L.B. u Karijera

Student o većem 'minimalcu' rada preko SC-a: 'Pohvalno je, ali postoji problem…'

Početak nove 2022. godine donosi dobre vijesti za sve studente koji tijekom školovanja rade putem student-servisa. Naime, od 1. siječnja minimalna studentska satnica s 26,56 porasla je na 29,30 kuna.

4. Siječnja 2022 15:46
Studenti na ulazu u zagrebački SC

Studenti na ulazu u zagrebački SC Foto: MojFaks

Studentska satnica je vezana uz prosječnu plaću, a izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160. Vlada je krajem studenog donijela odluku da minimalna bruto plaća od početka nove godine poraste s 4250 na 4687,50 kuna.


Ništa se neće promijeniti za studente?


Ravnatelj dubrovačkog Studentskog centra Marko Potrebica za Dubrovački vjesnik komentira ovu izmjenu.


>>>Sad je i službeno: Minimalna studentska satnica od 1. siječnja ponovo raste<<<


"Sukladno odredbama Zakona u studentskom radu, došlo je do automatskog usklađenja studentske satnice s rastom minimalne plaće u Republici Hrvatskoj i novi je izračun utvrdila Vlada na svojoj sjednici, odnosno, iznos od 29,30 kuna. S obzirom da je uobičajena satnica tijekom ljetnih mjeseci već sad bila 30 kuna, mislim da se za studente neće ništa posebno promijeniti, osim što je, naravno, dobro da minimalne satnice rastu zbog onih koji su mislili najnižom satnicom platiti studente, više to neće biti u mogućnosti", komentirao je Potrebica.


"Za vrijeme mog studiranja povećala se s 18 na 29 kuna"


Student završne godine diplomskog studija "Mediji", član Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku te novinar UNIDU radija Toni Jurić također se osvrnuo na rast satnice.


>>>Studentski centar objavio novi cjenik preporučenih satnica: Sat jednog posla 'vrijedi' čak 250 kuna!<<<


"Podržavam i pozdravljam povećanje studentske satnice na 29,30 kuna i pohvalno je da se za vrijeme mog studiranja povećala od nekih 18 kuna do 29 kuna u svega nekoliko godina, to je veliki korak naprijed. Naravno, to bi trebalo sagledati i s druge strane jer postoji problem koji me brine: hoće li svi poslodavci htjeti isplaćivati iznos minimalne satnice koji će se, kad se sve zbroji, popeti na 5 tisuća kuna. To bi za neke poslodavce mogao biti problem, pa bi se moglo dogoditi da se oni sa studentima dogovore za manje novce, a da rade i dalje i više sati nego što su plaćeni, što će biti veliki problem koji bi trebalo kontrolirati. Naravno, na to bi trebalo obratiti malo veću pozornost i puno više o tome pričati jer je to nešto što sam već načuo u svome gradu Splitu. Generalno, to je veliki korak naprijed, samo traži više regulacije, a trebat će i pripaziti na to da se to ispoštuje", ističe Jurić.


>>>Što student više radi, to roditelj više ispašta: Rasle satnice, 'pao' porez, ali – oprez – limiti i dalje isti<<<


"Ali, problem je što nisu svi poslodavci spremni na to povećanje plaća jer studentski minimalac prati minimalac koji ide radnicima koji imaju ugovor. Studentski ugovori su puno pogodniji ljudima zbog manjih doprinosa državi, a čini mi se da bi se ljudi mogli više okrenuti traženju potpisivanja običnog, a ne studentskog ugovora", zabrinut je student.


izvor: Dubrovački vjesnik

Još vijesti