Mojfaks.hr u Karijera

Električni bicikl ovog studenta iz Imotskog košta 4 tisuće kuna: Upozorava na krađu i loše vrijeme, vodi vas na izlet i preporučuje dobru klopu

Student Fakulteta elektrotehnike i komunikacijske tehnologije Marijo Ljubičić u svojoj garaži konstruirao je električni bicikl.

9. lipnja 2020 16:01
Električni bicikl ovog studenta iz Imotskog košta 4 tisuće kuna: Upozorava na krađu i loše vrijeme, vodi vas na izlet i preporučuje dobru klopu

Električni bicikl ovog studenta iz Imotskog košta 4 tisuće kuna: Upozorava na krađu i loše vrijeme, vodi vas na izlet i preporučuje dobru klopu Foto: MojFaks

Bicikl na struju koji uz pomoć mobilnih aplikacija bicikliste na vožnji upoznaje sa svim zanimljivostima, djelo je mladog inovatora iz općine Runovići iz Imotske krajine, a svojom originalnošću i inovativnošču osvojio je i one ponajbolje u svijetu mehanike.

...Pravo ekološko otkriće: Student izumio bocu koju možete pojesti nakon što vam više ne treba...


Kako u razgovoru za 24sata govori, prošle godine ovaj dvadesettrogodišnji student s rođakom Ivanom Ljubičićem otvorio je firmu u kojoj su konstruirali električni bicikle. Prošlog je tjedna, na Modrome jezeru, Marijo predstavio jedan od dvadeset proizvedenih električnih bicikala.

"Neki su već prodani, za neke su zainteresirane tri hotelske kuće. Jednom riječju sretan sam jer smo uspjeli iz Imotske krajine prvi ponuditi tržištu najsuvremenijih električni bicikl", ponosan je Marijo.

Objavljuje Ljubičić technologyUtorak, 2. lipnja 2020.

Ono što ovaj bicikl izdvaja od konkurencije je ponajprije software koji sam kreira rute prema željama korisnika. Biciklist može odlučiti želi li istraživati prirodu ili ga više zanima povijest. Bicikl će mu u tom slučaju preko mobilne aplikacije sam ispričati sve o povijesnim znamenitostima koje se nalaze na odabranoj ruti. Ovaj bicikl "komunicira" putem servera i interneta, a podatke skida s interneta, sa servera za koje Marijo ima odobrenje.

"S našeg servera uzima podatke koji su uneseni na određenu web stranicu. Biciklist koji ga u tom trenutku vozi, a željan je razgledavanja neke planine, bicikl neće uputiti na tu rutu ako je nevrijeme ili se sprema loše vrijeme. Detaljno će vas uputiti u obilazak neke kulturne znamenitosti koju želite obići. Dakako da će vam ponuditi i neki dobar restoran s autohtonom hranom kraja kojeg obilazite i još puno toga. Ako ste ga ostavili na nekom mjestu i netko pokuša otuđiti vaš bicikl, preko mobitela će vas upozoriti. Sve je to prikazano na malom ekranu koji se nalazi na biciklu", uputio je Ljubičić sve posjetitelje o mogućnostima koje nudi električni bicikl.

...Od 3D naočala do ultra laganog bicikla: Studentski izumi bez kojih bi svijet izgledao totalno drugačije...


Da su Ljubičećevi električni bicikli uspješni, svjedoči i činjenica da već sada imaju investitore koji ih prate. Povezali su se i s Tehnološkim parkom Posušje koji imaju najsuvremeniju opremu za rad i obradu metala vrijednu 1,8 milijuna eura. Upravo odatle u Imotski stižu baš onakvi dijelovi kakve Marijo želi za svoj bicikl.  

"Ovaj bicikl koristi sve mogućnosti tehnike. Dakle da biste ga pokrenuli potrebno vam je skinuti aplikaciju, prijaviti i unijeti sve potrebne osobne podatke preko mobitela. Sve ostalo je na biciklu. Baterija se puni nakon sto sedamdeset kilometara i dok odmarate sat dva baterija je ponovno puna", prenosi 24 sata

Zanimljivost ovog jedinstvenog električnog bicikla je i mogućnost komuniciranja s biciklom pomoću kacige koju je Mario razvio. Ona u sebi ima zvučnik i preko nje idu sve informacije. Dok se vozite bicikl će vas uputiti na sve pojedinosti, moći ćete ostvariti i pozive, javiti se na mobitel te još puno toga.

"Hrvatska je zemlja turizma, broj biciklističkih staza, kao i broj turista željnih bicikliranja i pustolovina te obilaženja naših kulturnih povijesnih i prirodnih resursa raste. Mnogi mi nisu vjerovali da ću uspjeti izraditi automobil na električnu energiju koji sam nadopunjava dio potrošene energije. Ja sam uspio. Bilo je i onih koji su sa sumnjom gledali na moj električni bicikl. Ovo je vrlo skupa proizvodnja, ali ja ih već sada prodajem. Sa sigurnošću mogu reći da krećemo u serijsku proizvodnju ne razmišljajući kolike su šanse za zaradom", kazao je Marijo.

...Pametan i električan: hrvatski student osmislio bicikl koji je nemoguće ukrasti...


Zaljubljenici u bicikliranje trebat će izdvojiti do četiri tisuće kuna za kupnju električnog bicikla koji je, kako je bilo moguće vidjeti na njegovu predstavljanju, više od običnog prijevoznog sredstva.

A.Z.
izvor: 24sata
foto: Ljubičić technology @Facebook