Mojfaks.hr u Karijera

Visoke cijene, namještaj iz 'Juge', grozni stanodavci? Ekipa studentica 'Žene od kamenih pločica' osmislila APLIKACIJU koja će im stati na kraj

Tim 'Žene od kamenih pločica' koji čine studentice Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Tina Ćošić, Ana Gambiroža, Antonija Golub i Valentina Pjanić osvojile su prvu nagradu na zadarskom Hackathonu.

20. listopada 2020 11:45
Visoke cijene, namještaj iz 'Juge', grozni stanodavci? Ekipa studentica 'Žene od kamenih pločica' osmislila APLIKACIJU koja će im stati na kraj

Visoke cijene, namještaj iz 'Juge', grozni stanodavci? Ekipa studentica 'Žene od kamenih pločica' osmislila APLIKACIJU koja će im stati na kraj Foto: MojFaks

Treće izdanje My Smart City konferencije i hackathona završilo je predstavljanjem rješenja 12 hackathon timova u kategoriji učenika te studenata i mladih od 18 do 27 godina. Hackathonci su imali 24 sata da osmisle svoja rješenja na temu kvalitete života. Mogli su se usmjeriti na rješenja za posao (co-working, crowd-funding, digitalni nomadi i rad od kuće) ili na rješenja primjenjiva u svakodnevnom životu (senzori, suživot). 

...Kava ili predavanje? Student s FER-a osmislio aplikaciju za praćenje izostanaka s faksa...


Pokušale su poboljšati kvalitetu života u Zadru


U kategoriji studenata pobijedio je tim studentica Sveučilišta u Zadru "Žene od kamenih pločica" s aplikacijom StanCo, rješenjem za studentski najam stanova. Kako nam govori jedna od studentica iz tima, Antonija, StanCo je ideja, a na hackathonu su predstavile kako je otprilike zamišljeno da aplikacija u budućnosti izgleda.

"Tema ovogodišnjeg Hackathona bila je poboljšanje života u Zadru, a Zadar je grad s velikim brojem studenata i kako smo i same studentice, dobro smo upoznate s problemom pronalaska smještaja", govori naša sugovornica. 

foto: Code Hub Zadar@Facebook

Pronalazak smještaja studentima koji ne ostvare pravo na dom, zna biti veliki problem. Cijene najma stana često su visoke, a kvaliteta namještaja ne prati taj standard. Problem predstavlja i sve učestalije izbacivanje studenata iz stanova netom prije ljetnih ispitnih rokova, kada stanodavci računaju na turiste. Svi ovi problemi potaknuli su tim "Žena od kamenih pločica" da osmisle način kako ih riješiti.

U planu su i recenzije najmodavaca, ali i najmoprimaca


...Dva studenta FOI-a osmislila aplikaciju za pomoć pri učenju – uniPepper...


"Ideja je bila osmisliti sustav kojim bi se mogli koristiti samo studenti i najmodavci, tako da obje korisničke skupine izrade svoj osobni profil gdje će navesti svoje preference, ovisno o potrebama. Tako bi najmodavci odmah mogli vidjeti odgovaraju li im studenti kao najmoprimci i obrnuto. Također smo odlučile uvesti i recenzije stanova/najmodavaca kako bi studenti odmah mogli pročitati iskustva drugih. Smatramo da bi ovako uštedjeli vrijeme i studentima i najmodavcima i olakšali svima potragu i proces preseljenja u drugi grad", priča nam Antonija. 

...Traženje stana vam je tlaka? Studentice iz Pule imaju aplikaciju uz pomoć koje ćete ocjenjivati stanodavce i lakše naći cimere...


Ove četiri studentice Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru osvojile su prvo mjesto u Hackathonu za studente i mlade, vrijedno 10 tisuća kuna! "Potrudit ćemo se razviti aplikaciju, a prvi korak za to napravit ćemo u sklopu pilot-projekta koji se ovaj semestar održava na fakultetu", kazala nam je o daljim planovima Antonija.

A.Z.
foto: Code Hub Zadar@Facebook