V.K. u Karijera

Student multimedije pokrenuo STUDOGLASNIK: U samo par sati prijavilo se preko 500 studenata

'Aplikacije nisu budućnost, one su sadašnjost.'

14. Siječnja 2022 16:35
Ivan Kalmeta

Ivan Kalmeta Foto: MojFaks

Svakodnevno se koristimo mnoštvom aplikacija, bilo za zabavu, konzumiranje vijesti, informiranje, naručivanje hrane i odjeće, praćenje predavanja, učenje stranih jezika pa čak i traženje partnera. Aplikacije nam uglavnom olakšavaju umrežavanje ili konzumiranje sadržaja koje tražimo i koji su nam važni, a često nas od njih, zahvaljujući ovakvim tehnološkim mogućnostima, dijeli samo par klikova.


No, iako su aplikacije dio studentske svakodnevice bez koje nam je život nezamisliv, i dalje je na tržištu dovoljno mjesta za osmišljavanje novih. Ivan Kalmeta je student prve godine diplomskog studija Multimedije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Iako je tek nedavno lansirao aplikaciju namijenjenu isključivo studentima, već je postala veliki hit među mladima koji studiraju. Ideja za "Studoglasnik" nastala je nedavno, početkom mjeseca studenog prošle godine.


Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu


Samo dva mjeseca od ideje do realizacije


"Studoglasnik" je svojevrsni oglasnik za stanare studentskih domova diljem Hrvatske. razgovarali smo s autorom aplikacije, Ivanom, kako bi nam pojasnio kako je došao do ideje i kakav je zasad feedback korisnika.


>>>Must have: Aplikacija te upozorava hoćeš li umrijeti od vrućine ako izađeš van – i još te malo izvrijeđa<<<


"Ideja mi je sinula početkom semestra jer sam imao želju napraviti neku aplikaciju namijenjenu studentima, ali nisam znao što točno, sve do početka 11. mjeseca kada mi je sinula ideja za oglasnik namijenjen stanarima studentskih domova u Hrvatskoj", govori za MojFaks.


Ivan kaže kako mu je od ideje, pa sve do realizacije i lansiranja aplikacije trebalo svega 2 mjeseca. "Projekt sam realizirao samostalno, ali bi se zahvalio prijateljima koji su testirali aplikaciju u njenoj ranoj fazi, a to su Josip Blažević, Leo Gere, Tvrtko Kaurinović i Zdravko Malić", zahvaljuje mladi student.


Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Dijagram aplikacije / Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu


"S obzirom da živim u studentskom domu i član sam par Facebook grupa studentskih domova, vidio sam da studenti često objavljuju oglase za nešto što prodaju ili traže. Mislio sam da bi se mogla napraviti aplikacija specifično za to, također, ako bi studenti imali aplikaciju koja služi samo za oglase i objavljivanje istih, imali bi veću inicijativu objaviti oglas za neku stvar koja im više ne treba", pojašnjava.


>>>Velike novosti! Nema više čekanja za ugovor u SC-u: Aplikacija vam javlja kad ste na redu<<<


Više od 500 registriranih u samo par sati nakon lansiranja


Ivan vjeruje u budućnost svoje aplikacije, a dosadašnja statistika to može i potvrditi. "Mislim da bi aplikacija mogla zaživjeti, to pokazuje i broj od nešto više od 500 studenata koji su se registrirali u aplikaciji par sati nakon što je aplikacija objavljena. Međutim, više o tome će se znati za par tjedana ili mjeseci kada se slegne ovaj val prvih korisnika", kaže za MojFaks.


Osim samog autora aplikacije, bitan je i feedback korisnika – studenata. "Reakcije su pozitivne. Također, par studenata se javilo s korisnim idejama koje bi željeli vidjeti u novijim verzijama aplikacije. Broj registriranih korisnika i objavljenih oglasa za prvi dan aplikacije je jako zadovoljavajući", kaže nam Ivan iskreno i najavljuje da će se aplikacija i dalje nadograđivati.


Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Odaberi studentski dom / Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu


"Svakako mislim nadograđivati aplikaciju, ovisno o tome koliko mi vrijeme dozvoli od drugih obaveza i projekata. S obzirom na broj do sada skupljenih korisnika i aktivnosti na aplikaciji, bilo bi šteta stati na ovome. Imam par ideja za koje mislim da bi znatno poboljšale aplikaciju, a i par studenata je predložilo dobre ideje za daljnje verzije aplikacije", otkriva nam svoje planove za budućnost.


"Prvi dan nakon objave aplikacije zabilježeno je stotinjak aktivnih oglasa, od kojih je nešto manje od pola već realizirano, odnosno prodano", nadovezuje se.


>>>Zagrebački profesor osmislio aplikaciju protiv varanja na ispitima: Instalira se u 2 klika, a evo kako radi<<<


Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Aplikaciju je lako koristiti / Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu


Nove ideje za unapređenje aplikacije došle upravo od kolega


Osim toga, Ivan je tražio i savjete svojih vršnjaka kako bi mogao nadograditi svoju aplikaciju kada krene u stvaranje i kreiranje novijih i boljih verzija. "Par studenata se javilo sa zanimljivim i korisnim idejama, poput one da se može odabrati više studentskih domova odjednom pa da se mogu vidjeti na primjer oglasi za sve studentske domove u Zagrebu istovremeno, a ne da se mora mijenjati studentski dom jedan po jedan", spominje samo jednu od ovakvih korisnih ideja.


"Što definitivno ima smisla za gradove poput Zagreba koji imaju više studentskih domova. Raditi će se na tome da se ti prijedlozi ubace u novije inačice aplikacije", potvrđuje za MojFaks.


Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Primjer kako kontaktirati studente prodavače / Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu


Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Primjer dogovora za preuzimanje / Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu


"Mislim da su aplikacije već sadašnjost, dok bi budućnost bila u decentraliziranim web 3.0 aplikacijama sagrađenim na blockchainu, ali proći će još malo vremena prije nego li to postane opće prihvaćeno kao sadašnje aplikacije. Ali, svakako mislim da postoji puno područja koja bi se mogla digitalizirati, poboljšati i ubrzati pomoću aplikacija, pogotovo kod studenata koji su mlađa populacija koja se lakše prilagođava digitalizaciji i novijim tehnologijama. Poput aplikacije koja omogućuje studentima prijavu za teretanu online, a ne odlaskom do porte i potpisivanjem na papir, također studentske menze bi mogle koristiti od digitalnih jelovnika koje bi na aplikaciji prikazivali koja su jela dostupna i je li nekih već nestalo, student bi također na aplikaciji mogli I recenzirati jela i tako dalje", nabraja nam samo neke od ideja.


>>>Turbouspješna aplikacija dvojice studenata: Pokrenuli višemilijunski biznis – zahvaljujući studentskim poslovima<<<


U budućnosti planira lansirati još aplikacija. "Definitivno, imam par ideja, samo se trebam odlučiti koje bi imale najviše potencijala i na kojima najviše želim raditi", kaže nam.


Za svoju budućnost kaže da to ne moraju biti nužno aplikacije, no defitinivno se vidi u smjeru u kojem je krenuo. "Ne nužno u aplikacijama, ali sigurno bi volio stvarati digitalne proizvode poput platforma, aplikacija i drugih stvari. Tako da se vidim u tom, recimo startup svijetu, radeći na zanimljivim i korisnim projektima", kaže nam Ivan za kraj.


Njegova aplikacija "Studoglasnik" dostupna je kako za android, tako i iPhone uređaje.

Još vijesti