Mojfaks.hr u Karijera

Satnica od 20 kuna – premalo ili dovoljno za studentski rad? Evo ispod kojeg iznosa studenti više ne žele raditi

Rijetko koja tema može toliko angažirati kako studente tako i poslodavce kao ona o korektnim satnicama za studentski rad.

29. prosinca 2017 14:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Portal MojFaks prošle je godine proveo anketu među studentima koji su barem jednom radili studentski posao posredstvom student-servisa. Osim kritika na račun "kroja" sve većeg broja oglasa (a koji podrazumijeva osmosatno radno vrijeme, 5 dana u tjednu što nikako ne ide u prilog redovnim studentima koji bi željeli raditi), saznali smo i koja je to psihološka granica ispod koje većina kolega niti ne razmatra prijavu za posao.


Izvor: screenshot Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Iako je bilo i takvih komentara koji su nas rastužili jer smo saznali da su neki kolege radili i za satnice od 9, 10, 12 ili 15 kuna, kao najčešće spominjani minimum upravo je raspon od 18 do 20 kuna. Ove godine čini se da se granica podigla naviše.

...Koliko su plaćeni najpopularniji poslovi među studentima u Hrvatskoj? Donosimo popis stvarnih satnica i poslova!...


...Saznali smo koliko mjesečno zarađuju studenti u Hrvatskoj! Jeste li očekivali ove iznose?...


...Koliko nisko hrvatski poslodavci mogu ići: satnice ispod kojih studenti ne žele i ne bi trebali raditi...


...Dobra i loša iskustva: Saznali smo tko (i što) sve ljuti hrvatske studente koji žele raditi...



Izvor: screenshot Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Naime, u jednoj od najpopularnijih grupa za traženje studentskih poslova Tražim/nudim studentski posao prošloga se tjedna razvila vrlo živa i popraćena rasprava ispod objave jedne poslodavke koja aplelira na studente koji bi trebali, zajedničkim snagama, mijenjati stanje na tržištu rada te utjecati na povećanje satnica za obavljanje studentskih poslova. Po njenom mišljenju, satnica od 20 kuna premalena je. U raspravu su se uključili kako studenti tako i poslodavci pa su i argumenti bili raznoliki.


Izvor: screenshot Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Argument vrste posla bio je među popularnijima, kao i pitanje stručne spreme zaposlenika. Okvirno određene satnice za pojedine vrste poslova definirane su uglavnom od strane studentskih servisa, a služe poslodavcima kao svojevrsni okvir za formiranje cijene. S obzirom na to da konkretan zakon koji bi regulirao studentski rad još uvijek ne postoji (iako je u fazi formiranja), poslodavci se ove preporuke mogu, ali i ne moraju pridržavati. Primjer ovakvog cjenika možete vidjeti ovdje. (http://www.sczg.unizg.hr/student-servis/cjenik/)

Još jedan rado korišteni argument ticao se statusa studenata kao budućih akademskih građana koji se nekih poslodavaca baš i nije dojmio. Naime, kako se moglo pročitati, dokle god osoba ne dobije diplomu, na tržištu rada vodi se kao osoba srednje stručne spreme, prema čemu se može formirati satnica. Također je, za većinu studentskih poslova, najbitnije da ih osoba nauči dobro obavljati jer ne podrazumijevaju visoki stupanj stručnosti. Zbog toga su neki upozorili na nelogičnost argumenta osoba koje smatraju da samo na conto toga što studiraju zaslužuju veću plaću za obavljanje posla za kojeg diploma često nije bitna pa je tako "osoba s kapacitetom studiranja (intelektualac) plaćena kao nkv radnik".


Izvor: screenshot Facebook@Tražim/nudim studentski posao





Ovaj status studenta nekim je poslodavcima dobrodošao bonus jer im osigurava plaćanje nižih nameta državi, a drugima je pak otegotna okolnost jer student ugovorom nije vezan za poslodavca u smislu pouzdanosti, otkaznog roka i sl., pa se jednostavno jedan dan ne mora pojaviti na poslu i može raskinuti "radni odnos" kad god poželi.


Izvor: screenshot Facebook@Tražim/nudim studentski posao





Još jedan veliki problem na kojega studenti često ukazuju jest onaj kreiranja radnih mjesta za studente, a koji, kako se čini, sve rjeđe podrazumijeva činjenicu da studentski studiraju, a tek onda i rade. Zbog toga se sve češće traže apsolventi ili studenti viših godina studija koji se mogu posvetiti poslu i konkurirati na mjestima koja zahtijevaju puno radno vrijeme, 5 dana u tjednu. Fleksibilnosti je malo, a o oglasima koji nude pola radnog vremena da ne pričamo. Dovoljno je proći oglasima za posao zagrebačkog Student servisa i uvjeriti se u ovo. I dok se ovo ne sviđa nekim studentima koji upozoravaju da su ugrožena socijalna skupina kojoj svaka kuna dobro dođe pa tako rado prihvaćaju priliku za zaraditi džeparac, ima i onih koji upozoravaju da je glavna okupacija redovnih studenata ipak studij, a ne rad. Stoga ne bi trebali očekivati da će moći zarađivati prosječne plaće.


Izvor: screenshot Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Sve su ovo dugotrajne boljke nedostatka zakona o studentskom radu kojega nestrpljivo očekuju poslodavci, a posebice studenti.

...Sindikati protiv studentskog rada: \'Nezaposleni ne mogu naći posao jer su studenti jeftinija radna snaga\'...


...Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata...


...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


L.B., Ivana Petrić
foto: arhiva MojFaks

Još vijesti