L.B. u Karijera

Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata

Svake godine mediji rado prenose rezultate istraživanja o najpopularnijim poslodavcima u Hrvatskoj, kao i onima koji doprinose kvalitetnijem studentskom životu, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata te za to bivaju nagrađeni nagradama poput 'Zlatnog indeksa' i titulama 'poslodavca prijatelja studenata'. Statistika student servisa ipak najbolje otkriva koji su to poslodavci za koje se podiže 'studentski ugovor više' i kod kojih studenti očito najviše vole stjecati radno iskustvo i dodatni džeparac.

21. svibnja 2018 13:01
Studenti na ulazu u zagrebački SC

Studenti na ulazu u zagrebački SC Foto: MojFaks

I ove godine, četrnaestu godinu zaredom, portal MojPosao objavio je rezultate istraživanja o omiljenim poslodavcima kod kojih bi Hrvati rado zarađivali plaću. Već godinama na ovoj se ljestvici redovito nalaze popularne njemačke tvrtke: dm – drogerie markt, LIDL, Müller, Kaufland i sl., a možemo slobodno napisati da su "pomele" konkurenciju i ovaj put.


Dm na prvom, LIDL na drugom i trećeplasirani Müller najbolje su kompanije po mišljenju više od 10 tisuća ispitanika. Od domaćih kompanija na listi najpoželjnijih našle su se i Valamar grupa, Atlantic grupa (koja je s 14. skočila na deveto mjesto) te uvijek atraktivna tvrtka Rimac Automobili. Ovisno o preferencijama spolova ili regionalno specifičnim "ukusima", na popisu su se našle i Zagrebačka pivovara, HEP, Jadran Galenski Laboratorij i Maistra.


...Ugovor samo studentima do 23. godine? Profesor sa zagrebačke Ekonomije: Nije normalno da studenti zamijene redovne radnike...


No, što kaže statistika student servisa najvećeg studentskog centra u Hrvatskoj – onoga u zagrebačkoj Savskoj ulici? Koje su to tvrtke koje na godišnjoj razini ispune i isplate naknade najvećem broju studenata i koliki je to konkretno broj ugovora za svaku kompaniju?

Odgovore na ova pitanja od zagrebačkog SC-a zatražio je prošle godine Kristijan Vojnić za potrebe istraživanja o prekarnome radu provedenog u sklopu Centra za mirovne studije.

Unutar ovih istraživanja i promišljanja o prekarnome radu, Vojnić se uglavnom fokusirao na izračune životnog standarda studenata, a kako bi do njih došao sakupljao je pojedinačne ugovore kolega, ali i od zagrebačko g SC-a zatražio određene informacije o satnicama, kompanijama koje izdaju i fakturiraju najveći broj studentskih ugovora, ali i brojnim drugim pitanjima i problemima koja dodatno aktualnizira odugovlačenje oko donošenja Zakona o studentskome radu.

Na taj je način došao do podataka o tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj i zapošljavaju studente, a za koje su studenti tijekom protekle 4 godine u student servisu najčešće tražili ugovor.


Kaufland na broju jedan, a top 10 kompanija ostvarilo je čak 14,04% svih izdanih ugovora studentima članovima zagrebačkog SC-a


Iako se situacija razlikuje iz godine u godinu (zatražene su informacije za godine 2014., 2015. i 2016.), moguće je primijetiti da se u sve tri godine ponavljaju tvrtke H&M, Kaufland, Dm, Tiskara Zagreb, Globalna hrana (rad u restoranima McDonald\'s) pa čak i Konzum. S druge strane, marketinška tvrtka MPG koja je 2014. i 2015. bila na začelju izdanih ugovora (te dugo vremena slovila kao jedna u kojoj na godišnjoj razini praksu stječe najveći broj studenata – njih čak 2500), 2016. godine potpuno je nestala s ljestvice.

...Mobing, neisplata plaća, preniske satnice: Studentice istražile tamnu stranu rada na studentski ugovor...


Popularni su i telekom kompanije Iskon Internet i Hrvatski Telekom koji su također svake godine bili u top 10 poslodavaca što se broja ostvarenih ugovora tiče.

2016. godine na deseto je mjesto zasjela jedna od kompanija iz grupacije Inditex – popularna Zara koja je izdala 1752 ugovora. Iza nje je VIPnet sa 1826 realiziranih ugovora, zatim H&M sa 2064, DM sa 2201 ugovorom, Tiskara Zagreb sa njih 2299, Konzum s 3267, Iskon s 3455, Globalna hrana s 3696, HT s 3981 te Kaufland s rekordnih 4680 ugovora. Ovih 10 kompanija ukupno je ostvarilo 29221 ugovor u 2016. godini što čini čak 14,04% svih ugovora izdanih studentima te godine.

Također možemo vidjeti da je Kaufland u godinama 2015. i 2016. svrgnuo s trona HT, ali i ostvario veći broj ugovora: dok je HT 2014. godine bio na prvome mjestu sa 4262 ugovora, sljedećih godina na njegovo je mjesto došao Kaufland i to s 398, odnosno 418 ugovora više.

Dakle, moguće je zaključiti da se omiljeni poslodavci osoba s radnim iskustvom dobrim dijelom podudaraju s afinitetima studenata koji svake godine također rado odabiru Kaufland i dm-drogerie markt za povremene poslodavce. McDonald\'s je zbog fleksibilnog radnog vremena i velikog broja poslovnica također u samom vrhu, kao i "fast fashion" modni brendovi Zara i H&M.


...Čak 4 mjeseca radi puno radno vrijeme! Prosječni student mora raditi jer je siromašan - ali kada da onda studira?...


Iznenađenje su pak neke domaće tvrtke koje "odraslim" osobama na tržištu rada očigledno nisu interesantne, a kao što su Konzum i Tiskara Zagreb.
Još vijesti