Mojfaks.hr u Laganini

8 ozbiljnih posljedica cjelonoćnog učenja

Sigurno znaš ono pravilo: odraslim osobama treba između 8 i 9 sati sna svake noći, a tinejdžerima čak i više. No, ponekad je to jednostavno nemoguće izvesti!

10. veljače 2016 15:16
Kasnovečernje učenje, umor

Kasnovečernje učenje, umor Foto: Shutterstock

Možda učiš za zbilja težak ispit, možda idem na tulum s prijateljima ili cijelu noć surfaš internetom ili gledaš serije...bilo kako bilo – izostanak sna zbog cjelonoćnog učenja ili bilo koje druge aktivnosti može ozbiljno utjecati na tvoje tijeko i mozak. Evo kako!

* Teško ćeš se sjećati svega što si sinoć pokušavao/la naučiti!

Dok spavaš, dio tvog mozga koji se zove hipokampus 'ponavlja' sve što si učio/la dok si bio/la budna. Ovo pomaže da podatke prebacuješ iz kratkotrajne u dugotrajnu memoriju. Ako se ne naspavaš, podaci se jednostavno neće prebaciti u dugotrajnu memoriju pa ćeš ih se teško ili nikako prisjetiti na ispitu. Zbog toga je puno pametnije čitati i učiti tijekom dana, lijepo se naspavati i osigurati si dugotrajno pamćenje materijala koje moraš naučiti za ispit.

* I dalje nećeš znati riješiti komplicirani zadatak na kojem si zapeo/la

Recimo da ostaneš dugo budan/na pokušavajući riješiti neki težak zadatak koji jednostavno ne možeš prokljuviti. Pametno bi bilo da jednostavno odeš u krevet i prespavaš noć pa ujutro pokušaš ponovo jer tijekom REM faze sna tvoj mozak spaja novu memoriju sa već postojećom. Ovo često dovodi do 'heureka' trenutka nakon što se dobro naspavamo jer se tijekom sna nove kockice slažu u tetris tvoje memorije.

* Poremetit ćeš svoj cirkadijski ritam pa ćeš se osjećati loše

Svaka stanica u tvome tijelu ima svoj cirkadijski ritam koji nadgleda hipotalamus kao glavni sat po kojem se ravna svaki naš tjelesni sustav. Tijekom cijelog dana šaljemo infromacije u hipotalamus, kao što je na primjer mris hrane i svjetlost koji onda regulira naše hormone pa se osjećamo pospano, gladno, poletno i sl.
Kad ostaneš budan/na cijelu noć svi se ovi signali poremete: do tvog mozga dopire svjetlost kad ne bi trebala, jedeš u neočekivanim trenutcima...što sve utječe na tvoj cirkadijski ritam i to loše. Zbog toga su šanse da ćeš osjećati mučninu, izmorenost i nesanicu poprilično velike.

* Toksini se gomilaju u mozgu

Tvoj mozak sagorjeva hrpu energije tijekom dana što za posljedicu ima stvaranje metaboličkih nusproizvoda – otpada (zamisli automobil u kojem sagorijeva gorivo). Svake večeri mozak se rješava ovih nusproizvoda i čisti se. Metaboliti se ispiru pomoću limfatičkog sustava, no ako ne spavaš ovaj se proces ne može nesmetano odvijati zbog čega mozak ne može funkcionirati kao što bi inače funkcionirao. Što si dulje budan/na, mozak teže sagorjeva energiju, a ti si sve manje i manje produktivan/na.

* Teže donosiš odluke

Kad mozak ne može efikasno sagorjevati energiju, ovo može utjecati na tvoj prefrontalni korteks – dio mozga u kojem se donose dobre odluke. Ako i ovaj dio mozga počne 'štekati', veće su šanse da ćeš se ponašati impulzivno, ali i da ćeš teže percipirati i procesuirati senzorne informacije.

* Ponašaš se ćudljivo i često mijenjaš raspoloženja

Nakon samo jedne neprospavane noći, ljudi su skloni ćudljivom ponašanju. Postat će mrzovoljni i emocionalno nestabilni.

* Može ti se dogoditi iznenadni "napadaj spavanja"

Ovo se događa kad se tvoj mozak jednostavno ugasi, unatoč tome što se trduiš ostati koncentriran/a, a to može imati strašne posljedice. Tijekom dana, koristimo ATP (adenozin trifosfat) molekule za sagorijevanje energije, no kao nudprodukt se u nama gomila adenozin. Što je veća količina adenozina, imamo snažniju potrebu za spavanjem. Ovo je poput nesvjestice.
Ako se nalaziš u predavaonici i slušaš dosadnog profesora zbog čega zaspeš, neće se dogoditi ništa strašno, ali zamisli da voziš automobil!

* Vozit ćeš kao da si pijan/a


Čak i ako ne zaspeš za volanom i dalje predstavljaš prijetnju u prometu jer ti se sposobnosti, refleksi i koncentracija potrebna za vožnju smanjuju i odgovaraju onoj kad, primjerice, imaš 0,1 promil alkohola u krvi.