L.B. u Karijera

Studenti s Balkana omiljeni 'sezonci' u Njemačkoj: Kao čistači zarade i do 1800 eura mjesečno

Mogućnost legalnog studentskog posla u Njemačkoj popularna je među mladima s Balkana.

24. kolovoza 2021 13:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Lirije Xhokli, studentica s Kosova, i ovoga ljeta radit će u Njemačkoj. Od ovoga profitira ona, ali i njena obitelj, objavljuje DW. "Prošle godine sam prvi puta radila kao studentica u Njemačkoj i to je bilo jako dobro. Zaradila sam dovoljno novca kako bih mogla nastaviti studirati, ali i pomoći mojoj obitelji", govori Lirije.


>>>Zbog sezonskih poslova studenti odlaze preko 'grane': 'Radila sam u njemačkom McDonald'su i zaradila za cijeli semestar'<<<


I mnogi drugi studenti s Balkana žele na ovaj način zaraditi koju "paru". Mogućnost legalnog studentskog posla u Njemačkoj je popularna i u drugim zemljama Balkana. Ramiz Mihajlović dolazi iz Prijepolja u Srbiji. "Želim u Njemačku jer tamo ima puno mogućnosti za rad", govori. "Ovo mi nije prvi put da idem u Njemačku nego već četvrti", pojašnjava.


>>>Kad nema posla ovdje, ima preko granice: Minimalna satnica 10 eura, povoljan smještaj… Evo kako do posla u zemlji omiljenoj među Hrvatima<<<


Već 13 godina studente s Balkana zapošljavaju u Njemačkoj


Agencija New Way specijalizirala se za posredovanje studenata u Njemačku. Na ovaj način tisućama mladih ljudi pronađeni su poslovi u ovoj zemlji. "Posredujemo poslove za studente već 13 godina", govori Besnik Baftiu iz agencije New Way. "Generalno su to studenti s Kosova, ali u novije vrijeme ih je sve više s cijeloga Balkana", dodaje.


foto: screenshot via Deutsche Welle


Potreba za sezoncima u Njemačkoj je velika. Već godinama agencije za posredovanje punom parom rade na Balkanu, ali i Njemačkoj. Ove godine im je, međutim, korona pomrsila račune. "Aktualno još nemamo toliko puno posla", govori Tassilo Schmidt iz agencije Hollyjob.de. "Ove godine smo postigli tek 10 posto našeg uobičajenog poslovnog volumena", dodaje.


90 dana rada bez plaćanja poreza


Zakonski je studentima dozvoljeno da tijekom ljetnog semestarskog raspusta u Njemačkoj rade 90 dana bez da državi moraju plaćati porez i druge dadžbine. Tako, primjerice, kao čistači mogu zaraditi i do 1800 eura mjesečno, no najmanje trećina tog iznosa ode na troškove putovanja, birokraciju, životne troškove i smještaj.


>>>POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj...<<<


Ako su, međutim, štedljivi, na kraju ljeta kući mogu donijeti znatnu svotu novca, ali i mnoštvo iskustva iz Njemačke. "To je jedno drugačije iskustvo, otići u nepoznato mjesto, ali pošto dobro govorim njemački, nisam imala nikakvih problema", govori Liria. "Provela sam jako lijepo vrijeme na poslu koji nije bio stresan, sve je prošlo dobro", dodaje za kraj.


Na koncu, studentice i studenti poput Lirije na Balkan donose malo njemačke radne svakodnevice.


izvor: dw.com

Još vijesti