Mojfaks.hr u Karijera

Tvrtka Infinum kao primjer svim poslodavcima: Nudi besplatni tečaj za studente, a onima najboljima i posao

Tvrtku Infinum su 2005. osnovali studenti Matej Špoler i Tomislav Car, a danas je uspješna softverska tvrtka, konkurentna na svjetskom tržištu.

15. veljače 2017 16:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ono što Infinum razlikuje od većine jest projekt Infinum Student Academy koja studentima pruža brojne prilike u svijetu programiranja i digitalnog dizajna. Time pokazuju angažiranost i volju da studentima omoguće praktični rad, ali i stjecanje znanja iz prve ruke od vrhunskih mentora koji su mahom stručnjaci u svom poslu.

Tvrtka se bavi razvijanjem aplikacija za klijente iz financija, zdravstva, turizma, telekomunikacija te medija, a njihovo sjedište se nalazi u Zagrebu. Kako bismo saznali što se sve odvija na spomenutom besplatnom tečaju Infinum Student Academy, razgovarali smo s Katarinom Šarlijom, koordinatoricom ovog projekta.

Nakon završenog tečaja studenti samostalno izrađuju mobilne aplikacije ili web stranice


Kako kaže Katarina Šarlija, ovaj besplatni tečaj pokrenut je 2015. te su inicijalno započeli s Android, iOS i Ruby on Rails tečajevima dok su u 2016. pokrenuli tečaj digitalnog dizajna. Prema riječima koordinatorice projekta, najveći uspjeh i ponos Academyja su diplomanti kojih trenutno ima oko 80.

"Academy nam se pokazao kao izvrstan onboarding alat, a svakodnevna potvrda za to su nam 20 studenata koji su nakon završenih tečaja ostali raditi kod nas. Važan nam je doprinos zajednici jer ne želimo i nije nam isplativo čekati da se obrazovni sustav prilagodi potrebama tržišta rada. Često ističemo vlastiti doprinos zajednici jer želimo da u svijetu budemo prepoznati kao konkurentni u IT industriji pa iz tog razloga redovno pišemo članke o tehnologijama, objavljujemo open-source materijale, pričamo na konferencijama i drugo", objašnjava koordinatorica projekta.


Izvor: FacebookIzvor: Facebook

U praktičnom radu studentima pomažu profesori i mentori, a tijekom tečaja naučit će programirati ili dizajnirati
. Glavni cilj je da student nakon završenog tečaja može samostalno napraviti web stranicu ili mobilnu aplikaciju, a ako je suditi po povratnim informacijama, čini se kako praktični rad studente najviše i veseli.

"Profesori i mentori su naši najbolji zaposlenici koji znaju prenijeti svoje znanje i iskustvo što su potvrdili na brojnim konferencijama. Studenti često dolaze pisati zadaće u naše urede pa ako se susretnu s problemom, na raspolaganju im su im svi zaposlenici. Tečaj za razvijanje aplikacije traje mjesec dana dok je dva mjeseca za dizajn, što je vjerovali ili ne, dovoljno vremena za naučiti puno toga. Iza svakog predavanja slijedi domaća zadaća koju mentori pregledavaju te šalju na ispravak dok zadaća nije na očekivanoj razini kvalitete. S obzirom na to da se tečaju treba zaista posvetiti, trudimo se održavati ga kada studenti imaju manje fakultetskih obaveza. Unatoč tome, postoje studenti koji nisu uspjeli odgovoriti na zahtjeve tečaja", kaže Katarina Šarlija.

Ocjene s u indeksu nisu uvjet za pohađanje tečaja, ali prijamni ispit jest!


U ovoj tvrtki znaju da ocjene nisu mjerilo znanja stoga im nije važno što piše u indeksu studenata koji žele pohađati tečaj rezultati s prijemnog ispita za Academy. Za tečaj digitalnog dizajna bitan je portfolio radova studenata.

Kao što su i sami rekli, Infinum ne može čekati da obrazovni sustav odgovori na potrebe tržišta rada pa najvećim nedostatkom fakulteta u Hrvatskoj smatraju nemogućnost praćenja realnih potreba tržišta i novih tehnologija.

