V.K. u Laganini

Napokon potvrđeno: Znate li da od piva zapravo postajete pametniji?

Dobre vijesti za sve pivopije: istraživanje je dokazalo da postajete pametniji ako pijete ovo alkoholno piće.

6. kolovoza 2021 13:43
piva, druženje, pametniji

piva, druženje, pametniji Foto: Shutterstock

Svaka (odrasla i punoljetna) osoba koja konzumira alkohol, većinom ima svog favorita. Hrvati su prave pivopije i gotovo je nemoguće da se u društvu neće naći barem jedna osoba koja će naručiti upravo ovo piće.


Pivo se pije u zimskim danima, još više ljeti, na plaži, u hladu, u srijedu, ponedjeljak, poslije posla, na roštilju… I dok smo svi čuli kako su pivo i čokoladno mlijeko odlični napitci za poslije tjelovježbe, pivo je dobilo još jedan veliki plus – čini vas pametnijima!


>>>Mladi Hrvatskoj u vrhu EU po konzumiranju alkohola: Djevojke piju jednako kao i dečki, a prijete im i neke nove ovisnosti<<<


Sveučilište u Chicagu objavilo je istraživanje u kojem su došli do rezultata kako vas ispijanje piva čini pametnijima, posebice kada je riječ o kreativnim načinima rješavanja problema, piše Businessinsider.


Naravno, ovo ne znači da možete, smijete ni trebate piti pivo prije predavanja, ispita ili posla, no, prema ovom istraživanju, čaša pive može vam pomoći osmisltii kreativne koncepte pri rješavanju problemskih zadataka.


Istraživanje je provedeno na 40 muškaraca u dobi od 21 do 30 godina. Jednoj grupi su dali dvije krigle pive, dok druga nije dobila ništa. Obje su grupe dobile zadatak sa setovima riječi na koje su morali smisliti asocijaciju i predložiti sličnu ili povezanu riječ. Rezultati su pokazali da je "pivska" grupa, ne samo riješila 40 posto više zadataka, već su završili i prije grupe koja je bila trijezna.


>>>Podiže raspoloženje za 50%: Evo zašto je PETAK studentima najbolji dan u tjednu<<<


No, iako se u ovom istraživanju dokazalo da pivska ekipa bolje rješava kreativne zadatke, na testiranju memorije su podbacili.

izvor: businessinsider.com