Mojfaks.hr u Karijera

UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici 'skinuli' skoro 1500 kuna s plaće

Studenti koji rade putem student-servisa trebaju voditi računa i o porezu, posebice oni koji zarađuju više od minimalne studentske plaće.

24. studenog 2020 12:27
UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici 'skinuli' skoro 1500 kuna s plaće

UPOZORENJE! Pazi koliko zarađuješ, studentici 'skinuli' skoro 1500 kuna s plaće Foto: MojFaks

Do prošle godine godišnji neoporezivi limit koji su studenti mogli ostvariti radom "na ugovor" iznosio je 60 600 kuna, dok je od 2020. povećan na 63 000 kuna. Do povećanja neoporezivog limita došlo je zbog je povećanja iznosa osobnog odbitka s 3800 kuna na 4000 kuna.

Što to  znači za studente?


Ako student ostvari zaradu veću od 63 000 kuna, sve iznad navedenog iznosa oporezuje se kao plaća po stopi od 24 posto, plus odgovarajući prirez. Prema Pravilniku o porezu na dohodak te osobnom odbitku koji je definiran Zakonom o porezu na dohodak, studentska zarada neoporeziva je do iznosa od 63 000 kuna godišnje. Taj iznos sadržava neoporezivi primitak od 15 000 kuna i osnovni odbitak koji sada iznosi 48 000 kuna godišnje.


...Radili ste preko SC-a i prije par godina? Porezna šalje \'čestitke\'! Mladić upozorio sve da provjere primanja jer on mora vratiti lovu za 2014...


Važno je napomenuti, da roditelji gube pravo na poreznu olakšicu za uzdržavanog člana obitelji kada student ostvari prihode iznad visine neoporezivog odbitka.

...Studenti u panici: \'Prekoračila sam limit od 15000 kuna, a nisam primijetila na vrijeme...\' Evo KAKO IZBJEĆI ovaj scenarij!...


Mnogi studenti za ova pravila načelno znaju, međutim sudeći po njihovim žalbama iz godine u godinu nakon što im Student-servis uplati manji iznos plaće, ipak ne vode dovoljno računa o poreznim pragovima i limitima. Iako se možda početkom godine iznos od 63 000 kuna godišnje ne čini tako blizu, uz solidnu mjesečnu plaću moguće ga je premašiti.


Prošli mjesec 50, a ovaj čak 1440 kuna manje!


...Konačno službeno: Studenti su oslobođeni poreza ako zarađuju do 60 600 kuna godišnje...


Adriana, apsolventica anglistike i pedagogije na Sveučilištu u Zadru, za portal MojFaks podijelila je svoju situaciju sa student-servisom u Zadru, koji joj je skinuo određenu svotu novca s plaće jer je prešla limit dozvoljenih primanja. Kako nam govori, u svemu najviše joj smeta što je iz Student-servisa nisu prethodno obavijestili da se približava dozvoljenom limitu, kada već imaju uvid u njena primanja.

"Prošli su mi mjesec skinuli 50 kuna poreza s plaće jer sam prešla limit (prag) od 63 tisuće kuna primanja. Za 10. mjesec sam dobila plaću, ali imala sam i neke povišice i tako...Uglavnom, ovaj su mi mjesec skinuli – ne 50 kuna, već  1440 kuna s plaće", govori nam Adriana.

...Više ne morate brinuti zbog poreza: Studenti napravili aplikaciju koja provjerava koliko ste zaradili preko SC-a...


Naša sugovornica živi u drugom gradu i radi u struci, ali još uvijek ne može raditi na ugovor o radu. Treba diplomirati u veljači i dotad je na studentskom ugovoru.
 
"Ja radim \'full time\', plaća mi je 6 tisuća kuna, sjelo mi je 4560 kuna. Zovem Student-servis, odnosno voditelja Student-servisa u Zadru, čim sam se predstavila i rekla da imam pitanje, voditelj je prepoznao o kome je riječ i rekao: \'Da, da, plaća vam je šest tisuća kuna, skinuli smo vam porez za 24% i to je tih 1440 kuna manje\'. Sve iznad prijeđenih 63 000 kuna, na svaku zarađenu kunu ide 24% poreza", kaže Adriana.

Nikakva podrška i uputa studentima?


Kako nam Adriana govori, svjesna je da za dozvoljeni prag od 63 000 kuna studenti znaju, ali i da sa s obzirom na sve obaveze koje imaju, ne stignu baš svaki mjesec razmišljati o tome. Zbog toga smatra da kako bi od Student-servisa bilo korektno prema studentima kada bi im slali obavijest prije nego premaše dozvoljene limit. 

...Ako ste radili preko SC-a, a planirate i dalje - ovo su novosti koje morate znati! Porezi, obračuni, limiti zarade...


"Je li toliko teško staviti neku napomenu, sad napokon imamo u Zadru i online podizanje ugovora, pa postaviti online na stranicama da pratimo koliko smo zaradili prije nego se frakturira sve? Je li toliko teško staviti npr. crvenu zvjezdicu kada prijeđemo 60 tisuća kuna da piše – budite oprezni, ako ostvarite još 3 tisuće ili više kuna preko studentskog ugovora, plaćate porez koji ipak nije mali", pita se ova apsolventica.

Na ova pitanja i prijedloge, voditelj Student-servisa poručio je kako se sve vidi, koliko je isplaćeno i fakturirano te da studenti to trebaju znati.

Naučila lekciju


Naša sugovornica govori nam kako je naučila lekciju, ali želi da njen primjer posluži kolegama kao upozorenje i motiv da vode računa o vlastitim prihodima. Adriana je primijetila i \'skidanje\' prvih 50 kuna, no nije znala da će idući iznos biti znatno viši.

"Znam da će reći \'uh, kaj se žali, ima veću plaću od pola stanovništva, a nema ni faks\', ali ja se za to naradim. Nisam dobila pare na lutriji pa da mi se tak\' lako pozdraviti s njima. Zašto onda ne kažnjavaju one poslodavce koji koriste  studente k\'o jeftinu radnu snagu, a ne da se porez lomi na nama?!", poručila je Adriana.

A.Z.
foto: Darko Ba/MojFaks