Anja Z u Karijera

Za njega kažu da je jedan od najpoduzetnijih hrvatskih studenata, a na faksu je svega par sati tjedno? Ima jako dobar razlog za to!

Student Nikola Zec na drugoj je godini Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a javnost ga prati otkad je pokrenuo biznis s uvozom svjetskih grickalica. Njegova izjava da na faksu provodi 'samo' četiri sata dnevno izazvala je mnogo komentara među kolegama koji smatraju da je to - premalo.

11. veljače 2020 16:06
nikola

nikola Foto: MojFaks

Nikola trenutno vodi tri tvrtke, a široj smo ga javnosti predstavili na njegovom poduzetničkom početku - kad je odlučio Hrvatskoj javnosti ponuditi mogućnost da isprobaju grickalice i slatkiše iz cijeloga svijeta.

...Kutija puna okusa: Maturant studentima omogućio da probaju grickalice i slatkiše iz cijelog svijeta...


Nakon toga, okušao se i u savjetovanju drugih studenata, a najnovije i u medijskom biznisu pokretanjem Gooders News - projekta posvećenoga samo dobrim i pozitivnim vijestima.

...Studiranje i biznis? Nikola ima 19 godina, studira ekonomiju i vodi 3 uspješne tvrtke...


"Dan ima 24 sata, od toga 8 sati spavate, 4 sata ste na faksu i ostaje vam 12 sati. Način na koji ćete iskoristiti tih 12 sati je vaša stvar", kazao je Nikola, nakon čega su uslijedili komentari studenata koji se pitaju jesu li samo četiri sata dnevno na faksu dovoljna? Neki kolege tvrde da na fakultetu provode cijeli dan (od jutra do mraka), a drugi su pak cinično prokomentirali da bi i oni upisali njegov fakultet, samo iz zezancije.


Foto:MojFaks/Privatna arhiva


Zahvalan je vodstvu svog fakulteta jer studente ne opterećuju nepotrebnom teorijom...


Za Nikolu, manji broj sati provedenih na faksu je dobar potez Uprave fakulteta na kojemu studira. 

"Studiram na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i na fakultetu u prosjeku provodim 4 sata dnevno. To je ujedno i puni broj sati predavanja/vježbi na smjeru poslovne ekonomije (u prosjeku). Dok se je većina ljudi pobunilo protiv toga, ja držim da je to dobar potez uprave fakulteta jer na takav način omogućavaju da se studenti izvan fakulteta dodatno educiraju i rade na projektima. Ne zatupljuje ih se nepotrebnom teorijom, nego im se dopušta da znanje s fakulteta prenose na praksu kroz svoje projekte. Fakultet omogućava i brojne dodatne edukacije koje potom studentu koriste u njegovom profesionalnom razvoju", govori nam Zec. 

Što se tiče usklađivanja studentskih obveza i poduzetništva, Nikola za sada nema problema jer se uz dobar "time management" sve može postići.


...Sjećate se \'klinca\' zbog kojeg možete probati grickalice iz cijelog svijeta? Posao mu cvate i sada savjetuje studente kako plivati poduzetničkim vodama...


"Naravno, to ne znači da imam prosjek \'5.0\', ali si uvijek pokušavam uskladiti poslovne i fakultetske obveze”, govori nam on i dodaje da je primijetio kako su se mnogi u komentarima na tekst osvrnuli na sate koje provede na faksu. 
 
"Recimo hipotetski da imate 8 sati predavanja i dalje vam preostaje 8 sati koje možete iskoristiti za rad na projektu. Projekt će možda rasti sporije, ali to ne znači da se isti ne može pokrenuti.Tu su i vikendi i blagdani koje ja osobno koristim za završavanje stvari koje se nisu stigle odraditi u tekućem tjednu. Najlakše je dići ruke, reći \'ja to ne mogu\' i potom trošiti vrijeme na pisanje komentara po Facebooku", poručio je ovaj mladi poduzetnik. 

A.Z.
foto: privatna arhiva

Još vijesti