"Kao najveći nedostatak fakulteta koje odabiru studenti koji se odluče za karijeru u IT-u jest nemogućnost da obrazovni sustav prati realne potrebe tržišta i nove tehnologije koje se iz dana u dan pojavljuju. Mislim da su upravo zato projekti poput ovog važni jer popunjavaju tu «stepenicu» između znanja koja se uče na fakultetu i onoga što se primjenjuje u praksi. U potpunosti razumijem da sustav nikad tako brzo neće moći ažurirati kurikulum, ali ovo je odlično rješenje koje spaja studente s tržištem rada i čini ih spremnima. Prije par godina ovdje bih sigurno navela nedostatak praktičnog rada, ali to se značajno poboljšalo – fakulteti usko surađuju s tvrtkama, zaposlenici često sudjeluju u nastavi, studenti odrađuju prakse, a i sami organiziraju velik broj natjecanja i događanja gdje u suradnji s tvrtkama rade na učenju novih tehnologija. Mislim da to treba i dalje poticati i kao i poslodavci bitno da što više sudjelujemo u takvim projektima i inicijativama", rekla je Tanja Bulbuk, iz Odjela ljudskih potencijala u Infinumu.

Iskustvo studentice koja je ostala raditi u Infinumu


Zbog duljine trajanja tečaja profesori i mentori do kraja programa već se jako dobro upoznaju sa studentima i njihovim načinom rada, a u selekciji za buduće zaposlenike biraju najbolje studente koje kasnije pozovu na neformalnu kavu tijekom koje razgovaraju o njihovom dojmovima vezanima uz Academy te planovima vezanim uz fakultet i daljnji rad. Studenti koji se posebno iskažu tijekom tečaja, a za koje zaposlenici Infinuma procjene da žele ostati u firmi, imaju priliku dobiti posao. U tom slučaju nisu potrebni nikakvi dodatni testovi niti procjene upravo zato što se profesori i mentori do kraja tečaja dobro upoznaju s polaznicima Academyja te raspolažu konkretnim saznanjima o potencijalu svakog kandidata.

Nika Jukić, diplomantica Infinum Student Academyja 2015., trenutno radi na poziciji "Ruby on Rails engineera", odnosno bavi se izradom web aplikacija. Kako kaže, u odličnom je timu i svaki dan uči nešto novo, a dodaje kako njen posao nije ni malo monoton i dosadan.

"Prije Infinum Academyja nisam imala praktičnog iskustva rada u razvoju web aplikacija i nisam imala samostalne projekte izvan faksa. Academy mi se činio kao super prilika za naučiti nešto novo i korisno, ali nisam očekivala da ću na kraju biti među najboljima u grupi i dobiti posao. U mjesec dana sam pokazala što znam i mogu i bilo mi je drago što su prepoznali moj trud. Kroz godinu i pol provedenih u Infinumu naučila sam neusporedivo više nego na faksu. Pristup učenju ovdje je skroz drugačiji. Na faksu je pristup više orijentiran na teorijski, nego na praktični dio, a najčešće se uče i dosta zastarjele tehnologije od kojih student neće imati koristi nakon faksa. Rad na pravim projektima svakako ima svoju težinu, super je osjećaj razvijati aplikacije koje će ljudi diljem svijeta svakodnevno koristiti", otkriva Nika.


Studentica Nika je sudjelovala na Infinum Student Academy 2015. i ostala raditi... foto: Infinum

K tome, kaže da joj se sviđa što dobiva konkretnu povratnu informaciju o svom radu od iskusnijih kolega. Naglašava kako za razliku od rada u labosima na faksu, u Infinumu paze na kvalitetu koda i nije dovoljno da nešto samo radi, nego se uvijek ispituje kako nešto može raditi još bolje. Nika kaže kako u ovoj struci uvijek ima mjesta za napredak, a da Infinum ide u korak s vremenom i da učenje nikada ne prestaje.

"Academy je jako dobra odskočna daska jer se studenti mogu upoznati s tehnologijama s kojima se nemaju prilike susresti na faksu i sreći iskustvo koje će ih kvalitetno pripremiti za budući posao", dodaje Nika.

Bez pogovora se može reći da Infinum daje mladima priliku za učenje, rast i zaposlenje, a kada bi i druge tvrtke bile tako otvorene i voljne stvoriti šansu novim talentima za probitak u IT područje, Hrvatska bi možda postala nova Silicijska dolina.

Ivana Petrić
foto: Infinum