L.B. u Laganini

Must have: Aplikacija te upozorava hoćeš li umrijeti od vrućine ako izađeš van – i još te malo izvrijeđa

Carrot Weather, 'zločesta' aplikacija za praćenje vremenskih (ne)prilika omogućava vam uvidu u temperaturu mokrog termometra (wet bulb), što je ključna mjerna jedinica za preživljavanje, kad je vremenska prognoza u pitanju.

4. kolovoza 2021 14:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Carrot Weather, aplikacija koja vam omogućava uvid u detaljnu vremensku prognozu gdje god se nalazili, odsad vam može poslužiti i da saznate je li vanjska temperatura smrtonosna ili pak ugodna za život. Naime, dodali su i faktor temperature mokrog termometra (wet bulb) u parametre koji se prikazuju unutar prognoze.


Vlaga u zraku je ključ


Temperatura mokrog termometra je parametar koji se računa pomoću komplicirane jednadžbe koja u obzir uzima temperaturu, vlagu, toplinsko zračenje i vjetar, a otkriva jesu li vanjski uvjeti takvi da ih ljudski organizam može podnijeti ili ne. Ova se vrijednost mjeri pomoću termometra prekrivenog krpicom koja je pak namočena vodom.


>>>'Ne mogu sad, sadim drvo': Aplikacija koja vas kazni ako 'prčkate' po mobitelu dok učite<<<


Osim što će vam jasno dati do znanja kada su vanjski uvjeti takvi da biste mogli umrijeti, a kada su sasvim pristojni za život, prognozu će vam usput servirati uz pokoju uvredu ("koristite svoje debele prste", "upotrijebite svoj zakržljali mozak", "danas je idalno vrijeme da bolja polovica prekine s vama" i sl.).


Komična aplikacija – upozorava na ozbiljne klimatske promjene


Unatoč ovom komičnom elementu, zdravstveni rizici vremenskih prilika mogu biti jako ozbiljni. Primjerice, u okolnostima temperature od 32 stupnja Celzijevih i 26 "Celzića", ali mjerenih mokrim termometrom, ljudski organizam može izdržati do pola sata rada na izravnome suncu. Nakon toga se izlaže velikom stresu koji, produžen, može imati zdravstvene posljedice.


Istraživanja su pokazala da ljudsko tijelo svoje gornje ograničenje doseže na temperaturi mokrog termometra od 35 "Celzića". Dulje od šest sati u ovim uvjetima bili bi pogubni za čovjeka, čak i ako je inače savršenoga zdravlja.


foto: screenshot via Carrot Weather


Sa zagrijavanjem planeta koje se događa zbog sve veće emisije stakleničkih plinova u atmosferu (potrošnja fosilnih goriva, raznih "prljavih" industrija i sl.), ovakvi uvjeti postaju realnost diljem planete i bitan faktor o kojemu treba voditi računa, kad je kvaliteta života u pitanju. Ovog ljeta, Jacobabad u Pakistanu – grad koji broji 200 tisuća stanovnika – prešao je prag smrtnosti temperature po mokrome termometru.


>>>'Sigurno je studentica!' Djevojku iz BiH pitali koja joj je aplikacija na mobitelu NAJNEBITNIJA - njen odgovor postao HIT u cijeloj regiji<<<


Nakon čitanja informacija iznesenih u viralnome "threadu" na Twitteru, autor aplikacije, Brian Mueller, odlučio je i ovaj parametar uvrstiti u svoju aplikaciju. "Dobro pojašnjava zašto je temperatura mokrog termometra važna, posebice u kontekstu toplinskih valova izazvanih klimatskim promjenama kojima svjedočimo diljem planeta", govori za Gizmodo.


Klimatske promjene sve ozbiljnije prijete dijelovima tropskih biotopa koji bi zbog podizanja temperature suhog i mokrog termometra mogli postati nepogodni za život. S obzirom da smo i ovoga ljeta svjedočili toplinskim valovima, kako u našoj, tako i u zemljama diljem svijeta, ova opcija aplikacije može pružiti dobrodošlo upozorenje kada uvjeti za boravak van klimatiziranih i zatvorenih prostora nisu pogodni i mogu predstavljati ozbiljnu zdravstvenu ugrozu, nakon višesatnog izlaganja temperaturama koje ljudski organizam izlažu stanju stresa.


>>>Najlakše do srodne duše, ali i zaraze: Svaka peta mlada osoba koja koristi dating aplikacije 'zaradi' spolno prenosivu bolest<<<


Također korisnicima nudi ilustraciju na koje se sve načine klima na planetu mijenja, nažalost nagore, pa čak i do granice opasne po život ljudi i drugih živih bića.

Još vijesti