Anja Z u Karijera

Veći minimalac za studente i bolje satnice ove godine: Provjerite koji je posao 'najmasnije' plaćen i što preporučuje SC

S prvim danom 2021. godine povećala se minimalna plaća u Hrvatskoj, a time i minimalna studentska satnica.

11. Siječnja 2021 11:54
SC Zagreb

SC Zagreb Foto: MojFaks

Od 1. siječnja 2021. godine minimalni iznos plaće je 3400 kuna neto, odnosno 4250 kuna bruto. Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, do najniže cijene sata studentskog rada dolazi se tako da se radnički minimalac podijeli sa 160, kolika je mjesečna satnica. Što znači da je od Nove godine porasla i naknada za obavljanje studentskog posla, te minimalna studentska satnica sada iznosi 26,56 kuna.


...Od Nove godine nova minimalna satnica: POZNATO koliko će iznositi!...


S obzirom na pandemiju koronavirusa, studentskih poslova u godini iza nas bilo je znatno manje. S početkom godine, nadamo se da će se situacija poboljšati te će studenti ponovno imati priliku zaraditi za plaćanje životnih troškova. S obzirom na novitet oko satnice, Studentski centar u Zagrebu objavio je i novi cjenik s preporučenim satnicama za sve vrste poslova.


Objavljenim cjenikom propisane su preporučene satnice za sve vrste poslova koje studenti obavljaju putem studentskih ugovara. Iz Studentskog centra napominju kako je riječ o cijeni po satu koja je okvirna. "Navedene cijene su okvirne, poslodavac može ponuditi i drugačije cijene od navedenih, ali ne niže od minimalne satnice propisane Zakonom", stoji u napomeni cjenika


...Povećanje minimalne satnice za studente – LOŠE?! \'Posla nema, a sad će ga biti još i manje jer studenti nisu isplativi…\'...


Minimalna satnica ove godine iznosi 26,56 kuna i nju SC preporučuje za poslove rada na fotokopirnom stroju, rada na porti, rada u proizvodnji u raznim industrijama ili prodaje ulaznica. Satnicu između minimalne i satnice od 30 kuna SC Zagreb propisuje za poslove promidžbe, poput rada u pozivnim centrima, hostesiranja ili terenskog anketiranja. Sličnu satnicu SC predlaže i na poslovima čišćenja, ali u slučajevima kada studenti rade dulje, između četiri i osam sati, kao i na poslovima u turizmu.


Prevoditeljski poslovi visoko kotiraju


Preporučena satnica za poslove vezane za utovar i istovar robe, kao i teške fizičke poslove kreće se između 30 i 35 kuna. Za čišćenje snijega, preporučena satnica je nešto veća i iznosi između 40 i 50 kuna.


Najviše satnice koje cjenikom predlaže SC u Zagrebu one su iznad 50 kuna. Kao što je i do sada bio slučaj, takve satnice najčešće su u prevoditeljskim poslovima. Tako je za prevođenje sa stranog na hrvatski jezik preporučena satnica 50 kuna, dok je za obrnuti postupak satnica 70 kuna.


...Pokrenuta kampanja #imojradvrijedi za dostojanstvo studentskog rada: Dosta je kašnjenja isplata i nehumanih uvjeta!...


Za programiranje i izradu web stranica predlaže se studentu plaćati minimalno 60 kuna po satu, a najviše mogu zaraditi oni koji će obavljati poslove konferencijskog (simultanog) prevođenja250 kuna po satu.


Cijene za poslove koji nisu navedeni u ovom cjeniku SC-a Zagreb, određuju se sukladno vrsti i trajanju posla, ali obavezno prije obavljanja posla, navode iz Studentskog centra. Čitav cjenik može pogledati ovdje.

Još vijesti