Mojfaks.hr u Karijera

Ne diplomira pametan, nego uporan? Studirao 12 godina zbog 'problema s profesorom', a sada će biti – ministar

Imenovanjem novog ministra za ljudska prava konačno je dovršen proces uspostave Vijeća ministara u susjednoj Bosni i Hercegovini. A imenovani ministar moglo bi se reći da je neobičan kandidat.

18. svibnja 2020 14:51
Ne diplomira pametan, nego uporan? Studirao 12 godina zbog 'problema s profesorom', a sada će biti – ministar

Ne diplomira pametan, nego uporan? Studirao 12 godina zbog 'problema s profesorom', a sada će biti – ministar Foto: MojFaks

Parlament BiH u petak je potvrdio imenovanje novog ministra za ljudska prava čime je dovršen proces uspostave Vijeća ministara na temelju rezultata izbora provedenih još prije dvije i pol godine. Na sjednici Zastupničkog doma glasovima vladajuće većine za ministra za ljudska prava i izbjeglice imenovan je Miloš Lučić, kandidat kojega je predložio blok srpskih stranaka okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

...Zadivili stručnjake: \'Ako to mogu studenti, zašto ne mogu političari?\'....


Lučić je bio neobičan kandidat jer je prema informacijama koje je i sam potvrdio pred parlamentarnim povjerenstvom za izbor i imenovanja postavio svojevrsni rekord u dužini studiranja.


Vječiti student 


Lučiću je pošlo za rukom, ono što mnogima (osim studentima Medicine možda) teško uspijeva. Da bi diplomirao na privatnom fakultetu trebalo mu je čak dvanaest godina, a prije toga mu je i za završetak srednje škole trebalo pet umjesto četiri godine jer je jedan razred morao ponavljati.

Pred parlamentarnim je povjerenstvom to obrazložio tvrdnjom kako je tada "imao problem" s jednim profesorom. Radno iskustvo novog ministra više je nego skromno a dostupna je samo informacija kako je on "radio u jednoj banci" i to sa srednjom školom.


...Trebaju li ministri biti visokoobrazovani: Janica bez diplome predložena za doministricu...


Oporbeni su zastupnici žestoko kritizirali taj prijedlog, uz ocjenu kako se predlaganjem ovakvih kandidata za ministre ruši svaki dignitet države. "Neozbiljno je da netko sa šaltera banke dođe u Vijeće ministara. Mi time derogiramo državu", kazao je SDP-ov zastupnik Zukan Helez.


Ministri ne bi trebali biti tankih kvalifikacija


Predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović istaknuo je da kandidati za ministre, ako već ne mogu biti savršeni, ne bi trebali biti ni ispodprosječni odnosno "vrlo tankih" kvalifikacija.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić podsjetio kako je Lučić pred parlamentarnim povjerenstvom za izbor i imenovanja iznio "originalnu" ideju kako bi riješio migrantsku krizu. Novi je ministar tako kazao kako je rješenje u tome da se "poveća izlazak, a smanji ulazak" migranata u BiH.

"Baš mi je drago da imamo rješenje za ovaj problem", kazao je ironično Nikšić. U prilog Lučićevog imenovanja govorila je jedino SNSD-ova zastupnica Sanja Vulić koja je kao argument u korist novog ministra iznijela konstataciju kako "momku treba dati priliku da se dokaže".

A.Z.
izvor: HINA
foto: Facebook @MilošLučić