Mojfaks.hr u Karijera

UPOZORENJE! Podigli ste studentski ugovor, ali niste odradili posao? Nećete više moći raditi ako ne napravite sljedeće korake...

Početkom prošle godine Vlada je usvojila novi Zakon o obavljanju studentskih poslova, čime je reguliran studentski rad. Poslodavci uveliko zapošljavaju studente putem studentskih ugovara, a kao posrednici između njih djeluju students-servisi. Iako je prošlo dosta vremena da se uhodaju i poslodavci i studenti, kada je riječ o birokraciji uvijek ostane mjesta za propuste.

27. studenog 2019 12:11
UPOZORENJE! Podigli ste studentski ugovor, ali niste odradili posao? Nećete više moći raditi ako ne napravite sljedeće korake...

UPOZORENJE! Podigli ste studentski ugovor, ali niste odradili posao? Nećete više moći raditi ako ne napravite sljedeće korake... Foto: MojFaks

Studentski servis Osijek na svojoj Facebook stranici aktivno objavljuje ponudu poslova na dnevnoj bazi, a osim toga često se osvrnu na probleme koje uoče prilikom posredovanja između studenata i poslodavaca, a koji se tiču studentskih ugovora. 


Foto: Studentski centar Osijek@Facebook

Primjenom novog Zakona, studenti i poslodavci dobili su obavijest da vrate na storniranje neiskorištene ugovore. Bez valjanog obrazloženja ubuduće će biti vrlo teško stornirati Ugovore.

"Svaki neiskorišteni Ugovor moći će se učiniti nevažećim/stornirati uz pisani Zahtjev s obrazloženjem, ovjeren i potpisan od strane poslodavca i studenta. Tako ćemo ispravno provoditi odredbe novog Zakona i upravnom nadzoru koji vrši kontrolu provođenja svih, pa tako i ove odredbe", poručili su iz Studentskog centra Osijek. 

...Hrvatski student-servis odgovara na mailove u rekordnom roku i objavljuje memeove na Fejsu? Da, i to postoji!...


Kako bi se izbjegli takvi propusti i dodatne birokratske zavrzlame, studenti se savjetuju da ugovore isključivo vade kada su sigurni i neposredno prije početka rada (dolaskom u Studentski servis ili putem WEB modula). Također, ako studenti imaju nerealizirane Ugovore s istekom predviđenog roka rada, Studentski servis ne može izdati novi ugovor, dok se gore navedenim Zahtjevom ne ponište "stari" ugovori


Foto: Studentski centar Osijek@Facebook

Kada zatražiti Ugovor za posao?


Prema uputama SC-a, usprkos nekadašnjoj praksi kada bi studenti podigli ugovore, ali ne bi stupili u radni odnos, sada je savjet studentima da Ugovor za posao izvade samo kada su sigurni da počinju raditi. Ako ste uzeli ugovor, a iz nekog razloga niste odradili posao (poslodavac ili vi ste odustali ili je posao odgođen), što prije ga odnesite na storniranje ili se javite putem e-maila student-servisu. 

...Pripazite: Od sada vrijedi novo pravilo prilikom podizanja ugovora u osječkom SC-u...


Nije na odmet napomenuti, da bez članske iskaznice Studentskog servisa ili X-ice nema izdavanja Ugovora, nema davanja informacija ni promjene vaših osobnih podataka u bazi podata Studentskog centra, stoga nemojte ju zaboraviti.

Anja Zulić
Foto:Darko Ba/MojFaks