V.K. u Karijera

Studentski centar objavio novi cjenik preporučenih satnica: Sat jednog posla 'vrijedi' čak 250 kuna!

S ulaskom u 2022. godinu, studentska minimalna satnica porasla je na 29,30 kuna.

4. Siječnja 2022 15:21
Studentski ugovori

Studentski ugovori Foto: MojFaks

Kako smo pisali, sukladno podizanju minimalne hrvatske plaće, podigla se i ona studentska. S obzirom na to da obavljanje svakog posla iziskuje drugačija znanja i vještine, za neke poslove se plaća više, dok za druge manje.


Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu je stoga objavio i novi cjenik s novim predloženim studentskim satnicama, po kategorijama poslova. Tako su stavili da bi za obavljanje administrativnih poslova poput rada unosa podataka u računalo, knjigovodstveni poslovi i slično satnica bila od zajamčene minimalne 23,30 kuna, ali za određene poslove predlažu i više.


>>>Sad je i službeno: Minimalna studentska satnica od 1. siječnja ponovo raste<<<


Tako javljaju da je za prijevod s hrvatskog jezika na strani jezik cijena jedne kartice teksta (1500 slovnih mjesta) 70 kuna, dok je s drugog jezika na hrvatski 50 kuna. Osim toga, najveća predložena satnica je za konferencijsko simultano prevođenje, a za to je satnica i do 250 kuna.

U kategoriji poslova čišćenja također su različite cijene, iako ne s ovako velikim odstupanjem najmanje od najveće, a satnica je u prosjeku oko 30 kuna. Za portirske poslove SC predlaže minimalnu satnicu, dok je za rad u restoranima podignuta na najviše 30 kuna po satu.


Za rad u kulturi, na koncertima ili filmovima, u kazalištu i slično, SC predlaže minimalnu stanicu, dok za programiranje na računalu i izrade web stranica predlažu satnicu od 60 kuna.


>>>Na fakultetu u Osijeku traže pojačanje: Zapošljavaju dvoje studenata – trebaju im 'tete čiste'<<<


U poslovima promidžbe najveće su razlike u cijenama, pa je na primjer za rad u pozivnom centru satnica od 29,30 pa do 32 kune po satu, dok za prodajne predstavnike ide do 40 kuna po satu.


Iz SC-a napominju kako su "navedene cijene okvirne i da poslodavac može ponuditi drugačije cijene od navedenih, ali ne niže od minimalne satnice propisane Zakonom".


Također, studenti kao "izvođači radova imaju pravo na 50 posto uvećanja naknade za sate rada u dane državnog blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i rad nedjeljom", stoji u napomeni u cjeniku. Uz to, "cijene se za poslove određuju sukladno vrsti i trajanju posla, ali obavezno prije početka obavljanja posla", naglašavaju.


Detaljniji prikaz cijena po poslovima možete vidjeti ovdje.


Još vijesti