V.K. u Karijera

[VIDEO] 13-godišnji fizičar ušao u Guinnessovu knjigu rekorda: Izveo nuklearnu fuziju u 'uradi sam' reaktoru

Jackson Oswalt u Guinnessovu knjigu rekorda ušao je kao najmlađa osoba koja je izgradila nuklearni fuzijski reaktor.

27. prosinca 2021 12:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jackson je uspio spojiti dva atoma deuterija u malom, stolnom fuzoru vlastite izrade. "Izrada fuzora je vrlo opasan proces većinom zbog velikog napona struje, pa se moram dobro zaštiti, a to je na primjer što imam rukavice koje me štite od velikog napona struje", započinje mladi fizičar.


>>>15-godišnjak je najmlađi diplomac ovog fakulteta: 'Pao' u trećem osnovne, a sad ima 4 diplome<<<


Sve je počelo jednim člankom


"Temperatura u mom reaktoru varira, no najčešće je oko 100 milijuna Kelvina", kaže 13-godišnje čudo od djeteta. Kao mali, oduvijek je volio graditi stvari. "Volio sam raditi u djedovoj radionici. Izrađivao bih figurice i slično, pa se uz moju kreativnost sve to proširilo na moju gradnju reaktora. Počeo sam se zanimati za nuklearnu fiziku prije 3 godine i moja fascinacija je počela kada sam pročitao jedan članak, tada najmlađeg fizičara koji je izgradio reaktor. Imao je 14 godina", priča Jackson kako je sve počelo.


>>>S 11 godina diplomirao fiziku: 'Besmrtnost je moj cilj – želim što više tijela zamijeniti mehaničkim dijelovima...'<<<




Nadalje, Jackson pojašnjava razliku između fisije i fuzije. "Uspio sam iskoristiti struju kako bih pojačao dva atoma deuterija zajedno tako da se spoje u atom helija 3, koji također ispušta neutron koji može pomoći u zagrijavanju vode i pokrenuti parni stroj, a on zauzvrat generira električnu energiju", pojašnjava procese.


Roditeljima je sve objasnio


Za proces koji je pojasnio i u video-isječku, kaže kako je za ovaj proces dovoljno samo 10 do 15 minuta. "Projekt je bio vrlo kompleksan. Najteže mi je bilo shvatiti kako da

napravim vakuum u komori. Na to sam potrošio sigurno pola godine kako bih uspio zapečatiti komoru da ne ispušta zrak", pojašnjava.

"Tijekom njegovog eksperimenta u nekoliko sam navrata ipak bila malo nesigurna i rezervirana", kaže ponosna majka Jennifer Oswalt. "Guglala sam neke stvari kako bih provjerila što radi", tvrdi i nadodaje da je Jackson bio vrlo detaljan u objašnjavanju svojim roditeljima što radi te da je proces za njega siguran. "Na kraju je zaradio moje povjerenje", kaže majka.


>>>Fizičar Marin Vukšić: Stroj u kojem testira fuzijske materijale mogao bi dovesti do novog izvora energije!<<<


U knjigu ušao kao 12-godišnjak


Samo nekoliko sati prije 13. rođendana, uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda, za koju kaže da ju je čitao svaki dan sa svojim prijateljima.


U budućnosti želi otvoriti zakladu koja bi mogla financirati nadarenu djecu i njihove ideje te potaknuti i dalje razviti njihovu volju za stvaranjem, kakvu ima i sam.


izvor: Youtube.com

Još vijesti