na vrijeme nisu uočili prijeđeni limit zarade te da treba nastupiti zastara poreznih potraživanja jer ona nastupa nakon tri godine. Drugi pak tvrde da zastara nastupa od dana kada su osobu zadnji put obavijestili o tome i da studenti ne smiju računati na zastaru. Na internetskoj stranici burza.com piše cijeli tekst koji objašnjava promjene, odnosno, nove odredbe u Općem poreznom zakonu (OPZ) te ondje stoji "da je novim OPZ-om ukinut pojam relativne zastare, čiji je rok počeo teći nakon proteka 3. godine".

U komentarima se našlo različitih tvrdnji... izvor: Facebook





Upozorenje ovog mladića treba dobro doći svima koji su radili tijekom 2014. preko student-servisa jer moguće je da ste premašili limit, nisu primijetili i sada će morati vratiti poreznu olakšicu. Ako se netko također našao u takvoj situaciji, tada bi se trebao dobro raspitati što mu je činiti i kada zaista nastupa zastara jer iz komentara je vidljivo da svatko tumači drukčije i ima drugačije informacije.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock

Još vijesti