V.K. u Laganini

S 11 godina diplomirao fiziku: 'Besmrtnost je moj cilj – želim što više tijela zamijeniti mehaničkim dijelovima...'

I dok je nekima prosjek studiranja dulji od 5 godina, a 'naši' studenti u prosjeku svoje akademsko obrazovanje završavaju u ranim dvadesetima, ovaj jedanaestogodišnjak ove jeseni kreće na magisterij iz kvantne fizike.

16. srpnja 2021 12:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Djeca upijaju svijet oko sebe kao spužve. Dok se većina 11-ogodišnjaka još uvijek igraju sa svojim vršnjacima u parku, voze bicikl, uživaju na praznicima i završavaju 5. razred osnovne škole, Laurent Simons je upravo završio preddiplomski studij fizike.


>>>Tamara je najmlađa magistra na svijetu: Sa 6 godina proglašena genijalkom, a već s 14 upisala i faks<<<


Kako prenosi The Brussels Times, 11-godišnji Laurent početkom ovog mjeseca i službeno je u ruke primio diplomu preddiplomskog studija fizike na Sveučilištu Antwerp, kojeg je inače, uspješno položio u samo jednoj godini iako se preddiplomski studij sluša 3 godine. Uz to, naravno, već je odslušao i nekoliko predavanja s magisterija.



Mladi fizičar dolazi iz Oostendea na flamanskoj obali i nadmašio je ostale studente postigavši najviše moguće priznanje. "Simons studira fiziku od ožujka 2020. godine, a sada je diplomirao s 85%, što je veliko postignuće", rekao je glasnogovornik Sveučilišta u Antwerpenu. "Ove godine pohađao je i neka predavanja s magistarskog programa. Nakon ljeta službeno će započeti magisterij", nadodao je.


>>>Je li dobra ideja da klinac ide na faks? 'Djeca geniji' ispričali kako im je bilo studirati u tako mladim godinama<<<


Simons je rekao da je sav ostali rad stavio na čekanje kako bi pohađao predavanja iz klasične mehanike i kvantne fizike, jer je "želio odmah znati sve o tim predmetima".

"Besmrtnost, to je moj cilj. Želim što više dijelova tijela zamijeniti mehaničkim dijelovima. Zacrtao sam put do tamo. Kvantna fizika - proučavanje najmanjih čestica - prvi je dio slagalice", rekao je.


"Dvije stvari su važne u takvom istraživanju: stjecanje znanja i primjena tog znanja. Da bih postigao drugo, želim surađivati s najboljim profesorima na svijetu, zaviriti u njihov mozak i saznati kako razmišljaju", dodao je Simons za Brussels Times.


Čudo od djeteta prethodno je studirao na Sveučilištu u Ghentu i Tehničkom sveučilištu Eindhoven, gdje je već stekao neke bodove, što znači da je diplomu mogao steći kraćim programom na sveučilištu u Antwerpenu. Naime, studirao je na Eindhovenu kada je imao samo 9 godina i bio bi najmlađa osoba koja je ikad stekla diplomu u visokom obrazovanju, međutim, kako prenose, napustio ga je prije diplome zbog neslaganja sa sveučilištem koje mu je zabranilo da diplomira prije svog 10. rođendana, 26. prosinca te godine.


>>>Čudo od djeteta: Ovaj 8-godišnjak već je završio srednju, a uskoro kreće i na fakultet<<<


Inače, on je na drugom mjestu u svijetu kao najmlađe čudo od djeteta s diplomom, a ispred njega je Michael Kearney koji je svoju diplomu iz antropologije dobio još dave 1994. godine na Sveučilištu Južne Alabame, kada je imao 10 godina.

izvor: thebrusselstimes.com

Još vijesti