Mojfaks.hr u Karijera

Zakon 'uzburkao duhove': Neki redovni studenti protiv toga da izvanredni rade preko student-servisa, ali što na to kažu poslodavci?

Kao što već valjda i vrapci na grani znaju, nedavno je izglasan Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je donio pregršt novosti. Njime se dopušta rad izvanrednim studentima preko student-servisa, zakon određuje minimalnu satnicu, propisuje velike kazne u slučaju nepoštivanja istoga itd. Stav pojedinih redovnih studenata o ovom Zakonu je već otprije poznat te oni taj dio ne podržavaju, ali do sada nismo imali prilike čuti što o njemu misle poslodavci.

29. listopada 2018 14:57
Zakon 'uzburkao duhove': Neki redovni studenti protiv toga da izvanredni rade preko student-servisa, ali što na to kažu poslodavci?

Zakon 'uzburkao duhove': Neki redovni studenti protiv toga da izvanredni rade preko student-servisa, ali što na to kažu poslodavci? Foto: MojFaks

Sudeći po tome što je ekipa iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu ispričala za Tportal, oni nemaju ništa protiv toga da izvanredni studenti rade preko student-servisa. Nedavno usvojeni Zakon o obavljanju studentskih poslova, čiji nastanak portal MojFaks prati otpočetka, dopušta izvanrednim studentima, kojih je u Hrvatskoj navodno oko 40 tisuća, rad posredovanjem studentskog centra, odnosno, preko servisa.

...Sabor izglasao Zakon o obavljanju studentskih poslova: Omogućen rad izvanrednima preko student-servisa...


Prateći ovu temu kao i samo donošenje zakona, naišli smo bezbroj puta na redovne studente koji ne odobravaju odredbu zakona koja se odnosi na izvanredne studente. Većina ih je smatrala da će sada dosta studentskih poslova pripasti upravo izvanrednima jer u posljednje vrijeme poslodavci traže studente koji će im biti na raspolaganju po osam sati.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Premda je Zakon o obavljanju studentskih poslova skrojen da zaštiti studente i konačno donese reda u kaos malih satnica (poput onih od 15 ili 16 kuna koje se još uvijek mogu pronaći u oglasima), on obuhvaća i poslodavce. Što o ovom zakonu misle upravo oni, donosi Tportal.

"Zakon je dobar i za studente i poslodavce"


Hrvatska gospodarska komora, baš kao i studenti iz Zbora, smatra kako je ovaj zakon dobar za sve, i za studente i za poslodavce, piše Tportal.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Davorko Vidović, smatra da je zakon dobar za poslodavce... izvor: LinkedIn

"Poslodavci u načelu ne vole da im se propisuju regulacije, ali kako je riječ o studentima, postoji potreba da se ujednače kriteriji i da se spriječi konkurencija. Studenti su često zloupotrebljavani te preko studentskih ugovora rade i osobe koje nisu studenti.", navodi savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorko Vidović, dodajući kako uvođenje reda ide i u korist poslodavaca, da im se osiguraju nematerijalna prava, pa i kazne imaju svoju svrhu. Naime, u zakonu su propisane kazne do 100 tisuća kuna za prekršaje od neisplate naknade studentu do fiktivnog ugovaranja poslova.

...Njihova strana priče: Izvanredni studenti o Zakonu o studentskom radu – \'Konačno ćemo moći zaraditi koju kunu\'...


...Zakon o studentskom radu je loš? Bivši ministar tvrdi – studenti će žrtvovati mladost za jeftin profit...


"Hrvatska, kao i druge zemlje, ne može pobjeći od činjenice sve fleksibilnijeg rada pa se može očekivati sve veći broj oblika zapošljavanja na neodređeno, privremeno, određeno vrijeme, studentski ugovor i slično. Zato je važno da država osigura što ujednačenija statusna i materijalna prava svih onih kojih rade.", objašnjava Vidović za Tportal.

Foto: MojFaks

Iako su neki smatrali da poslodavci ne žele donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova, čini se da to ipak nije tako.

Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: Shutterstock