Anja Z u Karijera

Upišu faks, a već im se smiješi zarada: Studente ovog zagrebačkog faksa posao čeka i 3 godine prije diplome

I dok pojedini studenti po završetku fakultetskog obrazovanja provedu dane na 'burzi', neke posao u struci čeka godinama prije diplome.

18. veljače 2021 11:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Hrvoje Džapo iz Centra za karijere s FER-a u Zagrebu objasnio je, povodom predstavljanja Analize hrvatske IT industrije ulogu FER-a u rastu IT sektora u Hrvatskoj. Prilikom gostovanja za N1, Džapo je istaknuo da studenti FER-a imaju osigurano radno mjesto i nekoliko godina prije diplome. Zbog porasta hrvatske IT industrije nema dovoljno radne snage da zadovolji kapacitete kompanija.

"Surađujemo s preko 450 tvrtki u tom području, naši studenti su izuzetno traženi na tržištu rada. Mi smo praktično jedini fakultet na tom području", rekao je Džapo za N1.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga za takvom potražnjom studenata FER-a ima komplementarnost akademskog sustava, ali ulogu, dodao je, definitivno igra i sve veća potreba IT kompanija za novim radnicima zbog svojih visokih stopa rasta. Tu, kako govori, dolazi do paradoksalnog slučaja da u Hrvatskoj istodobno nema dovoljno znanstvenih istraživanja te da se nedovoljno ulaže u IT.


...FER-ovac na prosvjedu 'oprao' premijera: 'Hrvatska je moja kao i njegova, imam pravo reći što me smeta'...


"Po mnogim parametrima mi zaostajemo za članicama EU-a, a jedan od njih je ulaganje u istraživanje i znanost… Hrvatska je među posljednjima u EU po broju patenata razmjerno broju stanovnika"
, kazao je Džapo, primijetivši usto da čak i Europa, u kojoj je Hrvatska pri kraju priče s ulaganjima, zaostaje sa SAD-om i za Kinom po broju patenata.

Takvo stanje, dalje je objasnio, ima direktnu posljedicu na ekonomiju Hrvatske, jer se proizvodi i usluge visoke dodane vrijednosti temelje upravo na istraživanjima i inovacijama. Kad je riječ o IT industriji, naveo je umjetnu inteligenciju i automobilsku industriju kao područja u kojima leži ogroman potencijal.


...FER-ovci više nisu sramežljivi: Dižu se virtualne ruke, pišu se komentari – njima baš ide online nastava...


...Na ovaj TOP zagrebački faks možeš se upisati dok ispijaš jutarnju kavu u pidžami, šećeš uz more ili čekaš tramvaj...


Džapo je istaknuo je i važnost decentralizacije jer se IT industrija može nalaziti bilo gdje. Naglasio je i važnost startupova, novcem koji ulažu hrane sasvim drugačiju vrstu kompanija, visoku tehnologiju, računajući na "eksponencijalni rast" onih startpova koji uspiju.


izvor: N1

Još vijesti