Mojfaks.hr u Karijera

Ugovori za sve! Izjednačavaju se redovni i izvanredni studenti - svi će moći raditi preko SC-a

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova prema kojem će pravo rada preko student-servisa imati i izvanredni studenti.

30. svibnja 2018 18:05
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vlada je u srijedu sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se svim studentima koji nemaju neki oblik ugovora o radu omogućava da rade preko studentskog ugovora, a uvodi se i inspekcijski nadzor kako bi se spriječila zlouporaba takvog rada te se definiraju obveze naručitelja posla i posrednika te prava studenata, piše N1.

Izvor: scst.unist.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je to jako važno jer ima puno studenata koji, da bi mogli studirati, rade preko student-servisa. Naglašava i da se zakonom uređuje područje koje je trenutačno regulirano pravilnikom iz 1996. godine (Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata iz 1996. godine).

Neće više biti zlouporabe studentskog rada?


Prema pisanju N1, predloženim zakonom uspostavlja se mehanizam kontrole ove vrste obavljanja poslova (nadzor), uređuje se sustav zaštite studenata, definiraju uvjeti i način zaključivanja ugovora, obveze naručitelja posla te korištenje naknade za posredovanje. Propisuju se i prekršajne odredbe odnosno novčane kazne posrednicima i naručiteljima posla te zaštitne mjere posrednicima, naručiteljima posla i izvođačima za kršenje odredbi zakona. Zakonom se tako uvodi inspekcijski nadzor koji će provoditi tijela državne uprave nadležna za nadzor propisa o radu kako bi se spriječila zlouporaba studentskog rada, s obzirom na to da zarada od studentskih poslova iznosi više od milijardu kuna na godinu.

...Mala pobjeda: Zakon o studentskom radu uskoro bi trebao biti upućen u Sabor...


...Gdje je zakon o studentskom radu? Studenti čekaju godinu dana, a odgovor MZO-a je: \'budite strpljivi\'...Definiraju se i obveze naručitelja posla, uključujući isplatu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, pravo na uvećanje naknade za obavljeni posao prema propisanim uvjetima, osiguranje sigurnih uvjeta za obavljanje posla, zaštitu dostojanstva izvođača i pravo na plaćeni odmor. Predlaže se i uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova po satu koja se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH prema posebnome propisu podijeli sa 160.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Ministrica naglašava da se predloženim zakonom omogućava zaštita studenata i njihovih prava te se sprječava zlouporaba studentskog rada kroz, kako je istaknula u izjavi novinarima uoči sjednice Vlade, jasno definirane obveze posrednika u zapošljavanju studenata – studentskih centara, koji će morati jasno evidentirati "tko radi, gdje radi, pod kojim uvjetima, tko ostvaruje primitak…".

Morat će se tako voditi evidencije o studentskom radu i taj rad ni na koji način neće smjeti konkurirati radu stalnih zaposlenika te se primjerice neće moći koristiti rad studenata na radnim mjestima gdje se nekome prije toga unatrag šest mjeseci dalo otkaz, a isto tako nikome se neće smjeti dati otkaz jer se angažiralo studenta. Posrednik je, uz ostalo, dužan i naknadu po uplati naručitelja najkasnije u roku od 3 dana od dana uplate sredstava na račun posrednika doznačiti na račun izvođača.

Cijeli članak o ovoj temi pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: N1
foto: Darko Ba/MojFaks
Još vijesti