Mojfaks.hr u Laganini

Najtužniji popis ikad: 8 stvari koje ćeš propustiti zbog štrebanja u ispitnoj veljači

Godina je tek na zamahu, a za vrijeme studiranja nadolazeću veljaču povezujemo gotovo isključivo s ispitnim rokovima. Mjesec koji bi svaki student najradije preskočio podrazumijeva mnogobrojna odricanja. Ovo su samo neka od njih...

16. Siječnja 2020 15:42
Najtužniji popis ikad: 8 stvari koje ćeš propustiti zbog štrebanja u ispitnoj veljači

Najtužniji popis ikad: 8 stvari koje ćeš propustiti zbog štrebanja u ispitnoj veljači Foto: MojFaks

Naravno, već sad zasigurno imate plan polaganja ispita i prionuli ste na svakodnevno učenje, pripremanje ispita, finalno pisanje seminarskih radova i ostalo, a uz to ste i krenuli s ponekim odricanjima i odgađanjem svih ometajućih događaja i situacija za koje znate da trenutno nemate vremena za njih uz uvijek istu izliku – "moram učiti, ne mogu".

Ne kaže se uzaludno da su hrabrost i izdržljivost jedne od najvećih vrlina studenata. Kako se oduprijeti svim slatkim porivima i užicima tijekom veljače? Teško. Postoji masu događaja i trenutaka koje student jednostavno mora \'zamrznuti\' tijekom ispitnih rokova (a da nisu ispiti) jer je izvršavanje fakultetskih obveza i polaganje ispita ipak prioritetno. 


foto: Shutterstock

...3 tjedna do PAKLA! Evo zašto je SIJEČANJ najgori mjesec za studente i kako bi se to moglo PROMIJENITI...


Što ćeš sve, nažalost, morati propustiti u nadolazećim ispitnim rokovima, provjeri u nastavku... 


Dogovorena druženja s ekipom


Ekipa koja riješi sve ispite prije tebe i krene s dogovaranjem druženja bez tebe – ne, ne i ne! Teško je oduprijeti se silnim porukama u grupnom razgovoru, ali molimo sve koji završe rokove na vrijeme da pričekaju i ostatak ekipe da završi svoje,  premda to bilo sa zadnjim danom roka. Nije fer, ali morat ćete preskočiti pokoje ekipno druženje u veljači jer znamo svi kako pogubno ta druženja mogu završiti, a da ne pričamo o tome da time možete zanemariti čak i do 2 dana učenja, ipak  treba se i oporaviti dan nakon. Svaka čast svima koji su umjereni i znaju granicu. Naravno da ćete si priuštiti pauzu od učenja i odmoriti od svega, ali podsjećamo – umjerenost je vrlina u tim situacijama. Također, sretno i onima koji ipak odluče igrati se s vatrom!

Trosatna kava


Pokoju kavu u danu morat ćete nemilice skratiti ili u potpunosti preskočiti. Ona standardna kava koja potraje i po 2, 3 sata, u veljači će ipak biti nešto kraća. Odmorite, uzmite predah, ali imajte na umu da vas nakon toga ipak čeka nedovršeno poglavlje za naučiti. Utješne riječi kriju se u izjavi: "Niste jedini!"


foto: Shutterstock

Ništa od izlaska za vikend


Ako ste okorjeli "vikendaš", zasigurno vam teško pada što nećete moći baš svaki petak i subotu van. Uz dobru organizaciju, i to je moguće. No, morat ćete se oduprijeti želji za pivom uz misli da "nakon što završim sa svim, pošteno ću se počastiti pravim izlaskom". Ne zvuči uopće loše, a uz to je i dobra motivacija. Propuštanje pokojeg izlaska za dobrobit fakulteta, naposljetku će se isplatiti.


...Borovnička ili medica, dupla ili kratka? Savjeti studenata koji prije ispita drmnu jednu \'s nogu\' i – rasture...


Frend/ica koji/a ima rođendan u veljači: double trouble


Nadamo se da nisi baš ti taj/ta koji/a slavi rođendan u veljači! Vjerojatno ćeš morati odgoditi rođendansku proslavu za neki drugi datum jer većina tvojih prijatelja studenata jednostavno nema vremena i mora učiti. Ako si stariji student, dobro ti je znana ova borba, a ako si tek početnik u ovome, bit će ti teško pojmiti da rođendan ipak moraš malo odgoditi za koji kasniji vikend. Čast izuzecima koji uspiju uskladiti oboje! Također, nadamo se da ipak rođendan nećeš provesti u predavaoni pišući ispit.

Filmska večer više nije filmska


Maratonska večer gledanja omiljene serije ili filma, pretvara se u večer za učenje. Ne zvuči baš najbolje, ali ohrabravajuće je to što će to potrajati samo nekoliko tjedana, a nakon toga svaka večer može biti filmska. Nove epizode serije dostupne su ti i dalje u svakom trenutku, a prava će ti nagrada biti, nakon što sve uspješno položiš, maratonsko gledanje omiljene serije i to usred tjedna.


foto: Shutterstock

Valentinovo


Ovo je samo za one zaljubljene, ostali možete preskočiti ovaj dio! Dan zaljubljenih 14.2. ove godine je u petak što je odlična vijest jer upravo taj dan možete provesti sa svojom boljom polovicom bez da razmišljate o učenju. Ipak, petak je i možete si priuštiti jednu večer opuštanja i uživanja. No, za sve one koji su planirali vikend-putovanje, možda će ipak razmisliti o drugim terminima putovanja za Valentinovo. Iako, bijeg za vikend i konačno opuštanje nakon što prođe veljača, zvuči kao idealni motivacijski plan kojemu se možete veseliti tijekom rokova.

...I ti prije ispita govoriš \'Glup sam\' ili \'Ništa ne znam\'? Evo zašto je to LAŽ i kako prestati vjerovati u nju...


Odlazak kući odgođen je do daljnjega


I kad te mama već peti put pita: "I kad ćeš konačno doći kući?", uzaludno, već generički, odgovaraš: "Ne mogu, mama, iduća 3 tjedna sam u obvezama do grla, moram položiti 5 ispita".

Svima koji se s vremena na vrijeme zažele mamine kuhinje i bivanja u toplom obiteljskom domu, vjerojatno će obustaviti svaki odlazak kući s obzirom na to da je svima dobro znana ona svevremenska situacija u kojoj uzmeš sve knjige i materijale kući, u nadi da ćeš učiti, no to se vjerojatno nikad ne dogodi. Dakako, ima onih kojima je ljepše učiti doma, stoga je to, u svakom slučaju, individualna odluka primjenjiva na vaše navike i sklonosti.

A postoji mogućnost da propustiš i izlazak na ispit


Svakome se dogodilo da dan prije ispita, u silnoj nervozi i stresu, ipak odluči preskočiti rok jer, suočeni umorom, iscrpljenošću i uznemirenošću, prestanete racionalno razmišljati. Naravno, ako uistinu odlučite da niste spremni i ne odete na ovaj ispit, rokova uvijek ima. Ne brinite.

Ipak, nadamo se da vas ovim propuštenim prilikama nismo obeshrabrili, već poticajno ohrabrili da se nakon tunela zvanog "veljača", ipak ukaže svjetlo. Želimo vam sretnu i uspješnu ispitnu veljaču!


...Štreberica i YouTuberica dijeli naj savjete za učenje: Knjiga pod jastuk – NE, ali bojanje MOŽE!...


V.S.
foto:

Još vijesti