Mojfaks.hr u Karijera

Manje od očekivanog? Evo koliko godišnje prosječno zaradi najviše hrvatskih studenata, a koliko ih uopće ne radi!

Prema podacima Porezne uprave, većina studenata (njih 76%) ostvari godišnji prihod manji od 15 tisuća kuna. Ostala četvrtina (njih 24%) ostvari gotovo 30 tisuća kuna godišnje.

10. veljače 2020 13:48
Manje od očekivanog? Evo koliko godišnje prosječno zaradi najviše hrvatskih studenata, a koliko ih uopće ne radi!

Manje od očekivanog? Evo koliko godišnje prosječno zaradi najviše hrvatskih studenata, a koliko ih uopće ne radi! Foto: MojFaks

Tek 1 od 1500 studenata uspije zaraditi više od 60 tisuća kuna godišnje, piše diplomirani ekonomist Marko Božac na svome blogu Dirty Hands. Na njegov zahtjev, Porezna uprava ustupila mu je podatke o studentskim i učeničkim zaradama u 2019. godini.


foto: Porezna uprava, objedinjeni obrazac JOPPD (stanje na dan 13.1.2020.), obrada Marko Božac

Mjesečni prosjek izračunat je dijeljenjem godišnjeg prosjeka s 12 (pretpostavljeno je da neki studenti rade tijekom cijele godine što nije točno za sve).

...Nikad zadovoljni? Nekim studentima veći minimalac i dalje PREMALEN. Drugi poručuju: \'0 iskustva i staža, a hoće bit\' direktori\'...


U svojoj analizi, Božac napominje kako navedene kategorije od 15.000,00kn i 60.600,00kn godišnje zarade nisu slučajne. To su pragovi koji su studentima i studenticama iznimno bitni. Ako prijeđu prag od 15.000,00kn godišnje, više ne mogu biti uzdržavane osobe te njihovi roditelji ili uzdržavatelji gube pravo na poreznu olakšicu. Drugi prag od 60.600,00kn bitan je zato što se studentske zarade nakon njega oporezuju sa stopom od 24 posto.

...Loše vijesti za studente koji rade: zarada iznad 15 tisuća kuna će se oporezivati - provjerite koliko!...


...Konačno službeno: Studenti su oslobođeni poreza ako zarađuju do 60 600 kuna godišnje...



foto: Marko Božac

Tek 68 studenata prijeđe drugi prag te u prosjeku zaradi gotovo 6000 kuna mjesečno


Ono što se može primijetiti je sljedeće:

- studenti godišnje uprihode 1,4 milijarde kuna
- oko 75% studentske populacije ostvari neki oblik prihoda preko studentskog ugovora
- većina studenata, njih 76% od onih koji rade, ostvari manje od 15.000,00kn godišnje i to u prosjeku oko 6300 kuna
- većinu ukupnih zarada, gotovo 60 posto, ostvari jedna četvrtina studenata koji najviše zarađuju
- jako mali broj studenata, njih 68 u 2019. godini (1 od 1500), ostvario je godišnju zaradu koja iznosi u prosjeku 5700 kuna mjesečno, što je u rangu prosječne mjesečne plaće.

...Znamo da u Zagrebu ima dovoljno poslova za studente, ali što je sa ostalim gradovima? Evo kakva je situacija i što se sve može raditi!...


Studentski ugovor samo za četvrtinu studenata godišnji izvor prihoda


Na osnovu prikupljenih i analiziranih podataka, utvrđeno je kako većina studenata (njih 3 od 4) koristi studentski ugovor kao priliku za povremenu zaradu, dok četvrtina studenata koristi studentski ugovor kao cjelogodišnji izvor prihoda. Međutim, nedavni Zakon o studentskom radu regulirao je studentski ugovor tako da je imao više karakteristika ugovora o radu – sasvim suprotno od onoga što ove brojke prikazuju.


...Nova godina, novi minimalac! Raste satnica za studente, ali oni to NE ZNAJU?!...


Studentske zarade kroz godine rastu kao i broj studenata koji rade


Uvidom u podatke za godinu 2017. i 2018., prosječne studentske zarade rastu. Osim zarada, također rastu prosječne godišnje zarade i to brže od broja studenata i učenika koji odlučuju raditi preko studentskog/učeničkog ugovora.


foto:Izvor: Porezna uprava, objedinjeni JOPPD obrazac, obrada Božac

Problem učeničkih zarada


Iako se u ovim brojkama uvijek priča o studentima, ove brojke zapravo sadrže i učeničke zarade, tj. isplate koje su ostvarili učenici tijekom rada na praznicima. Do toga dolazi jer Porezna uprava vodi ove isplate pod istom kategorijom, a donedavno je taj oblik rada bio i reguliran istim propisom.

...Studenti u panici: \'Prekoračila sam limit od 15000 kuna, a nisam primijetila na vrijeme...\' Evo KAKO IZBJEĆI ovaj scenarij!...


Pretpostavlja se kako ovi podaci predstavljaju studentske zarade jer je studentski rad učestaliji od učeničkog , ali do točnih brojki u ovom je trenu nemoguće doći, priopćili su iz Porezne uprave. Stoga, ove podatke treba uzeti sa zrnom soli. Osobito zato što je učenička populacija veća od one studentske, napominje u svojoj analizi ekonomist Božac. 

A.Z.
Izvor: Marko Božac/Dirty Hands
foto: arhiva/MojFaks

Još vijesti