Mojfaks.hr u Laganini

Bez vadičepa nema diplome: Otvoren vinski studij za sve ljubitelje dobre kapljice

Kad je već općeprihvaćeno mišljenje društva da su studenti poprilično slobodni kad je ispijanje alkoholnih pića u pitanju, zašto se ne prepustiti i na tome zaraditi diplomu?

3. travnja 2018 17:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaki student u domu ima svog omiljenog dobavljača domaćeg vina pa se često kolegama odvaže sugerirati koje vino kupiti za rođendanske proslave ili proslave kraja rokova. Zašto ne postati pravi stručnjak i znalac po pitanju ovog nektara bogova? U Strasbourgu je otvoren prvi vinski studij na francuskome području: jednogodišnji program koji donosi osnove kušanja vina, pedologije (znanosti o tlu), ali i neuroznanosti koja se krije iza svakog dobrog vina.

...FOTO Studentske navike koje teško izumiru: Bivša studentica psihologije preselila u kuću, a i dalje radi ovo...


"Tlo iz kojeg potječe je živo, u njemu se događaju svakojaki fizikalni, biološki i kemijski procesi", kaže profesor geografije Dominique Schwarz koji će predavati kolegij s ciljem boljeg razumijevanja lokalnih karakteristika vina, a ne načina na koje bi se industrijskom proizvodnjom mogle povećati količine.

...Kad ti je budžet za izlazak 18 kuna: Studenti nam ispričali koju jeftinu cugu piju iako znaju da je OTROV...


Jean-Michel Deiss, sponzor studija i vlasnik obližnjeg vinograda veličine 27 hektara, kaže da će studenti naučiti kako razlikovati vina "s energijom od koje vam rastu zazubice" i ona kojima to nedostaje.

...Prestižno sveučilište u biznisu \'cugom\': Proizvodit će top piće među mladima...


Cijena studija iznosi 4,950 eura što je mnogo u usporedbi s mnogim besplatnim osnovnim tečajevima koji se nude na francuskim fakultetima, ali i povoljniji od nekih specijaliziranih tečajeva nakon kojih ne dobijete fakultetski ovjerenu potvrdu o pohađanju.

L.B./izvor: Reuters
foto: Kelsey Chance@Unsplash