Mojfaks.hr u Karijera

Studenti pokrenuli portal za migrante: Pročitajte zanimljive priče 'novinara izbjeglica'

Prije nekog vremena pisali smo o dečkima s VERN-a koji su osmislili internetski portal za izbjeglice na kojem bi izbjeglice i radile. Time žele potaknuti asimilaciju azilanata u naše društvo, mogućnost zaposlenja te odbacivanje stereotipa, a za tri dana odlaze u San Francisco gdje će predstaviti svoju ideju na natjecanju Hult Prize 2017.

27. veljače 2017 15:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tema ovogodišnjeg Hult Prizea, kolokvijalno poznatijeg kao "Nobelove nagrade za studente", jest "Refugees – Reawakening Human Potential" što je i potaknulo VERN-ovce na vlastitu ideju. Njihova stranica zove se Refugee Reporters, a od studentskog projekta, razvila se u nešto puno veće.

Karlo Tašler, Anto Lovrinović, Tomislav Zvoranek i Jan Martinjaš čine tim "Refugee Reporters" koji je i osmislio ovaj projekt, a u srijedu odlaze u San Francisco predstaviti svoju ideju cijelome svijetu te se susresti s konkurencijom iz Bostona, Dubaija, Londona i Šangaja. Premda ne znaju što je sve konkurencija pripremila, oni su spremni braniti svoju ideju i projekt do kraja.

...Jednostavna, a tako genijalna ideja naših studenata: U San Franciscu love \'Nobelovu nagradu za studente\'...


...Za njih navijaju i studenti i umirovljenici: Prvi hrvatski nogometni klub u kojem igraju izbjeglice...


Svojim projektom dečki žele razbiti predrasude o izbjeglicama kao o teroristima te ih integrirati u društvo, a to će učiniti pomoću portala Refugee Reporters koji su zamislili kao portal na kojem će pisati izbjeglice za izbjeglice, ali i za Hrvate. Radi se o pozitivnim pričama koje pokazuju da su i izbjeglice samo ljudi, ali i da su imali karijere i poslove što sada nažalost nemaju. Pričanjem vlastitih priča izbjeglice će možda doći i do potencijalnih poslodavaca u Hrvatskoj jer će ih oni tako lakše zamijetiti.


Anto Lovrinović, Karlo Tašler, Tomislav Zvoranek i Jan Martinjaš žele izbjeglicama omogućiti bolji život... foto: Petar VučetićSvojim portalom refugeereporters.com žele potaknuti integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo... foto: screenshot

"Spojili smo se s JRS-om (Jesuit Refugee Service) koji su katolička organizacija koja pomaže izbjeglicama u cijeloj Europi pa oni iz svih centara u kojima djeluju traže novinare za nas po izbjegličkim azilima. Provodili smo edukacije za \'novinare izbjeglice\' u zagrebačkom hotelu Porin. Za sada smo imali samo jednu edukaciju iako smo mi tamo išli nekoliko puta objašnjavati potencijalnim novinarima što očekujemo od njih: kakve priče trebamo i na što se moraju fokusirati. Na našem portalu za sada imamo tri izbjegličke priče, a voljeli bismo da ideja zaživi jer nam je cijela logistika pokrivena, imamo cijelu \'shemu\' kako dobavljamo novinare, kako ih educiramo, samo trebamo dobiti investiciju kako bismo napravili bolji portal jer ovaj beta verzija"
, otkriva član tima Karlo Tašler.

Žele izbjeglicama omogućiti zaposlenje i dati im šansu za bolji život


Suradnja tima s JRS-om bitna je na europskoj razini jer im olakšava rad, bez njih bi morali osobno odlaziti u zemlje poput Njemačke te ondje pronalaziti izbjeglice, a to košta i svakako nije za studentski džep. Ono što studenti traže od novinara jest da imaju "njuh" za dobru i zanimljivu priču, a ideja je da te priče imaju utjecaj na društvo. Karlo za primjer navodi priču o Afganistancu Aliju koji je od drveta koje je palo na azil napravio glazbeni instrument damburu, a preko te priče ga možda uoči potencijalni poslodavac, primjerice stolar te mu ponudi posao.

...Slikovnicama protiv predrasuda o izbjeglicama: studenti dizajna osmislili drugačiju \'Ježevu kućicu\'...


...Europski fakulteti otvaraju svoja vrata izbjeglicama...


"Cilj svake priče na portalu jest da u sebi nosi apel upućen čitatelju. Primjerice, ako neki poslodavac vidi da netko od izbjeglica ima određene vještine i sposobnosti koje baš njemu trebaju, tada može doći lakše do te osobe i zaposliti ju. To je dodatna vrijednost u svakom priči – šansa za bolji život i zaposlenje. Ne želimo da to sve ostane na papiru nego da se uistinu izbjeglicama pomogne: osigurat ćemo novinarima izbjeglicama posao, želimo razbiti predrasude o izbjeglicama i indirektno potaknuti zaposlenje za protagoniste priča. Radimo priču o dečku koji je prije godinu dana došao iz Irana i sad osvaja zlatne medalje za Hrvatsku u taekwondou te će ići na Olimpijske igre u Japan braniti hrvatsku zastavu. Nažalost, on će biti beskućnik ako se nešto ne poduzme jer izbjeglicama smještaj traje dvije godine", kaže Karlo.


U hotelu Porin držali su edukacije za izbjeglice novinare... foto: privatna arhiva

Ovi socijalno osjetljivi studenti odlaze u San Francisco na deset dana, a ako pobijede tada odlaze na par mjeseci u Boston u inkubator za svoj projekt, a nakon toga slijedi New York u kojem će se održati veliko finale. Nadamo se da će kući donijeti pobjedu i pokazati da u Hrvatskoj još uvijek ima mjesta za toleranciju i prihvaćanje drugačijih ljudi.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Petar Vučetić