Mojfaks.hr u Karijera

Znamo da za neke poslove traže slanje fotografije, ali za prodaju trešanja na štandovima? Evo što se traži!

U ponudi studentskih poslova zagrebačkog Studentskog centra našao se jedan zanimljiv oglas za prodaju trešanja na štandovima.

24. travnja 2018 17:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vrijeme je najukusnijeg sezonskog voća: jagoda koje će uskoro zamijeniti trešnje, višnje, a onda i lubenice i dinje. Osim svih sladokusaca koji traže zdravu alternativu slatkišima, sezonsko voće razveseljava i sezonske radnike, nadničare i studente kojima je ovo prilika za dodatnu zaradu ili džeparac berući i pakirajući iste ili prodajom mirisnih mjerica na štandovima diljem grada.

Jedna slavonska firma svoje će trešnje prodavati na štandovima u nekoliko zagrebačkih shopping centara, a za to planiraju angažirati studente i to za satnicu od 20, odnosno 25 kuna koliko iznosi satnica za rad nedjeljom. Nekima će ovo biti dovoljno, a drugima premalo, no dio koji nam je posebo zapeo za oko odnosi se na posebnu napomenu koja kaže da svi kandidati uz prijavu OBAVEZNO moraju priložiti i fotografiju.


foto: screenshot@sczg.unizg

Navikli smo ovaj uvjet pročitati u oglasima za posao hostesa i promotora, ali nas je iznenadio u ovom slučaju kada ne pomišljamo da bi fizički izgled mogao biti kriterij odluke u biranju kandidata. Činjenica je da određene pozicije zahtijevaju vanjštinu koja je "oku ugodna" (osim ovih navedenih tu su i turističko-ugostiteljska zanimanja, medijski radnici, voditelji i reporteri koje gledamo na TV-u) kao i da se sve češće ovo nalazi u opisima natječaja za poslove, no postavlja se pitanje kada je ovaj kriterij opravdano očekivanje poslodavca, a kada nije i koliko je isti podložan diskriminiranju?

Činjenica je da je trgovina posao u kojemu zaposlenik kontaktira s kupcima te nije neobično da se u buticima od zaposlenica očekuje da budu uređene i reprezentativnog izgleda (jednako kao što od frizera očekujemo da ima urednu i trendy frizuru), ali je li ovaj kriterij nužan da bi netko bio dobar i uspješan prodavač voća na štandu?

L.B./foto: ilustracija/Facebook@Braniteljska zadruga ARKA NAŠA

Još vijesti