V.K. u Karijera

Zabrinjavajući trend koji raste: Studentice očekuju 14 posto niže plaće od muških kolega

Nažalost, i dalje se osjeća velika razlika u plaćama između muškaraca i žena koji obavljaju isti posao. Kako je to 'norma', potvrđuje i novo istraživanje koje ukazuje na zabrinjavajući trend koji se povećava.

10. rujna 2021 12:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što diplomiraju, studenti očekuju posao u struci. Neki koji imaju sreće, taj životni korak ostvare vrlo brzo, drugi pak ne. No, bez obzira kada pronađu posao, svi imaju pretpostavke i okečivanja što se prve plaće tiče, a ona su viša ili niža, s obzirom na to u kojoj je struci radite. Također, godinama se upozorava na trend da su za obavljanje istog posla žene manje plaćene od svojih muških kolega, čemu se pokušava stati na kraj.


Irski diplomci imaju puno veća očekivanja što se plaće tiče od svojih kolegica, barem prema istraživanju Universuma, koji je dio kompanije za zapošljavanje IrishJobs.


Istraživanje je provedeno na uzorku od 10,043 studenata tehničkih znanosti, medicine, inženjerstva, prirodnih i društvenih znanosti te prava, a trajalo je od listopada 2020. do travnja 2021. godine.


>>>Muškarci masovno odustaju od fakulteta – i ne izgleda da će se to promijeniti<<<


Jaz u iznosi prve očekivane plaće velik


Plaće koje su navele studentice diplomskih studija u anketi, a koje očekuju za svoje prvo radno mjesto nakon diplome, su čak 14 posto niže od plaća koje očekuju njihovi muški kolege.


Odstupanje od 14 posto utvrđeno je u slučaju studentica na diplomskom studiju prava, dok su studentice poslovanja i ekonomije napisale iznos plaće 8 posto niži od njihovih kolega. Isti postotak razlike je zabilježen i među studentima prirodnih znanosti, piše Irish Times.


Studenti i studentice iz IT sektora i medicine također imaju razliku u očekivanoj plaći, opet nauštrb studentica za 7 posto.


Prema novim zakonima, svi će veći irski poslodavci morati objaviti svoje podatke o plaćama po spolu, što će potaknuti veći fokus na to kako kompanije plaćaju svoje zaposlenike, kao i na to koliko cijene ili ne cijene određene uloge u poslovanju te nude li istu razinu mogućnosti napredovanja za žene kao i za muškarce.


>>>Na razgovor za posao u Microsoftu 'došla' mjesec dana RANIJE: Provjerite jesu li je ipak zaposlili<<<


U Universumovom istraživanju studenti na završnim godinama diplomskih studija prava imali su najveća očekivanja što se početnih plaća tiče, očekujući da će na svom prvom poslu zaraditi 38.702 eura godišnje, gdje su studenti napisali da očekuju 41.758 eura (312,682 kuna), dok su studentice napisale 35.730 eura (267,545 kuna).


Odvjetništvo je također bila jedino polje u kojemu se vidi da se jaz u očekivanim plaćama među spolovima i dalje povećava, jer je isto istraživanje provedeno i prošle godine, kada su studentice navele 12 posto niže plaće.


Zabrinjavajući trend


"Ovaj kontinuirani trend vrlo je zabrinjavajući. Kako nam istraživanje neprestano govori, ovaj nesrazmjer u očekivanjima plaća među diplomiranim studenticama postaje sve izraženiji kako se dva spola penju na ljestvici karijere i napreduju u korporacijskome svijetu", rekao je Steve Ward, poslovni direktor Universuma za Veliku Britaniju i Irsku.


>>>Najčudnija pitanja koja su studentima postavili na razgovoru za posao: 'Ovo su pitali samo da me šokiraju...'<<<


"Novo zakonodavstvo o plaćama spolova dobrodošao je korak u smjeru rješavanja ove razlike. Međutim, potičemo poslodavce da prije usvajanja ovog zakona pogledaju koje korake mogu poduzeti u bliskoj budućnosti kako bi bili sigurni da su dio rješenja, a ne problema", nastavio je.


Ward smatra kako bi poslodavci trebali stalno pregledavati vlastite interne procese zapošljavanja i podatke o naknadama te zauzeti "transparentan i proaktivan pristup" u rješavanju nastalih razlika. "Isto tako, potaknuli bismo diplomirane studente, a posebno diplomirane studentice, da istraže dostupne plaće u svom području, a zatim to istraživanje koriste prilikom intervjua za posao", komentira.


izvor: Irishtimes.com

Još vijesti