V.K. u Laganini

10 razloga zašto su nam najbolji prijatelji baš oni koje smo upoznali na faksu

Postoji milijun i jedan razlog zašto su naša najintenzivnija i najbolja prijateljstva nastala upravo tijekom studiranja.

19. srpnja 2021 13:25
Prijatelji

Prijatelji Foto: Shutterstock

Ako spomenemo imena Robin Sherbatsky, Marshall Eriksen ili Ted Mosby, zasigurno jedan veliki dio nas zna o kome pričamo; radi se o likovima iz popularnog sitcoma "Kako sam upoznao vašu majku". I dok se u seriji prate svakodnevne zavrzlame i avanture mladih zaposlenih ljudi i prijatelja, u nekoliko se epizoda saznaje kako su se glavni likovi Ted i Marshall upoznali upravo u studentskom domu.


>>>Kad se sklapaju 'vječna' prijateljstva: u srednjoj ili na faksu? Evo presude!<<<


Osim što imamo prijatelje iz djetinjstva i srednje škole, u anketi koju smo proveli među studentima saznali smo da su najbolji prijatelji ipak oni s fakulteta, stoga, od milijun razloga, možemo izdvojiti barem nekoliko razloga zašto su fakultetski prijatelji naši najbolji prijatelji.

Bili ste tu jedni za druge kada vam je to najviše trebalo


Svi znamo koliko je studiranje jedno prekrasno iskustvo, ali i koliko je stresno. Seminari, ispiti, poslovi, sve su neka životna iskustva koja su nova, stresna i teška, posebice na početku. Prijatelji s faksa prolaze u potpunosti isto, stoga su na oni najveća podrška jer kada kažu da nas razumiju i da razumiju situaciju kroz koju prolazimo – ne lažu.


Prijatelji su obitelj koju sami biramo


Bez obzira na to bili mi introverti ili ekstroverti, prijatelji i obitelj su nam potrebni kako bi se i socijalno razvijali, ipak smo socijalna bića. S obzirom na to da dobar dio studenata seli u veće gradove, uskoro nastupa osjećaj nostalgije. Roditeljski dom, mamina kuhinja i obiteljska povezanost brzo nam krenu nedostajati stoga ni ne čudi kako se brzo povežemo s ekipom s faksa – posebno cimerima. Jer i njima nedostaje upravo ta podrška pa ju pronađu u vama.


>>>Mamurni brucoš prava nije mogao na seminar – prijatelj obukao njegovu odjeću i otišao umjesto njega<<<


Stvarali smo uspomene ni iz čega


Bili to neplanirani izlasci koji su završili kao nezaboravne noći, organizacija putovanja u 15 minuta ili izvlačenje iz nevolja u kojima smo se našli, s fakultetskim prijateljima prolazimo nevjerojatne životne situacije koje ćemo pamtiti do kraja života.


Bili su tu u najgorim trenucima (i vidjeli nas u najgorem izdanju)


Radilo se o nekoj teškoj obiteljskoj situaciji, stresu na poslu, otkazima, ljubavnim dramama  ili užasima na fakultetu, napadima panike, naši su cimeri i ekipa s faksa uz nas. Prolazili su naše raspade, naše suze, ljutnje i životna razočarenja s nama, sjedili pokraj nas i tješili nas kad je bilo najteže.


Bili su tu u najboljim trenucima (i vidjeli nas u najboljem izdanju)


Iako smo u prošloj točki spomenuli najgore trenutke, u studentskom životu imamo i najbolje trenutke. Ipak se za ovo životno razdoblje govori da je najljepše! Tu smo jedni za druge, ali biti uz nekoga dok dobije prvo promaknuće, kada položi težak ispit ili kada dobije samo lijepu vijest je također iskustvo koje prvo podijelimo s ekipom s faksa!


>>>Gore od prekida s dečkom! Zbog priča o cimericama ovih zagrebačkih studentica i vi ćete se rasplakati<<<


Morate ostati prijatelji jer "znaju previše" o vama


S ljudima kojima vjerujemo dijelimo tajne koje definitivno nisu za svačije uši. I dok kroz šalu možemo govoriti da ostajemo prijatelji zauvijek jer previše znaju, to često i bude slučaj. Ipak su nas vidjeli u svakakvim situacijama, čuli sve o nama i poznaju nas možda boje nego što mi poznajemo sebe.


Ista faza života


Zajednički život u stanu ili u domu donosi svoje benefite – imamo prijatelje koji su nam bliski godinama, stoga faze koje prolazimo mi, zasigurno prolaze i oni. Okolnosti koje prolazimo svi upravo u tim godinama grade najjače veze.


>>>Od Save do vjenčanja: Spojio ih studentski dom, a sad jedna drugu prati pred oltar<<<

Dijelimo životna iskustva i znanja


Svi smo barem jednom u životu čuli ovu: bolje učiti na tuđim greškama, nego na vlastitim. I dok je gotovo pa ne moguće u potpunosti izbjeći neke životne greške, ponekad možemo biti ponosni što učimo od drugih. Kako se koristi mašina, kako se koriste sušilice, što ulazi u mikrovalnu ili kako spremiti topli obrok od samo tri sastojka – od prijatelja s faksa ili cimera naučimo dosta praktičnih znanja koja nas bruse za okrutni i hladni odrasli život .

Mentalna priprema za "hladni", odrasli život


Da, punoljetni smo, radimo, studiramo, dobro gazimo 20-te godine i smatramo se već odraslim ljudima. Točnije, društvo nas tako već počinje gledati pa se modeliramo i po tome. No, svi moramo priznati da smo i dalje u nekim dijelovima djeca i taj hladni odrasli život nas još uvijek više plaši nego veseli. Brakovi, djeca, krediti ili ulaganja su teme o kojima možemo paničariti upravo s prijateljima s faksa i cimerima.

Saznajete o svijetu kroz njihove oči


Naravno da se veliki dio ekipe upravo formirana fakultetu, posebice na istim smjerovima jer su okolnosti takve da s njima provodimo najviše vremena u danu. No, kako se neka poznanstva razvodne, neka jačaju, uskoro si pronađemo ekipu gdje imamo još nekoliko prijatelja različitih smjerova od nas. Još ako su nam to cimeri, stvaranje ekipe s različitim životnim iskustvima dolazi i puno ranije. Stoga, kroz druženje s njima, vidimo i prizmu kroz koju oni vide svijet. Bilo to obliku njihovog znanja preko studija ili samo kroz životna iskustva.