Mojfaks.hr u Karijera

Uplatili i do 10 tisuća kuna! Studenti koji su htjeli raditi u SAD-u našli se u neobranom grožđu: Uložili novce, a putovanja nema

Pandemija koronavirusa gotovo je u potpunosti zaustavila studentski rad. Studentski centri u Hrvatskoj bilježe značajan pad potpisanih ugovora, u iznosima koji se broje u milijunima kuna.

27. svibnja 2020 14:07
Uplatili i do 10 tisuća kuna! Studenti koji su htjeli raditi u SAD-u našli se u neobranom grožđu: Uložili novce, a putovanja nema

Uplatili i do 10 tisuća kuna! Studenti koji su htjeli raditi u SAD-u našli se u neobranom grožđu: Uložili novce, a putovanja nema Foto: MojFaks

Mnogi studenti tijekom studija odluče iskoristiti priliku za pohađanje Work&Travel program u SAD-u, kako bi upoznali ovu zemlju, ali i zaradili dodatne kune. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, studenti su ostali uskraćeni za učešće u programu. Američki san o radu i putovanju rasplinuo se, a studenti će možda ostatiti i bez novca koji su uložili u planirano putovanje.

Naime, neki su studenti već uplatili novac za učešće u programu kako bi im se putem različitih agencija osiguralo nekoliko mjeseci rada i mjesec dana putovanja, a onda je koronavirus poremetio njihove planove.

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: \'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?\'...


Dijana Budimir Bekan i Paula Bogdan, studentice Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu, navode da im je poslodavac otkazao radnu ponudu. "Nemamo ni vizu ni ništa, a trebale smo u lipnju početi raditi", dodaju.

"Bilo je smiješno jer smo ja i prijatelj uplatili puni iznos doslovno tri dana prije. Puni je iznos nama iznosio 10 tisuća kuna", kazao je student Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Matej Vukasović za Dnevnik.hr

...Studenti & \'Work and Travel\': \'Dok tamo radiš dva posla dnevno osjećaš se kao rob, ali sve se na kraju isplati\'...


"Oni misle da ću ja pronaći posao sama iz Hrvatske u roku možda deset do 20 dana", navodi Ema Jusić, studentica Odnosa s javnošću na VERN-u. 

Gubitak u tisućama kuna


Ako odustanu od odlaska, onda gube dio naknade koju su uplatili agenciji, a iznosi sežu do nekoliko tisuća kuna. Studenti za Dnevnik.hr ističu da oni nisu krivo što se ovo sve dogodilo. 

...Država ne brine o studentima? Ako završite u izolaciji ili karanteni – na naknadu zaboravite...


"Ne krivim agencije zato što nam ne mogu dati nikakve konkretne informacije, ali smatram da bi oni mogli izvršiti nekakav pritisak na te sponzore", objašnjava Admir Hasanović, student Baštine i turizma na PMF-u Zagrebu.


Pokušava se doći do rješenja


Iz Work and travel Grupe za Dnevnik.hr govore da je U.S. Department of State, koji program organizira, naložio američkim organizatorskim kompanijama da zajedno s poslodavcima na najbolji mogući način nastave s realizacijom programa te da rade i na otkaznoj politici.

"S organizatorskim kompanijama, našim partnerima iz SAD-a, radimo na otkaznoj politici koju ćemo uskoro predstaviti svim našim studentima. Vjerujemo da će se sve odviti na najbolji mogući način za sve sudionike programa", priopćili su.

Propadaju i studentski poslovi


Problem je i sa studentskim radom u Hrvatskoj. Zbog koronakrize brojni ugovori nisu potpisani. U travnju 2019. u zagrebačkom SC-u bilo ih je više od 24.000, a u travnju ove godine samo oko 7700. Kroz SC je prošlo gotovo 13 milijuna kuna manje, a zarada od provizije SC-u je milijun i pol kuna manje - samo u travnju. Studentski centri koji se, među ostalim financiraju i provizijama od ugovora, u velikom su gubitku i u svibnju.

...Zbog sezonskih poslova studenti odlaze preko \'grane\': \'Radila sam u njemačkom McDonald\'su i zaradila za cijeli semestar\'...


"To može značiti da će biti puno manje investiranja u studentski program, u studentsku prehranu, opremanje restorana, opremanje studentskih soba, raznorazne investicije, raznorazni ostali program koji se financiraju iz studentskih sredstava", kazao je Mario Župan iz Studentskog centra u Zagrebu za Dnevnik.hr.

Da zaista ne bi pala kvaliteta njihovih života, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je Vladi prijedlog mjera za studente.

"Znači, prisutnost studentskog rada na tržištu da privremeno odstupamo od Zakona o obavljanju studentskih poslova i da 5,5 posto što poslodavci moraju uplatiti za mirovinsko i zdravstveno osiguranje budu trenutačno ove i iduće akademske godine osigurani", objasnila je Josipa Smoljo, zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti se nadaju da će država pronaći racionalno rješenje za sve one koji su planirali na privremeni rad u Ameriku, ali ih je korona u tome spriječila.

A.Z.
izvor: Dnevnik.hr
foto: Freepik

Još vijesti