Anja Z u Karijera

Vrtoglava satnica od 2500 kuna! Ne nasjedajte na ovaj FEJK oglas za posao – evo o čemu se radi

Zbog koronavirusa i zatvaranja mnogih djelatnosti, studentskih poslova u prethodnoj godini bilo je znatno manje, a ni početak aktualne nije mnogo bolji.

18. veljače 2021 15:20
E-mail odgovor

E-mail odgovor Foto: MojFaks

Za vrijeme proljetnog zaključavanja u Republici Hrvatskoj mnogi su ostali bez posla, a među najpogođenijima su svakako i studenti. Izuzetak su bili oglasi za poslove koji se mogu odrađivati od kuće i online, poput tečajeva stranih jezika, instrukcija, informatičkih poslova, korisničke podrke ili pak poslovi dostave.


...Ovaj student informatike radi dva posla, a prijavio se i za treći: Evo kako mu to polazi za rukom...


I dok se situacija ipak popravlja u odnosu na proljeće, pronalaženje posla studentima je i dalje otežano. Oglasa je malo, a i oni koji se pojave vrlo brzo se "razgrabe". Iz prethodnih razgovora sa studentima, doznali smo da posao ne biraju, već traže mogućnost odrađivanja kakve-takve satnice i adekvatne plaće. Upravo zbog velike potražnje za poslom, znaju se dogoditi nesmotreni propusti o procjeni vjerodostojnosti oglasa za posao. S obzirom na to da studenti, osim oglasa na stranicama sudentskih centara, pretražuju i specijalizirane grupe na društvenim mrežama, važno je napomenuti da bi studenti trebali biti dodatno oprezni kad su takvi oglasi u pitanju.


Sumnjivi oglasi nude vrtoglave satnice


Društvene mreže svima omogućuju kreiranje profila i oglasa za posao – koji možda i ne postoji. Tako se u posljednjih mjesec dana u nekoliko Facebook grupa koje okupljaju studente stanare domova, kao i one koji traže poslove, pojavio sumnjiv oglas. Naime, riječ je o oglasu kojim se traže studenti koji bi za astronomski visoku satnicu "pozirali studentima umjetničkih smjerova".  S obzirom na to da se u oglasu navodi malo informacija, u nekoliko navrata kontaktirali smo Facebook profile koji stoje iza objavljenih oglasa – svaki put bezuspješno. Slali smo i nekoliko e-mail upita, nakon čega bi objave na društvenim mrežama nestale. Danas se jedan takav oglas ponovno pojavio u Facebook grupi.


Lažni oglas ubrzo nakon objave je uklonjen... foto: screenshot@Ekipa s Cvjetnog via Facebook


Kako se može pročitati u oglasu, traže se muški i ženski studenti za poziranje, a cijene po satu kreću se od 500 kuna do vrtoglavih 2500 kuna. Potražnja za studentima modelima nije nešto novo na akademijama, međutim navedena satnica ukazuje da je oglas lažan.


Kako nam govori Viktor Popović, pročelnik Slikarskog odsjeka na Umjetničkoj akademiji u Splitu, potreba za novim modelima javlja se s vremena na vrijeme. Akademija ima nekoliko angažiranih modela u kontinuitetu, ali kada netko od njih otkaže, potražuju se novi modeli. No, ovdje je bitno napomenuti da se studenti zapošljavaju isključivo posredstvom studentskog centra.


...UPOZORENJE! Lažni profil mami studentice za posao: 'Tražili su mi da pričam o intimnim stvarima...'...


"Radi se o angažmanu koji uključuje poziranje pred malim grupama studenata za crtanje, slikanje ili modeliranje portreta i figure (akta) na Likovnom odjelu Akademije, i to na odsjecima Slikarstvo, Kiparstvo i Likovna kultura i likovna umjetnost. Koriste se modeli svih dobnih skupina pa tako i studenata", objašnjava nam pročelnik Popović.


Kako nam dalje govori, naknada za poziranje studentima je 26,50 kn/h za glavu i 34,00 kn/h za akt po odrađenom školskom satu (45 min). A da je takva situacija i na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, potvrdila nam je i jedna profesorica. Kako nam govori, nije upoznata da se trenutno traže studenti putem oglasa na društvenim mrežama, a osim toga, koliko je upoznata, njihovi modeli najčešće primaju minimalnu studentsku satnicu za posao poziranja.


Ako zatraže da im pošaljete fotografije – budite oprezni!


S obzirom na to da smo prilikom javljanja na oglas, isticali da nam informacije trebaju za potrebe pisanja članka – kako bismo studentima pojasnili što angažman točno uključuje, ne iznenađuje nas da nam osobe koje stoje iza Facebook profila nikada nisu odgovorile. No, satnica i neuobičajenost oglasa, motivirale su i studente da se jave. Kako nam jedna studentica umjetničkog smjera govori, ona se javila na sporni oglas – ali je po odgovoru zaključila da je lažan.


E-mail odgovor E-mail odgovor Foto: MojFaks

Dio e-mail komunikacije naše sugovornice sa sumnjivim 'poslodavcem'... foto: screenshot/privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje M.M.


Nakon što je navodnu Petru pitala za adresu, odgovora više nije bilo. Uspjeli smo pronaći i jednu studenticu koja povremeno radi kao model na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Kako nam govori, prilikom javljanja za ovakve poslove, naročito s oglasima na društvenim mrežama treba biti pažljiv, i javljati se na oglase koje objavljuje npr. Likovna akademija.

"Čim netko traži slike da vidi kako izgledaš je laž velika, jer oni na Akademiji cijene sve: od starčeka od 80 godina do mlade osobe, debeo, mršav nebitno. Njima je sve to izazov i svi jako cijene modele jer ih je jako malo", govori naša sugovornica te dodaje da je procedura takva da, nakon što se javite na oglas, dogovorite termin i dobijete broj telefona profesora kod kojega trebate ići. Satnica za akt je 45 kuna, a za portret 25 kuna.


...Utjecaj korone na studentske poslove: Neki morali dolaziti na posao iako su trebali biti u samoizolaciji! U samo jednoj branši posao ipak 'cvjeta'...


Zbog skromne ponude, trenutna situacija ne pogoduje studentima koji žele raditi, stoga ne iznenađuje da mladi pokušavaju pronaći bilo što kako bi zaradili koju kunu, a što pojedini pokušavaju iskoristiti. Zbog toga je potrebno dobro provjeriti oglase koji se javljaju na društvenim mrežama, kao i potencijalnog poslodavca. Ukoliko vam se oglas i poslodavac učine sumnjivima, prijavite objavu administratorima grupa u kojima ste oglas pročitali.

Još vijesti