V.K. u Karijera

Student s Prometa dizajnirao najbolji dizajn kovanice s likom Nikole Tesle: Pogledajte kako izgleda

Student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu autor je najuspješnijeg dizajna za motiv Nikole Tesle.

7. veljače 2022 15:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Student Fakulteta prometnih znanosti, Ivan Domagoj Račić autor je najuspješnijeg dizajna za motiv "Nikola Tesla" za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centa.


"Savjet HNB-a donio je, na prijedlog Komisije za novac, Odluku o konačnom odabiru najuspješnijeg dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura i centa", piše Hrvatska narodna banka u svojoj Facebook objavi uz ostale najuspješnije autore ostalih dizajna.


>>>Skoro 3000 studenata glasalo i raspravljalo o UVOĐENJU EURA: 'Ionako 80% Hrvata računa u toj valuti...' Evo što misle o toj temi<<<


Ivan Domagoj Račić
je redoviti student treće godine studija Aeronautike, Kontrole leta Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. "Motiv Nikole Tesle na EU kovanici službeno je odobrilo i Vijeće EU i to u vrlo velikoj konkurenciji od ukupno 1299 prijedloga", ponosno pišu u objavi Fakulteta prometnih znanosti.




>>>Gotovo 500 tisuća njemačkih studenata dobit će 'džeparac' za plaćanje računa za grijanje<<<


Autori prvorangiranih rješenja nagrađeni su sa 70 tisuća kuna, drugorangirani autori primili su nagradu od 35 tisuća kuna, a trećerangirani 20 tisuća kuna.


Kako pojašnjavaju iz HNB-a, prvonagrađeni autorski rad za kovanice od 50, 20 i 10 centa izrazito uspješno balansira prepoznatljiv portret vizionarskog znanstvenika i izumitelja sa simbolikom magnetskog zračenja, kao ključnom odrednicom Teslina rada.


"Likovno, kružni momenti na kovanici sjajno su usklađeni s kvadratičnim elementima šahovnice, koja zauzima manji dio površine kovanice, ali zato smještajem snažno dolazi do izražaja. Također, kompozicijski, veličine portreta, magnetskih silnica i šahovnice odlično se nadopunjuju i fino harmoniziraju. Ključan su element prepoznatljivosti ovog rada jasne, čiste konture dizajna koje odlično pogoduju maloj površini kovanica kojima je motiv namijenjen", pišu iz HNB-a.

Još vijesti