Mojfaks.hr u Karijera

SOR BAJ BAJ! Umjesto simbolične naknade – plaća: Od sljedeće godine ukida se stručno osposobljavanje

Iduće godine ukinut će se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak u davanju potpora za zapošljavanje stavlja se na mjeru pripravništva, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nakon što je Upravno vijeće HZZ-a usvojilo nove uvjete ostvarivanja potpora za zapošljavanje.

23. prosinca 2019 14:16
SOR BAJ BAJ! Umjesto simbolične naknade – plaća: Od sljedeće godine ukida se stručno osposobljavanje

SOR BAJ BAJ! Umjesto simbolične naknade – plaća: Od sljedeće godine ukida se stručno osposobljavanje Foto: MojFaks

Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini naglasak će biti na provedbi potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva / pripravništva, koja će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu.


Iz HZZ-a su izvijestili da je do ukidanja stručnog osposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (takozvani SOR 30+) došlo zbog promjena na tržištu rada te ističu da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati ekonomsku i socijalnu sigurnost, piše Osijek031.


...Stručno osposobljavanje ruši cijenu rada i samo prividno smanjuje nezaposlenost...


Tako će umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Također,  odlukom o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini propisano je da se kod potpora za zapošljavanje ukida gornji limit sufinanciranja.

...Mladi poručuju: \'SOR ne može biti zamjena za pripravništvo!\'...


Najveće izmjene odnose se na promjenu intenziteta potpore u mjeri potpore za zapošljavanje tako što će se sufinancirati 50% ili 75% plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje.

Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.

...SOR-ovci uzvraćaju udarac: Mladi otkrili što i kako zaista rade na stručnom osposobljavanju...


L.B./izvor: Osijek031
foto: pero.tris.hr

Još vijesti